Στο προσεχές μέλλον, δεν υπάρχει ιδιωτική ζωή ή ανωνυμία. Όλες οι προσωπικές στιγμές καταγράφονται και το έγκλημα φθίνει. Στην απόπειρα του να ρίξει φως σε μια σειρά από φόνους, ο αστυνομικός Σαλ Φρίλαντ πέφτει πάνω σε μια νεαρή γυναίκα, η οποία δεν έχει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα και άρα είναι αόρατη από το σύστημα. Η μυστηριώδης γυναίκα γνωστή ως The Girl δεν έχει ταυτότητα, ιστορία ή οποιοδήποτε αρχείο. Ο Σαλ πρέπει να την εντοπίσει πριν γίνει ο ίδιος το επόμενο θύμα.

Σκηνοθεσία:

Andrew Niccol

Κύριοι Ρόλοι:

Clive Owen … Sal Frieland

Amanda Seyfried … η κοπέλα/Anon

Colm Feore … ντετέκτιβ Charles Gattis

Sonya Walger … Kristen

Mark O’Brien … Cyrus Frear

Joe Pingue … Lester Hagen

Iddo Goldberg … Josef Kenik

Rachel Roberts … Alysa Egorian

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Andrew Niccol

Παραγωγή: Daniel Baur, Andrew Niccol, Oda Schaefer, Oliver Simon

Μουσική: Christophe Beck

Φωτογραφία: Amir Mokri

Μοντάζ: Alex Rodriguez

Σκηνικά: Philip Ivey

Κοστούμια: Christopher Hargadon

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Anon
  • Ελληνικός Τίτλος: Anon

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ στις περισσότερες χώρες προβλήθηκε μόνο μέσω του συνδρομητικού καναλιού Netflix.

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 11/1/2021

Ο σκηνοθέτης Andrew Niccol στήνει μια φιλόδοξη και φανταχτερή sci-fi ταινία μυστηρίου. Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που θα βιαστούν και θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν το Αnon ως ένα επιστημονικής φαντασίας φιλμ νουάρ. Δεν τους αδικούμε, καθώς η εμμονή του δημιουργού της με τη θεματολογία “cybernetics” είναι εμφανής από προηγούμενες ήδη σκηνοθετικές του απόπειρες (Gattaca).

Επιπλέον, η επινόηση και μόνο ενός μελλοντικού «κυβερνοχώρου» (cyberspace), όπου η ανάμνηση κάθε ανθρώπινου όντος διατηρείται ζωντανή προκειμένου να «φακελωθεί» από το ισχύον σύστημα, διατηρώντας έτσι την ηρεμία, την τάξη και την ασφάλεια, είναι από μόνη της, πέρα από πρωτοποριακή, μια αρκούντως «dark» ιδέα!

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούμε να μιλήσουμε για ένα «τσακ» παραπάνω από καλό, ως προς την παραγωγή, φιλμ, που σε συνδυασμό με την καλή κινηματογράφηση του Amir Mokri και την αξιοσημείωτη μουσική επένδυση του Christophe Beck, δημιουργεί  όλες τις προϋποθέσεις για μια πρωτοκλασάτη κινηματογραφική εμπειρία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *