
Αλέξανδρος
- Alexander
- 2004
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Βιογραφία, Δράσης, Έπος, Εποχής, Ιστορική, Περιπέτεια, Πολεμική
- 03 Δεκεμβρίου 2004
O Mέγας Aλέξανδρος, ο κορυφαίος στρατηλάτης της αρχαιότητας, ξεκίνησε από τη Mακεδονία για να οδηγήσει τις στρατιές του σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Η ταινία φωτίζει και γεγονότα της ζωής του Αλεξάνδρου, όπως τις σχέσεις με τη μητέρα του, Ολυμπιάδα, τον πατέρα του, Φίλιππο, τη σύζυγό του, Ρωξάνη, τον έμπιστο στρατηγό του, Πτολεμαίο, και τη φιλία του με τον Ηφαιστίωνα.
Σκηνοθεσία:
Oliver Stone
Κύριοι Ρόλοι:
Colin Farrell … Μέγας Αλέξανδρος
Angelina Jolie … Ολυμπιάδα
Val Kilmer … βασιλιάς Φίλιππος
Anthony Hopkins … Πτολεμαίος (γηραιός)
Jared Leto … Ηφαιστίωνας
Rosario Dawson … Ρωξάνη
Jonathan Rhys Meyers … Κάσσανδρος
Elliot Cowan … Πτολεμαίος
Rory McCann … Κρατερός
Gary Stretch … Κλείτος
Ian Beattie … Αντίγονος
Neil Jackson … Περδίκκας
Raz Degan … Δαρείος ο 3ος
Christopher Plummer … Αριστοτέλης
John Kavanagh … Παρμενίων
Annelise Hesme … Στατείρα
Connor Paolo … Αλέξανδρος (νεαρός)
Toby Kebbell … Παυσανίας
Feodor Atkine … ο πατέρας της Ρωξάνης
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Oliver Stone, Christopher Kyle, Laeta Kalogridis
Παραγωγή: Moritz Borman, Jon Kilik, Thomas Schuhly, Iain Smith
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου
Φωτογραφία: Rodrigo Prieto
Μοντάζ: Yann Herve, Gladys Joujou, Alex Marquez, Thomas J. Nordberg
Σκηνικά: Jan Roelfs
Κοστούμια: Jenny Beavan
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Alexander
- Ελληνικός Τίτλος: Αλέξανδρος
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Ο Μέγας Αλέξανδρος (1956)
Σεναριακή Πηγή
- Βιβλίο: Alexander the Great του Robin Lane Fox.
Παραλειπόμενα
- Ο Oliver Stone είχε προσπαθήσει και πριν κάποιον καιρό να βάλει μπρος το σχέδιο, με τον Tom Cruise στον κεντρικό ρόλο.
- Ο Baz Luhrmann ετοιμάζονταν να κάνει μια ταινία για τον έλληνα στρατηλάτη, με τον Leonardo DiCaprio πρωταγωνιστή, αλλά εγκατέλειψε όταν έμαθε ότι ετοιμάζει την ταινία ο Stone.
- Ο Heath Ledger ήταν η αρχική επιλογή των παραγωγών για τον ρόλο του Αλεξάνδρου. Του σκηνοθέτη ήταν ο Russell Crowe.
- Ο Brad Pitt αρνήθηκε τον ρόλο του Ηφαιστίωνα, λόγω προσωπικών ενδοιασμών για τον χαρακτήρα.
- Για τον ρόλο του Φιλίππου, η πρώτη επιλογή ήταν ο Sean Connery.
- Γυρίστηκε στο Λονδίνο, τη Μάλτα, το Μαρόκο και την Ταϊλάνδη.
- Η Angelina Jolie, που ερμηνεύει τη μητέρα του Colin Farrell, στην πραγματικότητα τον περνάει λιγότερο από έναν χρόνο.
- Μια ομάδα 25 ελλήνων δικηγόρων απείλησε με μήνυση τον Oliver Stone και τη Warner Bros για αλλοίωση της ιστορίας. Κύρια αιχμή, οι ομοφυλοφιλικές τάσεις του Αλεξάνδρου κατά το σενάριο.
- Υπάρχουν τέσσερις εκδοχές της ταινίας. Πέρα από την ορίτζιναλ, είναι το Director’s Cut του 2005 (167 λεπτά), το Final Cut του 2007 (214 λεπτά) και το Ultimate Cut του 2013 (207 λεπτά). Το Alexander Revisited: The Final Cut κατάφερε να πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο κόπιες, κι έγινε ένας από τους εμπορικότερους τίτλους του καταλόγου της Warner Bros.
- Εμπορική και καλλιτεχνική αποτυχία. Ως προς το δεύτερο, πέρα από τις κακές κριτικές, ήταν υποψήφιο για 6 Χρυσά Βατόμουρα. Ως προς το πρώτο, το μεγάλος κόστος των 155 εκατομμυρίων δολαρίων δεν καλύφθηκε επάξια με τα 167,3 στις εισπράξεις.
- Ιστορικοί συμφώνησαν ότι το φιλμ απεικονίζει με απόλυτη ακρίβεια κάποια γεγονότα, αλλά παίρνει ελευθερίες σε κάποια άλλα, όπως η απεικόνιση των λαών της Ασίας.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 4/3/2005
Υπήρχαν πολλοί τρόποι να αφηγηθείς το έπος της ζωής και των κατακτήσεων μιας τόσο διάσημης προσωπικότητας σαν τον Μέγα Αλέξανδρο, μα σίγουρα ο «ιστορικός» των αμερικανικών πεπραγμένων Oliver Stone διάλεξε τον χειρότερο. Ανάμεσα σε δύο μόλις μάχες (τρανή απογοήτευση όταν ένα τέτοιο έπος έπρεπε να περικυκλώνεται από πολεμικές ιαχές) παρακολουθούμε μια ασύνδετη αφήγηση περιστατικών, που ενώ υπόσχονται την ανάλυση του χαρακτήρα του στρατηλάτη, μάλλον δεν διαφωτίζουν τίποτα παραπάνω από την ομοφυλοφιλική του ψυχοσύνθεση και την επιρροή της μητέρας του στα αμφίβολα συναισθήματα του. Τίποτα δεν μοιάζει κατανοητό, ίσως πάλι γιατί δεν υπάρχει συνέχεια γεγονότων, κυρίως όταν λείπει το επεισόδιο στην Αίγυπτο που θα φώτιζε τη μεταστροφή της περσόνας του από γήινη σε θεϊκής προέλευσης. Αρκετές επίσης ανακρίβειες στα περιστατικά, που δεν φωτίζουν κάποια ιμπεριαλιστική σκωπτική, αλλά απλά βολεύουν το ασαφές σενάριο (αλήθεια, τη μάχη του Ινδού ποιος την κέρδισε;).
Το όλο ενδιαφέρον της ταινίας είναι στην ανασύσταση της εποχής (κυρίως στις λεπτομέρειες) και στις δεύτερες ερμηνείες, αφού αυτή του Colin Farrell στον κεντρικό ρόλο είναι αποκαρδιωτική. Θεαματικές οι λίγες σχετικά σκηνές μαχών, λίγη η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και ακόμα λιγότερη η διεκπεραιωτική φωτογραφία του Rodrigo Prieto.
Βαθμολογία: