Η ιστορία αφορά τη νεαρή βασίλισσα της Δανίας και Νορβηγίας, Καρολίν Ματίλντ, μια νεαρή γυναίκα που αφήνει την οικογένεια της στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη του 18ου αιώνα, για να παντρευτεί τον ξάδερφο της και βασιλιά Κρίστιαν τον 7ο της Δανίας. Η Καρολίν μένει πιστή στον βασιλιά, μέχρι που γνωρίζει και ερωτεύεται τον γερμανό γιατρό που προσλαμβάνεται ως φυσικοθεραπευτής του μονάρχη και ο οποίος ξυπνάει μέσα της νέα άγνωστα πάθη με τις επαναστατικές του ιδέες.

Σκηνοθεσία:

Nikolaj Arcel

Κύριοι Ρόλοι:

Mads Mikkelsen … Johann Friedrich Struensee

Alicia Vikander … βασίλισσα Caroline Mathilde

Mikkel Folsgaard … βασιλιάς Christian VII

David Dencik … Ove Hoegh-Guldberg

Soren Malling … Hartmann

Trine Dyrholm … Juliane Marie

William Johnk Nielsen … Frederik VI

Cyron Bjorn Melville  … Enevold Brandt

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Rasmus Heisterberg, Nikolaj Arcel

Παραγωγή: Sisse Graum Jorgensen, Meta Louise Foldager Sorensen, Louise Vesth

Μουσική: Cyrille Aufort, Gabriel Yared

Φωτογραφία: Rasmus Videbaek

Μοντάζ: Kasper Leick, Mikkel E.G. Nielsen

Σκηνικά: Niels Sejer

Κοστούμια: Manon Rasmussen

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: En Kongelig Affaere

Ελληνικός Τίτλος: Ο Έρωτας της Βασίλισσας

Διεθνής Τίτλος: A Royal Affair

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Prinsesse af Blodet της Bodil Steensen-Leth.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Δανία).
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας.
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου. Βραβείο αντρικής ερμηνείας (Mikkel Folsgaard) και σεναρίου.
  • Βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου (Mikkel Folsgaard), φωτογραφίας και σκηνικών στα Bodil, τα εθνικά βραβεία της Δανίας. Υποψήφιο για 5 ακόμα κατηγορίες, μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας.
  • Υποψήφιο για μουσική και σκηνικά στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Παραλειπόμενα

  • Επί δέκα έτη, μια μικρότερη εταιρίας της Zentropa προσπαθούσε να περάσει στην παραγωγή το ιστορικό μυθιστόρημα του 1999, The Visit of the Royal Physician του Per Olov Enquist, στα αγγλικά, αλλά της στάθηκε αδύνατο να είναι και μεγάλης κλίμακας ταινία. Όταν ανέλαβε η Zentropa, έγινε περαιτέρω έρευνα και εντέλει το Prinsesse af Blodet του Bodil Steensen-Leth στάθηκε ως κύρια πηγή των γεγονότων. Παρόλα αυτά, παρέμεινε ως επιρροή το βιβλίο του Enquist, σε αρκετές λεπτομέρειες.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Γιώργος Δαβίτος

Έκδοση Κειμένου: 20/11/2012

Το ιστορικό δράμα του Nikolaj Arcel, «A Royal Affair», με πρωταγωνιστές τον κορυφαίο ηθοποιό Mads Mikkelsen, τον βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο καλύτερου ανδρικού ρόλου στο 62o Φεστιβάλ Βερολίνου Mikkel Folsgaard και το νέο, πολλά υποσχόμενο, αστέρι Alicia Vikander, είναι ένα καλό παράδειγμα μιας εξαιρετικά καλοφτιαγμένης κι απολαυστικής ταινίας εποχής που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο ρομάντζο και την πολιτική με φόντο την Δανία του 18ου αιώνα. Η ιστορία εξιστορεί το πώς ο επαρχιακός Γερμανός γιατρός κι ερασιτέχνης φιλόσοφος Johan Struensee (Mads Mikkelsen) έγινε η κινητήριος δύναμη πίσω από τον βασιλιά της Δανίας, μετατρέποντας, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μια από τις πιο οπισθοδρομικές χώρες τις Ευρώπης σε ένα προοδευτικό μοντέλο του διαφωτισμού αρκετές δεκαετίες πριν την Γαλλική Επανάσταση, εξερευνώντας παράλληλα και την παράνομη σχέση του με τη βασίλισσα της Δανίας, Caroline Matilda (Alicia Vikander), και τις επιπτώσεις που αυτή αποφέρει.

Το κλειδί για την επιτυχία του έργου είναι, αναμφίβολα, η απλή του προσέγγιση. Δεν υπάρχει τίποτα ριζοσπαστικό στον τρόπο με τον οποίο η ταινία είναι φτιαγμένη, εν αντιθέσει το δυνατό της σημείο είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που ενωμένα δημιουργούν μια σφιχτή, ευχάριστη και διασκεδαστική ταινία. Πρώτο συστατικό, η άκρως ενδιαφέρουσα και καθηλωτική ιστορία ενός βασιλικού ερωτικού τρίγωνου, τοποθετημένο μέσα στο δράμα των ιστορικών γεγονότων του Διαφωτισμού. Ένα είδος αφήγησης που παρέχει ισορροπία και ρυθμό σε μια ταινία που είναι σε θέση να είναι ταυτόχρονα συναρπαστική και προκλητική. Σύνθετο και πολυεπίπεδο το σενάριο που έγραψαν οι Rasmus Heisterberg και Nikolaj Arcel (σεναριογράφος της πρώτης ταινίας του σουηδικού Το Κορίτσι με το Τατουάζ), αποτελεί μια θαυμάσια προσαρμογή του μυθιστορήματος της Bodil Steensen-Leth. Οι εντάσεις και τα δράματα σε όλα τα επίπεδα (από τα βαθιά προσωπικά, έως τα θέματα του κράτους) διαθέτουν μια αίσθηση αυθεντικότητας, οι χαρακτήρες είναι σωστά διατυπωμένοι επιδεικνύοντας μια όλο και πιο ελαστική ηθική, ενώ υπάρχουν και πολλά στοιχεία συναφή με τον κόσμο μας σήμερα.

Ένα καλό σενάριο, όμως, αν δεν βρεθούν οι σωστοί ηθοποιοί να του δώσουν πνοή, δεν λέει κάτι από μόνο του. Ερχόμαστε, λοιπόν, στο δεύτερο συστατικό που ανεβάζει το έργο στα ύψη: τους ηθοποιούς. Ο πάντα εκπληκτικός Mikkelsen δίνει μια ακόμα δυναμική και πολύ πιστευτή ερμηνεία ως Struensee, αποδίδοντας στην εντέλεια τη διακύμανση των συναισθημάτων που περνά ο χαρακτήρας του. Η Vikander τα καταφέρνει περίφημα δίνοντας μια λεπτή, εύθραυστη, αλλά και ανά στιγμές σπαρακτική ερμηνεία. Η Trine Dyrholm ως διπρόσωπη βασίλισσα Dowger καθώς και όλο το υπόλοιπο καστ δίνουν (μηδενός εξαιρούμενου) υπέροχες ερμηνείες. Στην τελική, όμως, το αστέρι της ταινίας είναι ο Folsgaard και η παράξενα γοητευτική, συχνά ξεκαρδιστική, αλλά ουσιαστικά τραγική ερμηνεία του ως τρελός βασιλιάς της Δανίας.

Και περνάμε στο τρίτο και τελευταίο συστατικό. Η εκπληκτική φωτογραφία του Rasmus Videbaek, το θαυμάσιο σκορ του Gabriel Yared κι ο άψογος σχεδιασμός σκηνικών και κοστουμιών συνθέτουν έναν μοναδικό κινηματογράφο. Έναν κινηματογράφο που αποφεύγει να είναι μια απλή ροζ νουβέλα, καταφέρνοντας να συνδυάσει αποτελεσματικά την ιστορική ακρίβεια με την κινηματογραφική συνοχή. Μια επική ιστορία ρομαντισμού, φιλοδοξίας και της τραγική σφαλερότητας του ιδεαλισμού, το «A Royal Affair» είναι απλά εκπληκτικό!

Βαθμολογία:


Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 8/1/2016

Πολύ δύσκολα δαπανιούνται τόσα χρήματα στη Σκανδιναβία για να γίνει μια ταινία, αλλά όταν συμβαίνει, χαίρεσαι να τη βλέπεις. Το ιστορικό έπος του Νικολάι Αρσέλ δεν μοιάζει με όσα βλέπουμε στο Χόλιγουντ, αφού είναι χαρακτηριστική η απλότητα της προσέγγισης του θέματος του, παρότι αυτό θα μπορούσε να μπολιαστεί με ίντριγκες προς χάρη ενός «εμπορικότερου» κοινού. Με βάση ένα υπέροχο χτίσιμο ατμόσφαιρας, όχι τόσο από σκηνοθετικής επιδεξιότητας, όσο από καλλιτεχνικής επιμέλειας, η ιστορία γράφεται με όρους ιδεαλιστικούς και συναισθηματικούς. Ένα σενάριο που βρίσκει πατήματα να προχωράει, συναντά ένα απίθανο επιτελείο ηθοποιών, κάνοντας τον θεατή να μην ενδιαφέρεται να διαχωρίσει τη μυθοπλασία από το ιστορικό γεγονός.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *