
1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της -και με σινεμά
ΙΟΥΝΙΟΣ
ΠΑΡ. 14/6/2024
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 25ου ΤΕΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΤΑΞΙΟΥ
Athens Book Space – Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 19:30
Παρουσίαση του 25ου τεύχους του Αρχειοταξίου, περιοδικής έκδοσης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας με αφιέρωμα: «Από τη δικτατορία στη Μεταπολίτευση. Ιστορίες μιας μετάβασης».
Συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Κωστής Κορνέτης, Κωστής Παπαϊωάννου, Ναταλί Χατζηαντωνίου
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ
ΔΕΥΤ. 17/6 & ΤΡ. 18/6/2024
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΕΝΟΧΛΕΙ
Athens Book Space – Πάρκο Ελευθερίας
Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα τη λογοκρισία την περίοδο της χούντας, την ελευθερία της έκφρασης σήμερα, την αυτολογοκρισία, τον ηθικό πανικό και την κουλτούρα της ακύρωσης.
17/6
«Οι κομμένες εικόνες»
Ώρα: 19:30
Συντονισμός: Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών
Ομιλητές: Βασίλης Δούβλης: Σκηνοθέτης, Προϊστάμενος του Τομέα Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, Γιάννης Σκαλτσάς: Εικαστικός καλλιτέχνης και Αναπληρωτής καθηγητής ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών«Στοργή στο Λαό»
Ώρα: 21:00
Προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο Λαό», το οποίο συγκεντρώνει τα αρχεία της λογοκρισίας των κινηματογραφικών ταινιών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών σε ένα ιστορικό και αναπάντεχα αστείο όσο και τραγικό χρονικό μιας ολόκληρης εποχής.
*Με την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων της ταινίας από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων
18/6
«Ανεπιθύμητη Τέχνη»
Ώρα: 19:30
Συντονισμός: Τίνα Μανδηλαρά: δημοσιογράφος
Ομιλητές: Ελίζ Ζαλαντό (Elise Jalladeau): Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης: Πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, Πηνελόπη Πετσίνη: Δρ Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αριστοτέλης Ρήγας: Κωμικός, Ελίνα Ψύκου: Σκηνοθέτης – σεναριογράφος
Ώρα: 21:30
Stand Up Comedy με τον Αριστοτέλη Ρήγα
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΚΥΡ. 30/6/2024
ΘΕΑΤΡΟ
ΤΑΝΚ – ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΕΔΩ
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 20:30
Η ομάδα RMS MATAROA παρουσίασε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν μία μοναδική παράσταση για τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη. Η παράσταση αποτελεί μια απόπειρα γραμμικής αφήγησης των τεσσάρων εκείνων ημερών, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας, μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων, όπως τις κατέγραψε ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός στο βιβλίο με τίτλο «Όλη Νύχτα Εδώ».
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔ
ΙΟΥΛΙΟΣ
ΔΕΥΤ. 1/7, ΔΕΥΤ. 8/7, ΤΡ. 16/7
& ΤΡ. 23/7/2024
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΑΝ
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 20:00
Κύκλος συζητήσεων με μαρτυρίες από την περίοδο της δικτατορίας.
Τι μένει άραγε στη μνήμη από την περίοδο της χούντας; Πώς επιστρέφουν στα γεγονότα εκείνης της μακρινής εποχής όσοι και όσες τα έζησαν; Πώς θυμούνται μια εποχή βίας και αυταρχισμού; Τι σήμαινε η ανάμειξή τους στον αντιδικτατορικό αγώνα, η εναντίωσή τους στο στρατιωτικό καθεστώς; Ποιοι ήταν οι λόγοι που τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη στάση και πώς την αποτιμούν τώρα, μέσα από την εμπειρία των μεταπολιτευτικών χρόνων και των όσων ακολούθησαν; Πόσο ανοιχτές παραμένουν οι πληγές που άφησαν πίσω τους
τα τραυματικά γεγονότα της περιόδου; 50 χρόνια μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, πρόσωπα που έζησαν τα γεγονότα της εποχής καλούνται να συζητήσουν τις δικές τους αναμνήσεις, να αναστοχαστούν τις δικές τους εμπειρίες. Με αφορμή την επέτειο της δημοκρατίας και της ελευθερίας καλούνται να αναζητήσουν τα νήματα εκείνα που συνδέουν το χθες με το σήμερα, τις αναμνήσεις μιας σκοτεινής εποχής που όμως συνδέθηκε με την νεότητά τους αλλά και την πρόθεσή τους να αλλάξουν τον κόσμο.
1/7: Ο Δημήτρης Σερεμέτης συζητά με τον Νίκο Γκιωνάκη
8/7: Η Ρέα Γαλανάκη συζητά με τον Αριστοτέλη Σαΐνη
16/7: Ο Αντώνης Λιάκος συζητά με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη
23/7: Ο Χρήστος Λάζος συζητά με την Ξένια Κουναλάκη
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΠΕΜ. 4/7 ΕΩΣ ΠΕΜ. 25/7/2024
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
4/7
Προβολή της ταινίας «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» του Νίκου Καβουκίδη, 1975, 100’
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 21:00
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
11/7
Προβολή της ταινίας «ΚΙΕΡΙΟΝ» του Δήμου Θέου, 1968, 90’
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 21:00
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
16/7
Προβολή της ταινίας «ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» του Λουίς Μπουνιουέλ, 1974, 104’
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 21:15
Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του OPEN AIR CINEMA
18/7
Προβολή της ταινίας «ΔΟΚΙΜΗ» του Ζυλ Ντασσέν, 1974, 92’
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 21:00
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη
25/7
Προβολή της ταινίας «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» του Νίκου Κούνδουρου, 1998, 110’
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 21:00
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
ΤΕΤ. 10/7 ΕΩΣ ΤΕΤ. 31/7/2024
ΕΚΘΕΣΗ
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 3,5%
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Αίθουσα Α’ Ορόφου)
Ώρες: Τρ. – Παρ. 11:00 – 19:00 | Σαβ. & Κυρ. 10:00 – 15:00
Έκθεση φωτογραφίας και πολυμέσων του Σωτήρη Δανέζη. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, η έκθεση φιλοξενεί μία σειρά από ιστορικές μαρτυρίες και κυρίως αποκαλυπτικές φωτογραφίες του Σωτήρη Δανέζη από το 3,5% της περίκλειστης πόλης-φάντασμα, το οποίο «άνοιξαν» οι αρχές του ψευδοκράτους το 2021. Το 3,5% είναι μια ρωγμή στον χρόνο, η οποία μας επιτρέπει για πρώτη φορά, όχι μόνο να δούμε πώς είναι η πόλη μετά από 50 χρόνια λεηλασίας και αιχμαλωσίας, αλλά κυρίως να φανταστούμε πώς ήταν η ζωή στην Αμμόχωστο την ημέρα που οι εισβολείς ανάγκασαν τους 40.000 κατοίκους της να την εγκαταλείψουν.
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Στήριξη: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή». Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και του Μορφωτικού Γραφείου της Πρεσβείας «Σπίτι της Κύπρου»
ΔΕΥΤ. 22/7 ΕΩΣ ΔΕΥΤ. 28/10/2024
ΕΚΘΕΣΗ
1974 & 1944: Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ
Κέντρο Τεχνών
Εγκαίνια: Δευτ. 22/7
Ωράριο λειτουργίας:
24/7 – 31/8 | Τετ. – Κυρ. 11:00-19:00 (14 & 16/8 κλειστά)
1/9 – 28/10 | Καθημερινά 10:30-18:30
*Τις ημέρες που πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις στο Πάρκο Ελευθερίας το ωράριο θα τροποποιείται
Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2024 διεξάγεται η μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της». Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα, θα παρουσιαστούν η χαρά, τα όνειρα και η ελπίδα που συνδέονται με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, όπως επισκιάστηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο το φθινόπωρο του 1944 και από την κυπριακή τραγωδία το καλοκαίρι του 1974.
Η έκθεση σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Θερμές ευχαριστίες για την υποστήριξή τους στο Αρχείο ΕΡΤ, στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και σε άλλα αρχεία και φορείς που υποστηρίζουν την έκθεση με την παραχώρηση και την τεκμηρίωση του υλικού.
*Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις, προβολές, ξεναγήσεις ενηλίκων, ειδικές ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης, εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και ένα ένθετο σύγχρονου χορού και χορευτικών performances. Το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων της έκθεσης θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2024.
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΠΕΜ. 5/9 ΕΩΣ ΤΡ. 17/9/2024
ΕΚΘΕΣΗ
ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ. 14 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Νέοι Φούρνοι)
Ώρες: 10:00-16:00
Τι συνέβαινε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής; Πώς ήταν η ζωή κάτω από τη γερμανική μπότα; Ποιοι και πώς αντιστάθηκαν; Και ποιοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή; Μα, πάνω απ’ όλα, πώς ήρθε η απελευθέρωση; Δεκατέσσερις Έλληνες δημιουργοί κόμικς, μπρος στο δέος και τον αποτροπιασμό που γεννά η τρομακτική διάσταση του εγκλήματος, αντιτάσσουν τη μνήμη, προτάσσουν τη γνώση και παρακινούν σε εγρήγορση.
Δημιουργοί: Soloup, Αλέκος Παπαδάτος, Αλέξια Οθωναίου, Γιώργος Γούσης, Γιώργος Φαραζής, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Πέτρου, Θοδωρής Μπαργιώτας, Λέανδρος, Πέτρος Ζερβός, Πέτρος Χριστούλιας, Σπύρος Δερβενιώτης, Τάσος Μαραγκός, Τόμεκ Γιοβάνης
Επιμέλεια: Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Κουκουλάς
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΤΡ. 10/9
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΕΞΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΜΑΣ: ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ, ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Athens Book Space – Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 19:00
Μια συζήτηση γύρω από την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις συχνά αποσιωπημένες διαστάσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας, με αφορμή τα 50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας.
Συντονισμός: Βασιλική Πολυκάρπου
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ
ΚΥΡ. 15/9 & ΚΥΡ. 22/9/2024
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ιστορικοί περίπατοι αφιερωμένοι σε εμβληματικά τοπόσημα συνδεδεμένα με τον αντιδικτατορικό αγώνα και την αποτρόπαιη προσπάθεια της χούντας να διαλύσει την αντίσταση εναντίον της με καταστολή και άσκηση βίας σε όσους και όσες βρέθηκαν απέναντί της.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ
ΠΑΡ. 20/9
ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΟΙΔΙΠΟΔΑ
Πλατεία Κοτζιά
Ώρα: 19:00
Μια συνάντηση της πόλης των Αθηνών με τον Οιδίποδα Τύραννο, τις Φοίνισσες και το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, ως μέγιστο ποιητικό συμβάν του Εμφυλίου. Για πρώτη φορά, πολιτικοί και πολίτες, διαβάζουν τα αρχαία κείμενα σε ένα αναστοχασμό της καταγωγικής μήτρας του Εμφυλίου, των καταστροφικών επιφαινομένων του και της υπέρβασής του, χωρίς λήθη.
Σύλληψη ιδέας: Φίλιππος Ωραιόπουλος, Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Εύα Μανιδάκη
ΠΕΜ. 26/9/2024 ΕΩΣ ΚΥΡ. 3/11/2024
ΕΚΘΕΣΗ
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
Πινακοθήκη – Κτίριο Β’ Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου)
Ώρες: Πεμ.-Σαβ. & Δευτ.-Τρ. 11:00 – 19:00 | Κυρ. 10:00 – 16:00
Η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Η Αποκατάσταση της αισιοδοξίας» με έργα από τις μόνιμες συλλογές της, η οποία εικαστικά θα αγγίζει έννοιες και σύμβολα ανελευθερίας, σκληρότητας, βίας αλλά και αντίστασης, γενναιότητας, ελπίδας, αισιοδοξίας, χαράς, προσμονής. Η τέχνη ως έκφραση της ανθρώπινης σκέψης και δράσης συνιστά συστατικό στοιχείο της ιστορικής πραγματικότητας και γίνεται διαμορφωτής της ιστορικής μνήμης. Τα εικαστικά έργα με ιστορικό περιεχόμενο επηρεάζουν συνειδήσεις, αναδεικνύουν τη μνήμη και προσεγγίζουν έννοιες και συμβολισμούς. Στην έκθεση, ανάμεσα σε πολλούς καλλιτέχνες, πρωταγωνιστούν τρεις εικαστικοί που με το έργο τους ήταν παρόντες συνειδητά και αδιαμεσολάβητα στις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Η Άννα Κινδύνη, η Βάσω Κατράκη, ο Α. Τάσσος, με μοναδική εκφραστική ένταση και ευαισθησία, εικονοποιούν συναισθήματα, εμπειρίες και βιώματα.
*Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τους επιμελητές της έκθεσης ξεναγήσεις ενηλίκων και ειδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αφιερώματα, θεατρικό αναλόγιο, καθώς και παράσταση σύγχρονου χορού (site specific dance performance). Το συνολικό πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων της έκθεσης θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2024.
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΣΑΒ. 28/9/2024
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 10:00
Οι μουσειοπαιδαγωγοί του ΟΠΑΝΔΑ υλοποιούν διαδραστικά προγράμματα για οικογένειες και παιδιά 6-12 ετών εμπνευσμένα από τους επετειακούς εορτασμούς.
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΤΡ. 1/10/2024
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (1967-1974)
Athens Book Space – Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 19:00
Μια δημόσια συζήτηση για την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974) στην Ελλάδα. Μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων που βρέθηκαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της δικτατορίας αλλά και τις παρεμβάσεις ιστορικών και μελετητών της περιόδου, θα αναδειχθεί το εύρος αλλά και η σημασία της αλληλεγγύης στην αντίσταση εναντίον της χούντας και θα συζητηθεί η επιρροή που άσκησε η παραμονή στο εξωτερικό στη διαμόρφωση των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στην ελληνική μεταπολιτευτική ζωή.
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ
ΤΕΤ. 2/10 ΕΩΣ ΤΕΤ. 23/10/2024
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»
Τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» από το αρχείο της ΕΡΤ αποτελούν τη σημαντικότερη παραγωγή για την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει σχολιασμός του επεισοδίου από ιστορικούς και συζήτηση με το κοινό.
2/10
Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων
Ώρες: 19:00 – 21:00
Επεισόδιο 3: «Αρχίζει η οργανωμένη Αντίσταση»
7/10
Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Ν. Κόσμου
Ώρες: 19:00 – 21:00
Επεισόδιο 4: «Ο μεγάλος λιμός»
9/10
Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Πετραλώνων
Ώρες: 19:00 – 21:00
Επεισόδιο 7: «Φουντώνουν οι αγώνες στις πόλεις 1943»
14/10
4η Δημοτική Κοινότητα (Αίθουσα εκδηλώσεων)
Ώρες: 19:00 – 21:00
Επεισόδιο 11: «Ο μυστικός πόλεμος»
16/10
Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Γκράβας
Ώρες: 19:00 – 21:00
Επεισόδιο 12: «Η νεολαία στην Αντίσταση»
21/10
Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Κυψέλης
Ώρες: 19:00 – 21:00
Επεισόδιο 13: «Η γυναίκα στην Αντίσταση»
23/10
Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Λεωφ. Αλεξάνδρας
Ώρες: 19:00 – 21:00
Επεισόδιο 18: «Η Απελευθέρωση»
ΠΕΜ. 3/10 ΕΩΣ ΚΥΡ. 17/11/2024
ΕΚΘΕΣΗ
Ομαδική Έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Πινακοθήκη – Κτίριο Α’ Μεταξουργείου (Γερμανικού & Μυλλέρου)
Τρ. – Σαβ. 11:00 – 19:00 | Κυρ. 10:00 – 16:00
Με αφετηρία τα 50 χρόνια από την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα μας, μια επιστροφή που σηματοδοτήθηκε από συγκρούσεις, οι καλλιτέχνες καλούνται, μέσα από μια ομαδική έκθεση, να προβληματίσουν και να προβληματιστούν για το νόημα της δημοκρατίας, της σύγκρουσης, αλλά και της βίας. Η τέχνη αποτελεί έναν μετασχηματιστή της σύγκρουσης, μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες και να οδηγήσει στην κατανόηση της σύγκρουσης ως πολιτισμικό φαινόμενο.
Επιμέλεια έκθεσης: Βιβέττα Χριστούλη
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ – Sympas Art
ΣΑΒ. 5/10/2024
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σημείο συνάντησης: Πεζόδρομος Κοραή (έξοδος Μετρό Πανεπιστήμιο)
Ώρα: 10:00
Τα καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας, σιωπηλοί μάρτυρες μιας πολυτάραχης εποχής. Ο Κωνσταντίνος Κυρίμης περπατά μαζί μας στο κέντρο της πόλης, αλλά και κάτω από αυτήν, και μοιράζεται γνώσεις, μαρτυρίες και ιστορίες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εξέλιξη των αθηναϊκών καταφυγίων.
Διοργάνωση: Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος – Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΣΑΒ. & ΚΥΡ. 5 & 6/10,
ΣΑΒ. & ΚΥΡ. 12 & 13/10/2024
ΘΕΑΤΡΟ
ΣΚΙΤΣΑ ΚΟΡΑΗ 4, 1941-1944
Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 «Κοραή 4»
Ώρα: 19:00
Μια ομάδα αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών δημιουργεί ένα ηχητικό/οπτικό τοπίο στο υπόγειο της Κοραή 4. Αφορμή και θέμα ο ίδιος ο χώρος την περίοδο της Κατοχής. Λέξεις και εικόνες της Μέλπως Αξιώτη, του Τίτου Πατρικίου, του Ν.Γ. Πεντζίκη, του Γιώργου Ιωάννου, σπαράγματα από την Κόλαση του Dante Alighieri και θραύσματα μουσικής που κάνουν το τοπίο να μεγαλώνει.
Δραματουργία/Ενορχήστρωση: Ακύλλας Καραζήσης
Ερμηνεία: 15 νέοι ηθοποιοί
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΣΑΒ. 5/10/2024
ΘΕΑΤΡΟ
ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΒΟΥΝΑ
Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα: 19:00
Οι Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Τα «Μαγικά Βουνά» μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά.
Κείμενο: Γιώργος Κοτζιούλας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΚΥΡ. 6/10, ΚΥΡ. 13/10
& ΚΥΡ. 20/10/2024
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΟΥΡΓΟΥΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Σταθμός 1: Δουργούτι
Ώρα: 19:00
Θεατρικές διαδρομές για ενήλικες από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Τρεις θεατρικοί ξεναγοί ταξιδεύουν το κοινό στο «άγνωστο» Δουργούτι (Νέος Κόσμος) της Κατοχής και της Αντίστασης, αποκαλύπτοντας πτυχές της Ιστορίας.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΣΑΒ. 12/10/2024
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Ωρα: 11:00
Ιστορικός περίπατος στην 1η Δημοτική Κοινότητα από τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, με θέμα την αντιστασιακή δράση όπως εκδηλώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τις μεγάλες διαδηλώσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα σαμποτάζ.
Λεπτομέρειες για την κράτηση θέσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΣΑΒ. 12/10/2024
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ… ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΝΗΜΗΣ ‘40 – ‘44 ΣΤΟ Γ΄ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών
Ώρα: 16:00
Το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) αφιερώνουν την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σε όσους δεν πρόλαβαν… Μια ιστορική διαδρομή, μόνιμου χαρακτήρα, που σηματοδοτεί τον τόπο ταφής εκτελεσθέντων και θυμάτων και ανασύρει μνήμες για τα γεγονότα, την Κατοχή, την Αντίσταση και τον μεγάλο λιμό του χειμώνα ‘41-‘42.
Διοργάνωση: Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος – Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς & ΕΑΤΑ
ΣΑΒ. 12/10/2024
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΦΙΝΤΕΛΙΟ
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Ώρα: 20:30
Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» παρουσιάζει την Όπερα Φιντέλιο του Μπετόβεν σε συναυλιακή μορφή και στην ελληνική γλώσσα, όπως ακριβώς την είχε τραγουδήσει και η Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο το 1944, λίγους μόλις μήνες πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα.
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΤΡ. 15/10/2024
ΜΟΥΣΙΚΗ
«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ» 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
21:00
Μέσα στην ακριβή ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, το πολιτικό ή κοινωνικό τραγούδι δεν θα μπορούσε να μην έχει εξέχουσα θέση, κυρίως σε ταραγμένες ιστορικές περιόδους και συγκυρίες που είχαν ανάγκη τις συλλογικότητες. Το τραγούδι εξέφρασε αυτές τις συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν γύρω από το κοινό μας αίσθημα. Μίλησε με αγάπη για εκείνα που μας ενώνουν και λειτούργησε ως συνεκτικός κρίκος στον αγώνα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή, με ελευθερία και πραγματική δημοκρατία.
Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια θα ακουστούν στο Θέατρο του Λυκαβηττού στις 15 Οκτωβρίου από εκπροσώπους τριών γενιών ερμηνευτών.
Ερμηνεύουν: Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Μαρία Φαραντούρη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Οδυσσέας Ιωάννου
Επιμέλεια ορχήστρας – Ενορχηστρώσεις: Θύμιος Παπαδόπουλος
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΤΡ. 15/10, ΤΕΤ. 16/10, ΠΕΜ. 17/10,
ΠΑΡ. 18/10, ΤΡ. 22/10, ΤΕΤ. 23/10,
ΠΕΜ. 24/10 & ΠΑΡ. 25/10/2024
ΘΕΑΤΡΟ / ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ’ ΑΓΑΛΜΑΤΑ
Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά»
Θεατρική παράσταση για ομάδες μαθητών και παιδιών από 6-11 ετών
Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της βραβευμένης συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Απευθύνεται σε μαθητές των σχολείων του Δήμου της Αθήνας.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΠΑΡ. 18/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ
Ώρα: 20:00
Μουσικό Αφιέρωμα από την έντεχνη ορχήστρα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ με μαέστρο τον Νίκο Πλατύραχο.
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΣΑΒ. 19/10
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σημείο συνάντησης: Πεζόδρομος Κοραή (έξοδος Μετρό Πανεπιστήμιο)
Ώρα: 10:00
Τα καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας, σιωπηλοί μάρτυρες μιας πολυτάραχης εποχής. Ο Κωνσταντίνος Κυρίμης περπατά μαζί μας στο κέντρο της πόλης, αλλά και κάτω από αυτήν, και μοιράζεται γνώσεις, μαρτυρίες και ιστορίες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εξέλιξη των αθηναϊκών καταφυγίων.
Διοργάνωση: Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος – Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΣΑΒ. 19/10
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Ωρα: 11:00
Περίπατος στην 2η Δημοτική Κοινότητα από τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, με θέμα το κατοχικό Παγκράτι.
Λεπτομέρειες για την κράτηση θέσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΣΑΒ. 19/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟΙ»
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα – Οδοιπορικό (Α’ Όροφος)
Ωρα: 20:00
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΚΥΡ. 20/10 & 27/10
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Σταθμός 2: Πετράλωνα – Θησείο
Ώρα: 11:00
Θεατρικές διαδρομές για ενήλικες από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Μέσα από την τέχνη του θεάτρου, τρεις ηθοποιοί-ξεναγοί μάς ταξιδεύουν στα «άγνωστα» Πετράλωνα της Κατοχής και της Αντίστασης.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
TΡΙ. 22/10
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (ΗΜΕΡΙΔΑ)
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο INNOVATHENS)
Ώρα: 10:00
Μια ημερίδα για το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στην Αντίσταση, αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση με θέμα την προώθηση της ιστορικής γνώσης γύρω από τη γυναικεία αντίσταση στο ευρύ κοινό μέσω καλλιτεχνικών αναπαραστάσεων, πολιτιστικών δράσεων και εξωσχολικών δραστηριοτήτων, εμπλέκοντας διαφορετικούς φορείς (ιστορικούς, ομάδες προφορικής ιστορίας, εκπροσώπους πολιτιστικών ιδρυμάτων, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και φοιτητές). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Women in Resistance (WIRE).
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ
ΤΕΤ. 23/10
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΛΠΙΔΟΣ
Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ
Ωρα: 19:00
Ομιλία και προβολή φωτογραφιών στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη με στόχο την ανάδειξη του τόπου μνήμης και μαρτυρίου των κτιρίων της οδού Ελπίδος, των χώρων δηλαδή που χρησιμοποίησε η Ειδική Ασφάλεια της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής για την κράτηση και τον βασανισμό αντιστασιακών κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΠΑΡ. 1/11/2024
ΧΟΡΟΣ
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
Πινακοθήκη – Κτίριο Β’ Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου)
Ώρα: 18:30
Site-specific dance performance. Με οδηγό τα έργα της έκθεσης «Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας», οι σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αναπτύσσουν κινητικούς διαλόγους ανάμεσα στο χορό και στα έργα.
Σε συνεργασία με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ)
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
ΣΑΒ. 2/11/2024
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944, ΚΟΡΑΗ 4, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ»
Ώρες: 17:30, 19:30, 21:30
Τρεις θεατρικοί ξεναγοί μάς προσκαλούν σε μια βιωματική εμπειρία σε έναν χώρο στον οποίο οι ουλές από τις κατοχικές πληγές φαίνονται ακόμα.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΚΥΡ. 3/11/2024
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Σταθμός 2: Πετράλωνα – Θησείο
Ώρα: 11:00
Θεατρική διαδρομή για ενήλικες από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Μέσα από την τέχνη του θεάτρου, τρεις ηθοποιοί-ξεναγοί μάς ταξιδεύουν στα «άγνωστα» Πετράλωνα της Κατοχής και της Αντίστασης.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διοργάνωση: Τεχνόπολη
ΤΕΤ. 13/11/2024
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης)
Ώρα: 19:00
Μια δημόσια συζήτηση για τον εκδημοκρατισμό και την αποδημοκρατικοποίηση, τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές, τις κοινωνικές διεκδικήσεις και την Αριστερά, με αφορμή τα 50 χρόνια από τις δημοκρατικές μεταβάσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η εκδήλωση αποτελεί κατάληξη του workshop που διοργανώνουν τα ΑΣΚΙ και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ με τίτλο «Dictatorships/Democracies. Political Transitions and the Left in Southern Europe».
Διοργάνωση: ΑΣΚΙ
«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
Οι επετειακές δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον εορτασμό των 50 χρόνων αποκατάστασης της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης των Αθηνών.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Διαδικτυακός μαθητικός διαγωνισμός Φωτογραφίας ΠΠΜ
Με αφορμή μικρά αποσπάσματα από κείμενα που λογοκρίθηκαν κατά την περίοδο της επταετίας (λογοτεχνία, δημοσιογραφικά άρθρα, ποίηση, συνθήματα), που θα λειτουργήσουν ως λεζάντες, μαθητές και μαθήτριες Λυκείων του Δήμου της Αθήνας καλούνται να φωτογραφίσουν τοπία, ανθρώπους, καταστάσεις για να τις συνοδεύσουν και να τις επανερμηνεύσουν μέσα από τα δικά τους βιώματα, στο 2024.
*Ο διαγωνισμός με αναλυτικές πληροφορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Προγράμματος και στους λογαριασμούς instagram και facebook @kids4thecity
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Διαδρομή Δημοκρατίας» στην εφαρμογή “Kids4thecity”
Η βραβευμένη εκπαιδευτική εφαρμογή “Kids4thecity” επιστρέφει με νέα διαδρομή 7 σημείων/στάσεων. Μαθητές και μαθήτριες θα μπορούν να περιηγηθούν με τη βοήθεια της εφαρμογής, μόνοι ή με συνοδεία εκπαιδευτικού, και να αλληλεπιδράσουν με τοπόσημα, κτίρια, οδονύμια με θέμα την Δημοκρατία και τα ίχνη της εξέλιξης της στην πόλη των Αθηνών, απαντώντας σε ερωτήσεις γνώσεων και παρατηρητικότητας. Περιλαμβάνονται επισκέψεις στους εξωτερικούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Δημαρχείου Αθηνών, της Παλαιάς Βουλής και της πλατείας Συντάγματος.
*Η ολοκλήρωση της εφαρμογής θα ανακοινωθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Μικρά μαθήματα Δημοκρατίας για αυριανούς δημότες»
Μαθητές και μαθήτριες Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου καλούνται να γίνουν «ιστορικοί ερευνητές» και να έρθουν σε επαφή με το περιεχόμενο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στα πρώτα έτη από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Με αφορμή υλικό από το Ιστορικό αρχείο και με τη βοήθεια Ιστορικών και Αρχειονόμων, μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη διαχρονικότητα των δημοκρατικών αξιών, προβληματίζονται με σύγχρονες προκλήσεις της Δημοκρατίας και ευαισθητοποιούνται για τον ρόλο τους ως δημοτών της σύγχρονης Αθήνας.
*Η δράση θα υλοποιηθεί από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
**Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά από συνεννόηση με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΕΣ 13 & 20/10/2024
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Περιηγήσεις με τη Monumenta για ενήλικες και μαθητικές ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
Ώρα: 11:00
Α) 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα
Μια ιστορική περιήγηση σε κτίρια και σημεία της Αθήνας τα οποία συνδέονται με τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και την απελευθέρωση της πόλης. Έχουν επιλεγεί κτίρια οι ιστορίες των οποίων δίνουν πληροφορίες για τον ερχομό των Γερμανών, τον τρόπο διοίκησης, τη συνεργασία των ντόπιων με τις δυνάμεις της κατοχής, την καθημερινότητα των κατοίκων, την αντίστασή τους και τέλος την απελευθέρωση. Παράλληλα, με τα κτήρια αυτά παρουσιάζεται και η αρχιτεκτονική εικόνα της πόλης το διάστημα 1940-1944.
Β) 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Μια ιστορική περιήγηση σε κτίρια και σημεία της Αθήνας τα οποία συνδέονται με τα χρόνια Δικτατορίας και την πτώση της και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Έχουν επιλεγεί κτίρια οι ιστορίες των οποίων δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο διοίκησης, την καθημερινότητα των κατοίκων, την αντίστασή τους, την καταστροφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την ανοικοδόμηση και τέλος την πτώση της Χούντας.
**Θα πραγματοποιηθούν δύο περιηγήσεις ανοιχτές στο κοινό με κράτηση θέσης. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Εκπαιδευτικός περίπατος με ξεναγούς τις Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, κ. Πόπη Κύρδη και κ. Μαρία Δημοπούλου
Ο περίπατος περιλαμβάνει επίσκεψη στα παλιά κτίρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας στο Πάρκο Ελευθερίας, Λεωφόρος Β. Σοφίας) τα οποία σήμερα στεγάζουν το Μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα, το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και το Μουσείου Ελευθέριου Βενιζέλου. Περιλαμβάνεται επίσκεψη στην ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» στο Πάρκο Ελευθερίας.
*Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά από συνεννόηση με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Διαδρομή Μνήμης ‘40-’44 στο Γ’ Νεκροταφείο της Αθήνας
Πώς αποτυπώνεται η μνήμη της περιόδου 1940-1944 στο Τρίτο Νεκροταφείο της Αθήνας; Το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς σε μία ιστορική και εκπαιδευτική διαδρομή. Περιηγούμενοι στα μνημεία της Αντίστασης, αλλά και στον τόπο ταφής ηρώων και θυμάτων της Κατοχής, γνωρίζουν τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου. Συγχρόνως, αναδεικνύεται το ζήτημα της πείνας και η μνήμη των χιλιάδων ανώνυμων θυμάτων της, που ενταφιάστηκαν στο Τρίτο Νεκροταφείο της Αθήνας.
*Η δράση θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Διαγωνισμός δημόσιας ομιλίας
Μέσα από διαδικτυακά και δια ζώσης εργαστήρια ρητορικής, μαθητές και μαθήτριες καλούνται να συγγράψουν και να εκφωνήσουν ομιλίες με θέμα «Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας γέννησε για τις επόμενες γενιές την ευθύνη καλλιέργειας δημοκρατικού ήθους». Οι δέκα καλύτερες ομιλίες θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση σε χώρο του Δήμου Αθηναίων, και θα καταρτιστεί κοινό κείμενο-ψήφισμα από τους συμμετέχοντες μαθητές, για την προστασία και την ευημερία της σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας.
*Η δράση θα υλοποιηθεί από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μαθητικοί Αγώνες Αντιλογίας: «Συζητάμε για την ουσία της Δημοκρατίας»
Μαθητές και μαθήτριες Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου μετατρέπονται σε «Δημοτικούς Συμβούλους» και συμμετέχουν σε δραματοποιημένους αγώνες αντιλογίας (αγώνισμα Ομαδικής Συζήτησης), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών. Τα θέματα θα είναι εμπνευσμένα τόσο από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου των πρώτων ετών της Μεταπολίτευσης, όσο και από σύγχρονα θέματα που συνδέονται με το δημοκρατικό ήθος και την εκπαίδευση του ενεργού δημοκρατικού πολίτη.
*Η δράση θα υλοποιηθεί από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»
**Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετά από συνεννόηση με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
ATHENS BOOK SPACE, Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, 11521
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ, Λόφος Λυκαβηττού, 11471
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΚΡΑΒΑΣ, Ταϋγέτου 60, 11255
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΞΑΡΧΕΊΩΝ, Τσαμαδού 9, 10683
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, Καλογερά 18,11361
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, Λ. Αλεξάνδρας 152, 11471
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Σωστράτου 5, 11743
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ, Αθηνοδώρου 61, 11853
ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, 11521,
ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ, Ακαδημίας 59, Αθήνα, 10679
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, 10436
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Ακαδημίας 50, Αθήνα 10679
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ, 3ης Σεπτεμβρίου 110, Αθήνα, 10434
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, 11851
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΝΝΑ & ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ, Τιμοκρέοντος 6A, Νέος Κόσμος, 11745
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Πειραιώς 100, Γκάζι, 11854
ΤΡΙΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Θηβών και Κοτυόρων, Νίκαια, 18454
ΧΩΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944 «ΚΟΡΑΗ 4», Κοραή 4, 10564
4η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, Λένορμαν & Αλεξανδρείας, Αθήνα, 10441
*Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), τον Αθήνα 9.84, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος και το Αρχείο της ΕΡΤ. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τη Monumenta, τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.