Η τρέχουσα ευάλωτη πραγματικότητα μας περιβάλλει με αντιφάσεις, οικονομική και κοινωνική αστάθεια, συνεχή εκτοπισμό. Στο πνεύμα αυτό, η ανάγκη να δούμε και να κατανοήσουμε  τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται η ανθρώπινη κατάσταση μοιάζει επιτακτική. Η 14η έκδοση του Ethnofest επιστρέφει τον ερχόμενο χειμώνα για να παρέχει για άλλη μια φορά μια πλατφόρμα ορατότητας και αναπαράστασης, ένα μέσο έκφρασης και σύνδεσης.

Το 14ο Ethnofest  – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας  θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023.

Το Ethnofest, το μοναδικό στο είδος του διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Αθήνα, πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο και προβάλλει διεισδυτικά και ανθρώπινα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα (Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία), το φεστιβάλ περιλαμβάνει ειδικές προβολές, θεματικές ενότητες και αφιερώματα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ταινίες που εμπλέκουν μια εθνογραφική προσέγγιση και ευαισθησία.

Το φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτότυπα κινηματογραφικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, αποτελεί σημαντικό διεθνή χώρο συνάντησης για τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ και εθνογραφικών ταινιών. Κάθε χρόνο, μέσα από πολυάριθμες ζωντανές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια, εργαστήρια, masterclasses, Q&A και εκθέσεις, το φεστιβάλ αποτελεί μια δυναμική παρουσία στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, καθώς και σε σύγχρονες, διεθνείς, συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον του ντοκιμαντέρ.

Κατάλληλες θεωρούνται οι ταινίες που έχουν ολοκληρωθεί από το 2021 και μετά. Η υποβολή μπορεί να γίνει σε μία από τις τέσσερις ανοιχτές ενότητες:

Πανόραμα

Ταινίες που διευρύνουν την οπτική μας και αμφισβητούν τις βεβαιότητές μας για τις βιωμένες κοινωνικές πραγματικότητες στον πλανήτη. Σε αυτήν την ενότητα προσκαλούμε, διερευνούμε και αναδεικνύουμε  ανθρώπινα και κοινωνικά προσανατολισμένα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, τόσο καταξιωμένων όσο και νέων δημιουργών.

Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία

Τολμηρές ταινίες που πειραματίζονται με το κινηματογραφικό μέσο και τις αφηγηματικές τεχνικές στην πρακτική του ντοκιμαντέρ και του εθνογραφικού κινηματογράφου. Η ενότητα παρουσιάζει την πρωτοπορία του πειραματικού ντοκιμαντέρ, φιλοξενώντας ταινίες που έχουν τη δύναμη να δημιουργούν διαφορετικές οπτικές και αισθητηριακές εμπειρίες και να προσφέρουν νέα μονοπάτια για την εξερεύνηση και κατανόηση των κοινωνικών πραγματικοτήτων.

Initiations: Διεθνείς φοιτητικές ταινίες 

Τα φοιτητικά ντοκιμαντέρ μπορεί να είναι καινοτόμα, τολμηρά και ασυμβίβαστα. Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζουμε μια επιλογή από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που παράγονται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Μας ενδιαφέρουν ταινίες που δημιουργούνται σε τμήματα κοινωνικών επιστημών (όπως η οπτική ανθρωπολογία και οπτική κοινωνιολογία), αλλά επιθυμούμε επίσης να προβάλλουμε ταινίες από τμήματα κινηματογράφου και σπουδών των μέσων που χρησιμοποιούν εθνογραφική μεθοδολογία.

Initiations: Ελληνικές φοιτητικές ταινίες

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση στην παραγωγή φοιτητικών ντοκιμαντέρ. Αυτή η ενότητα παρουσιάζει τα καλύτερα, πιο πρόσφατα, φοιτητικά ντοκιμαντέρ που παράγονται σε διάφορα τμήματα κινηματογράφου και κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα – πάντα με κατεύθυνση στις εθνογραφικές προσεγγίσεις και το κοινωνικά προσανατολισμένο ντοκιμαντέρ.

Η προθεσμία υποβολής των ταινιών είναι η 31η Μαΐου 2023 (early bird) και 31η Αυγούστου (regular deadline).  Η κατάθεση των ταινιών γίνεται μέσω του Film Free Way.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *