Σε γιορτινό κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η έναρξη του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσία του υφυπουργού του ΥΠΠΟΑ  Νικόλα Γιατρομανωλάκη ο οποίος έκανε σημαντικές εξαγγελίες. Το φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 45 χρόνια πορείας, θα διεξαχθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου, σε φυσικούς χώρους και online.

Η βραδιά άνοιξε με τον 10χρονο πιανίστα-φαινόμενο Στέλιο Κερασίδη, που μάγεψε τους προσκλεκλημένους με την δεξιοτεχνία του στο πιάνο, παρουσιάζοντας και δύο δικές του δημιουργίες –η τρίτη του σύνθεση, μάλιστα, εμπνευσμένη, όπως είπε, από το αύριο της ανθρωπότητας, «έντυσε» μοναδικά εικόνες από ταινίες.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του 45ου DISFF, και άνοιξε την ομιλία του, λέγοντας πως «ίσως η εμπειρία και η γνώση που έχει η Δράμα για το καλό κρασί να εξηγεί το πώς το Φεστιβάλ Δράμας, ωριμάζει σιγά σιγά ακριβώς όπως το καλό κρασί…». Υπογράμμισε πως στο επίκεντρο της διοργάνωσης είναι φέτος η κινηματογραφική κοινότητα, και θύμισε, πως «εδώ και 45 χρόνια το φεστιβάλ καλωσορίζει τους καλύτερους κινηματογραφιστές μας: Τάσος Μπουλμέτης, Φρίντα Λιάππα, Μάρκος Χολέβας, Γιάννης Οικονομίδης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Λευτέρης Χαρίτος, Σπύρος Σιάκας, Αθηνά Τσαγγάρη, Γιώργος Λάνθιμος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Ζώης, Θανάσης Νεοφώτιστος, Βασίλης Κεκάτος». Από το Φεστιβάλ Δράμας άλλωστε ξεκίνησε και ο ίδιος την πορεία του, ενώ πολλοί από τους προαναφερόμενους δημιουργούς είναι σήμερα επικεφαλής των διαγωνιστικών προγραμμάτων του 45ου DISFF και μέλη των φετινών  κριτικών επιτροπών

Παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα, τα έξι διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, και τα παράλληλα προγράμματα του φεστιβάλ, όπως το Pitching Lab, που κάθε χρόνο «γεννά» έναν αξιοσημείωτο αριθμό σχεδίων για ταινίες, αλλά και το πρωτότυπο Cinematherapy, ο Γιάννης Σακαρίδης μίλησε για το πράσινο φως που δόθηκε στην Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ, σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας και το DISFF, επισημαίνοντας πως «όλα τα εργαστήρια της Σχολής θα γίνουν στη Δράμα. Πρόκειται για ένα προτπυχιακό πρόγραμμα εστιασμένο τόσο στην θεωρία όσο και στην πρακτική, που θα διαρκέσει 4 χρόνια». Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ρόλου του, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει από φέτος και το Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, «το οποίο είχε ρεκόρ συμμετοχών από έλληνες σπουδαστές απ’ όλον τον κόσμο».

Ο κ.Σακαρίδης ευχαρίστησε τον υπουργό σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη «για τον ενθουσιασμό και την αγάπη που έχει γι’ αυτό το φεστιβάλ και για την πραγματοποίηση των υποσχέσεών του». Επίσης, «τον ακούραστο πρόεδρο του Φεστιβάλ Γιώργο Δεμερτζή για το καθημερινό του έργο και τον Δημήτρη Παπάζογλου, υπεύθυνο για την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ, για τις ατέλειωτες ιδέες του και την τελειομανία του».

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχτηκε το κοινό στη φιλόξενη Δράμα, «στην μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, το Φεστιβάλ Δράμας, που ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, ατενίζει την επόμενη μέρα με νέο πρόσωπο και νέα διάθεση. Η Δράμα αγαπά το Φεστιβάλ, είναι κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας. Το Φεστιβάλ Δράμας βρίσκεται σε μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους του».

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις αφορά, όπως εξήγησε ο κ.Μαμσάκος, «την μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη, σε Διεθνές Οπτικοακουστικό Κέντρο, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Δήμου Δράμας και ΕΤΑΔ. Εκεί θα στεγάζεται το Φεστιβάλ, παράρτημα της Σχολής, αλλά και επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα».

Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε την υπουργό κυρία Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον Χρήστο Μέτιο κα τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, τον Γιώργο Δεμερτζή, το ΔΣ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη, τους δύο μεγάλους ευεργέτες της Δράμας Κώστα Αποστολίδη και Άρη Θεοδωρίδη, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα Ζώρα. «Σας υποδεχόμαστε στην  μαρτυρική Δράμα, την πόλη των Νερών και του Πολιτισμού» είπε στο κοινό του κατάμεστου Ωδείου.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Νικόλας Γιατρομανωλάκης είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στη Δράμα για τέταρτη χρονιά. «Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια συνέβησαν πάρα πολλά στις ζωές μας αλλά και στο Φεστιβάλ. Παρά τις απώλειες και τον κορωνοϊο, το Φεστιβάλ κάθε χρονιά μεγαλώνει, γίνεται πιο συμπεριληπτικό και εξωστρεφές. Αυτά τα χαρακτηριστικά του είναι που οδήγησαν το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια».

Αναφερόμενος σε όσα μεσολάβησαν αυτό το διάστημα, ο κ.Γιατρομανωλάκης μίλησε για το πρόγραμμα COVID για ταινίες μικρού μήκους που υλοποιήθηκε με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου –μία επιλογή μάλιστα των ταινιών animation που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλήθηκε αμέσως μετά την τελετή λήξης, στον κινηματογράφο «Ολύμπια».

«Ήταν μια μικρή στήριξη στους κινηματογραφιστές σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο», είπε, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης:

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάξαμε το Δημοτικό Ωδείο, τόσο το αμιφθέατρο Αντώνης Παπαδόπουλος, όσο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αναβαθμιστούν, και θα γίνουν αλλαγές. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κινηματογράφο «Ολύμπια». Είναι χώροι που θα συνεχίσουν να στεγάζουν (και) το Φεστιβάλ. Το ποσό ανέρχεται σχεδόν στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και το Στρατόπεδο Ανδρικάκη, μετά από το μνημόνιο που υπογράφτηκε, και θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από ιδιωτικούς πόρους για να ωριμάσουν οι μελέτες. Δεν μας αποσχολεί μόνο το κτιριακό ζήτημα, αλλά και το πλάνο ανάπτυξης και βιωσιμότητας ώστε να δημιουργηθούν στον χώρο αυτό δομές που θα αντέξουν στο χρόνο, όπως ακριβώς συνέβη και με το Φεστιβάλ. Θα συνεργαστούμε με εγχώριους και διεθνείς φορείς γι’ αυτό. Το Στρατόπεδο θα καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες του Φεστιβάλ αλλά όχι μόνο, αφού θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και παράρτημα της νεοσύστατης Σχολής Κινηματογράφου».

Όπως όμως είπε ο υφυπουργός, «εκεί θα στεγαστεί μελλοντικά και μία ακόμα σχολή η οποία θα εστιάζει στην τεχνική πλευρά του κινηματογράφου –το αίτημα για μια τέτοια σχολή, στα πρότυπα αντίστοιχων, φημισμένων σχολών του εξωτερικού, ήταν ένα αίτημα του κινηματογραφικού χώρου που είχε διατυπωθεί ήδη από την δεκαετία του ’80 και είχε πρωτοπροβλεφθεί το 1981». Το ΥΠΠΟΑ «το ενδιαφέρει πρωτίστως η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και οι Έλληνες κινηματογραφιστές τα πάνε εξαιρετικά καλά σήμερα, όπως φάνηκε και στις Κάννες με την βράβευση της Ελένης Καλογηροπούλου. Όμως, στην Ελλάδα υστερούμε στο τεχνικό κομμάτι, στα συνεργεία. Χρειάζεται μετεκπαίδευση των τεχνικών, άρα μιλάμε για ένα πρόγραμμα  βελτίωσης για τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και δημιουργίας νέων επαγγελματιών».

Κλείνοντας, ο κ.Γιατρομανωλάκης, υπογράμμισε πως «η προγραμματική μας σύμβαση με το Φεστιβάλ ανανεώνεται τώρα –και μάλιστα με αυξημένο ποσό που ανέρχεται στα 600.000 ευρώ το χρόνο».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η Διοίκηση της Περιφέρειας, στη νέα τριετή προγραμματική σύμβαση, διπλασιάζει τη στήριξή της προς το Φεστιβάλ, η οποία στο εξής θα ανέρχεται στο ποσό των 90.000 ευρώ, από 50.000 που ήταν». Ο κ.Παπαεμμανουήλ, συνεχάρη προσωπικά τον Υφυπυργό, τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, ενώ υπογράμμισε πως «για μας ο πολιτισμός είναι είδος ανάγκης, όπως η Παιδεία και η Υγεία».

Ο Μάρκος Χολέβας, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μίλησε για το στενό σύνδεσμο μεταξύ ΕΚΚ και Φεστιβάλ Δράμας: «Είναι σαν δύο αδέρφια, που το ένα χρειάζεται το άλλο για να υπάρχει –κι ας μαλώνουν πού και πού. Το ΕΚΚ χρηματοδοτεί, όπως και η ΕΡΤ, τις μικρού μήκους ταινίες, και το Φεστιβάλ τις προβάλλει και τις αναδεικνύει. Πάνε μαζί λοιπόν αυτοί οι δύο φορείς. Ελπίδα μας είναι πως αυτή η κοινή πορεία θα συνεχίζεται ώστε να ενδυναμώνει τη διάθεση των νέων ανθρώπων να “μπλέξουν” με το σινεμά».

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, αφού ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους της διοργάνωσης,  τους υποστηρικτές και χορηγούς και τους εθελοντές, υπογράμμισε: «Το 2022, με την πανδημία παρούσα, έναν αιματηρό πόλεμο να μαίνεται στη Ευρώπη, και με μια νέα βαθιά οικονομική κρίση ως συνέπεια του που ήδη βιώνει όλος ο πλανήτης, η ανθρωπότητα οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον ίδιο της τον εαυτό με σύνεση, συνοχή, συνέπεια και γνώμονα την ειρηνική και πολιτισμένη συνύπαρξη των λαών. Το Φεστιβάλ Δράμας γιορτάζοντας την 45η διοργάνωση και διεθνή του παρουσία, στέλνει φέτος το  μήνυμα  αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Ευχαριστώ από καρδιάς το ΥΠΠΟ και τον κ.Γιατρομανωλάκη που μας γνώρισε και μας άκουσε, και πιστεύοντας πάντα στο θεσμό έγινε συνοδοιπόρος στο όραμα της αξιοποίησης της πόλης με βάση το φεστιβάλ. Ευχαριστώ την Περιφέρεια και τον κύριο Μέτιο, και φυσικά τον κ. Μαμσάκο και τον κ.Σακαρίδη ο οποίος δικαιώνει κάθε μέρα την επιλογή του στη θέση αυτή. Καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους!».

Ακολούθησε η τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη, ενός διανοούμενου που, όπως είπε ο Βασίλης Τερζόπουλος (παρουσιαστής της βραδιάς και επικεφαλής του προγράμματος Short and Green) «τιμά τόσο τον κόσμο των λέξεων, όσο και των εικόνων», με 11 ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του, και η προβολή της 6λεπτης βραβευμένης ταινίας του «Η αλληλουχία των κήπων» (1999). Ο κ. Κυριακίδης αφιέρωσε την προβολή στον «άνθρωπο που αγάπησε αυτήν την ταινία περισσότερο ίσως κι από μένα: τον Αντώνη Παπαδόπουλο», ψυχή του Φεστιβάλ Δράμας επί δεκαετίες που έφυγε πρόωρα από κοντά μας.

Το Φεστιβάλ Δράμας, τίμησε τη μνήμη του δημοφιλούς ηθοποιού δραμινής καταγωγής Ανέστη Βλάχου, που έφυγε, πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή, προβάλλοντας ένα απόσπασμα από την ταινία «Κιέριον» του Δήμου Θέου, για την οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Βαρβάρα Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ, μίλησε για τις ταινίες που ολοκληρώθηκαν με έναυσμα τη συμμετοχή τους στο Εργαστήριο Pitching του Φεστιβάλ και για το ενδιαφέρον αφιέρωμα σε 25 από αυτές που πραγματοποιεί φέτος η διοργάνωση.

Η τελετή έναρξης έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Βασίλης Κεκάτος, και των Head Programmers των διαγωνιστικών τμημάτων του 44ου DISFF, όπως ο Γιώργος Ζώης, ο Θανάσης Νεοφώτιστος και ο Σπύρος Σιάκας. Η Λένα Διβάνη και η Θέμις Μπαζάκα, μέλη της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Τμήματος με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, δήλωσαν πανευτυχείς που θα δουν «τους …σπόρους της ελληνικής κινηματογραφίας, δηλαδή τις ταινίες των ελλήνων σπουδαστών!»

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεργάζεται με το ΕΚΟΜΕ, την ΕΡΤ, το ΕΚΚ, τo Onassis Culture, την ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), τη RAYCAP, τη Finos Film και την COSMOTE TV και πολλούς ακόμη φορείς, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων, και φυσικά του Δήμου Δράμας. Και βέβαια με τη σταθερή συνεργασία των φορέων του κινηματογραφικού γίγνεσθαι της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *