Ένα 3ήμερο LGBTQI+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας.

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας (IDAHOBIT), τιμώντας την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για τα LGBTQI+ δικαιώματα. Σήμερα, 17 χρόνια από τον πρώτο της εορτασμό, η μέρα αυτή έχει αναδειχθεί σε ένα σύμβολο queer ορατότητας, ενώ γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Το περιοδικό ΑΝΤΙVIRUS τιμά τη φετινή IDAHOBIT με ένα τριήμερο προβολής* LGBTQI+ ταινιών. Πιο συγκεκριμένα από τις 16 μέχρι και τις 18 Μαΐου, αγαπημένες LGBTQI+ ταινίες θα προβάλλονται στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), γιορτάζοντας το ξενόγλωσσο και ελληνικό queer σινεμά.

Το πρόγραμμα του τριημέρου Queer Movie Nights” περιλαμβάνει πέντε ξενόγλωσσες ταινίες μεγάλου μήκους (Ισραήλ, Γερμανία, Νορβηγία, Κένυα) και μία επιλογή τεσσάρων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Short Film Festival (PDSFF). Συνολικά έξι προβολές (δύο ανά ημέρα) με τις απογευματινες να ξεκινούν στις 20:50 και τις βραδινές στις 23:00.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου οι προβολές θα ξεκινήσουν με το “15 Years” του Yuval Hadadi, μια ταινία για τη ζωή ενός γκέι άντρα που βλέπει τη ζωή του να αλλάζει, όταν η δημιουργία οικογένειας του “χτυπά την πόρτα”. Θα ακολουθήσει η επιλογή ελληνικών κουήρ ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Film Festival που περιλαμβανει τις ταινίες Rosa Kairo” (Jacques Simha, 14′), “Madonna f64.0” (Σταύρος Μαρκουλάκης, 18′), “Sexual Distancing” (Δημήτρης Ασπρόλουπος , 17′) και “Aderfi” (Sam Albatros, 20′).

Την Τρίτη 17 Μαΐου θα προβληθεί το “Futur Drei” του Faraz Shariat, για τον έρωτα ανάμεσα σε έναν γιο Ιρανών μεταναστών και έναν πρόσφυγα. Η επόμενη ταινία είναι το “Rett Vest του Henrik Martin Dahlsbakken, που πραγματευεται την αποξένωση του άνεργου καθηγητή μουσικής με τον τρανς πατέρα του.

Τέλος, την Τετάρτη 18 Μαΐου θα απολαύσουμε την ταινία της Leonie Krippendorff, “Kokon”, για τη ζωή μιας γυναίκας, της Νόρα, που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο. Το τριήμερο θα κλείσει με την ταινία “Rafiki” της Wanuri Kahiu, με θέμα την ιστορία της Κένα και της Ζίκι που όταν θα ερωτευτούν θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

*Στις προβολές θα συμμετέχουν και οι σκηνοθέτες Γιουβάλ Χαντάντι (15 χρόνια) και Φαράζ Σάριατ (Μέλλον για Τρεις), οι οποίοι θα προλογίσουν τις ταινίες τους.

Όλες τις μέρες στο φουαγιέ του κινηματογράφου θα υπάρχουν εθελοντές του My Checkpoint που θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό.

INFO

Τίτλος: Queer Movie Nights – Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών

Ημερομηνίες: 16-17-18 Μαΐου 2022

Site: https://avmag.gr/324449/queer-movie-nights-ena-triimero-lgbtqi-tainion-16-18-maioy/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/329813015885319

Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ:  Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

Γενική είσοδος: 3 ευρώ /σετ, Ημερήσιο Εισιτήριο: 5€

Online: Διαθέσιμα μόνο τα ημερήσια εισιτήρια

Για τους άνεργους, η είσοδος στις προβολές κάθε ημέρας θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Αναλυτικά το ημερήσιο πρόγραμμα για το 3ήμερο LGBTQI+ ταινιών

Δευτέρα 16 Μαΐου

20.50

15 Χρόνια / 15 Years

Σκην. Yuval Hadadi, Ισραήλ, 2019, 90’

Οι προσωπικοί δαίμονες του Γιόαβ αρχίζουν και τον στοιχειώνουν, όταν η καλύτερή του φίλη μένει έγκυος και ο επί 15 χρόνια σύντροφός του ανοίγει την συζήτηση να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Ο Γιόαβ θα νιώσει πως η ζωή του ξεφεύγει από τον έλεγχό του.

***Παρουσία του σκηνοθέτη***

23.00

Επιλογή Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Film Festival

Rosa Kairo (Jacques Simha, 14′)

(προειδοποίηση περιεχομένου: φ*νος) Ένα ακόμη αντίο που υπογραμμίζει την απόσταση μεταξύ εκείνων που απουσιάζουν, των επισκεπτών και των κατοίκων ενός κοινόβιου στην καρδιά της Αθήνας.

Madonna f64.0 (Σταύρος Μαρκουλάκης, 18′)

(προειδοποίηση περιεχομένου: απεικόνιση βίας, ρητορική μίσους) Μετά από μια σημαντική χειρουργική επέμβαση, η Μαρία επιστρέφει στο σπίτι της οικογένειάς της, προκειμένου να αναρρώσει. Ζει με τη μητέρα της, την αδελφή της και ένα νεογέννητο μωρό. Ενώ το σώμα της Μαρίας αρχίζει να επουλώνεται, μια βαθιά κρυμμένη επιθυμία έρχεται στην επιφάνεια. Η Μαρία θέλει να έρθει κοντά στο μωρό, και αυτό δημιουργεί μια σοβαρή απειλή για την “ασφάλεια” του οικογενειακού σπιτιού.

Sexual Distancing (Δημήτρης Ασπρόλουπος , 17′)

Δύο αγόρια, ένας δολοφονικός ιός, μία πόλη σε καραντίνα και πολλή σεξουαλική απόγνωση.

Aderfi (Sam Albatros, 20′)

“πολλές φορές αισθάνθηκα ότι το παρελθόν θα διαρκέσει για πάντα” (Sam Albatros) Video-art εκδοχή της online performance του cyber πλάσματος Sam Albatros, που έλαβε χώρα στο facebook από το 2017 μέχρι το 2018. Οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο μπλέκονται, μεταξύ άλλων, με cyber-sex με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τη Sailor Moon να θεραπεύει την ομοφυλοφιλία, τον Sam ως slave πόκεμον. Εξομολογητικά ποιήματα μπλέκονται με cut-up ποιήματα που έχουν γραφτεί έπειτα από γκουγκλάρισμα προσωπικών τραυμάτων: cut-up ποιήματα φτιαγμένα πλέον από τα τραύματα άλλων, τα οποία ποσταρίστηκαν σε online forums, youtube σχόλια κτλ. Ποιήματα τα οποία μπορούν να ιδωθούν ως μια συλλογική queer εξομολόγηση του ελληνικού διαδικτύου. Μια απόπειρα του Sam, το παρελθόν του να γίνει τόσο καθολικό που να μην ανήκει πλέον σε κανέναν και να μην πληγώνει άλλο.

Τρίτη 17 Μαΐου

20.50

Μέλλον για Τρεις / Futur Drei

Σκην. Faraz Shariat, Γερμανία, 2020, 92’

Ο Πάρβις, γιος Ιρανών μεταναστών, περνάει την ώρα του στην μικρή του πόλη βγαίνοντας ραντεβού στο Grindr και πηγαίνοντας σε ρέηβ πάρτι. Όταν τον πιάνουν να κλέβει από ένα κατάστημα, τον στέλνουν να κάνει κοινοτική εργασία σε ένα κέντρο προσφύγων όπου θα γνωρίσει την Μπανάφσε και τον Αμόν από το Ιράν. Όταν ο Πάρβις και ο Αμόν αναπτύξουν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον, η σχέση των τριών τους θα δοκιμαστεί.

***Παρουσία του σκηνοθέτη***

23.00

Το Ταξίδι / Rett Vest

Σκην. Henrik Martin Dahlsbakken, Νορβηγία, 2018, 80’

Ένας άνεργος καθηγητής μουσικής θα πάει ένα ταξίδι με τον τρανς πατέρα του, με τον οποίο έχουν αποξενωθεί, για να τιμήσουν την μνήμη της μητέρας του.

Τετάρτη 18 Μαΐου

20.50

Η Αφύπνιση της Νόρα / Kokon

Σκην. Leonie Krippendorff, Γερμανία, 2020, 100’

Η Νόρα από το Βερολίνο προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο. Η αδερφή της και η καλύτερη της φίλη ασχολούνται μόνο με τη μόδα και τα social media. Η Νόρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο αλλά δεν την εκφράζουν και δεν την ικανοποιούν. Τότε θα γνωρίσει την Ρόμι.

23.00

Rafiki

Σκην. Wanuri Kahiu, Κένυα, 2018, 83’

“Τα καλά κορίτσια από την Κένυα, γίνονται καλές γυναίκες,” αλλά η Κένα και η Ζίκι θέλουν κάτι περισσότερο από το να παντρευτούν μόνο. Όταν θα ερωτευτούν θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *