Το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 19.00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβληθεί σε πανελλαδική πρεμιέρα η ταινία “My Rembetika Blues” της Μ.Ζουρναζή.

Στην προβολή θα είναι παρούσα η σκηνοθέτρια και οι συντελεστές, μεταξύ των οποίων ο μουσικός της ταινίας Κωνσταντίνος Βήτα.

Θα προλογίσει ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ενώ θα ακολουθήσει Q&A με την δημιουργό της ταινίας.

Η ελληνοαυστραλή σκηνοθέτρια και πανεπιστημιακός Μ.Ζουρναζή πριν μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ “Dogs of Democracy” (“Τα Σκυλιά της Δημοκρατίας”) για το Λουκάνικο, την Πέτρα και τ’ άλλα αδέσποτα της Αθήνας.

Το νέο της ντοκιμαντέρ “My Rembetika Blues“, «μια ταινία για την αγάπη, τη ζωή και την ελληνική μουσική», αποτελεί συμπαραγωγή με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η Μαίρη Ζουρναζή ζει στην Αυστραλία και διδάσκει Kοινωνιολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι γονείς της έχουν καταγωγή από την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Στα βιβλία της συγκαταλέγονται τα

HopeNew Philosophies for Change, Inventing Peace με τον σκηνοθέτη Wim Wenders και, πιο πρόσφατα, Justice and Love με τον Rowan Williams.

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργό:  Pax Productions The Official Website of M. Zournazi | Filmmaker | Writer | Scholar

ΥΠΟΘΕΣΗ

Τα ρεμπέτικα ή αλλιώς τα ελληνικά μπλουζ είναι μια μουσική που γεννήθηκε στους δρόμους ,  την εξορία και την προσφυγιά. Οι ρίζες της εντοπίζονται στην μαζική μετανάστευση των αρχών του 20ου  αιώνα. Η Μ.Ζουρναζή ιχνηλατεί την διαδρομή της μουσικής αυτής, μέσα από την διαδρομή της γιαγιάς της: από τη Σμύρνη στην Τουρκία και το Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Η γιαγιά της υπήρξε μία από τους 1.200.000 πρόσφυγες που βίωσαν την μικρασιατική καταστροφή στη Σμύρνη το 1922 και κατέφυγαν στο λιμάνι του Πειραιά. Έζησε από πρώτο χέρι την γέννηση των ρεμπέτικων, που εκφράζουν τον πόνο της προσφυγιάς και διηγούνται ιστορίες αγάπης και απώλειας. Καθώς η σκηνοθέτις ανατρέχει στην οικογενειακή της ιστορία ανακαλύπτει πολλά περισσότερα: το πώς η μουσική ενώνει τους ανθρώπους σε περιόδους συγκρούσεων και κρίσης. Και καθώς αφηγείται διαφορετικές ιστορίες μετανάστευσης και μουσικής, τεκμηριώνει εμπειρίες που συχνά μένουν έξω από την επίσημη ιστορική αφήγηση…

Επιχειρώντας μια σύνδεση της μεταναστευτικής και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα σήμερα, το ντοκιμαντέρ εξερευνά την αναβίωση των ρεμπέτικων στις μέρες μας, και το πώς αυτά συνεχίζουν να  εκφράζουν τον καθημερινό αγώνα, μέσα από την μίξη τους με άλλα είδη όπως η μουσική του δρόμου, το hip-hop και άλλες επιρροές όπως η Βυζαντινή Μουσική και τα Μπλούζ.

Social Media: https://www.facebook.com/rembetikablues/

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Los Angeles Greek Film Festival

San Francisco Greek Film Festival

Nevada Women’s Film Festival

World Fest Houston international Film Festival

Melbourne Documentary Film Festival

Toronto Greek Film Festival

Parma International Music Film Festival, Italy

International Film and Television Festival SIMFEST, Romania

EATSA Art & Tourism Film Festival, Portugal

World of Film International Film Festival Glasgow

Houston Greek Film Festival

German International Ethnographic Film Festival

Malta Film Festival

Williamsburg Film and Music Festival

Docs Without Borders Film Festival

Nova Film and Music Film Festival, North Virginia

Universe Multicultural Film Festival, US

ΒΡΑΒΕΙΑ

Gold Remi Documentary Award from World Fest Houston international Film Festival

Excellence in Film Making Spotlight Film Awards

Platinum Award Women’s International Film Awards

Best Documentary  – Feature Film Competition – World of Film International Film Festival Glasgow

Runner-up: Best Documentary Film Williamsburg Film and Music Festival

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Best Director  World Music and Independent Film Festival 2021

Best Documentary Los Angeles Greek Film Festival 2021

Best Documentary San Francisco Greek Film Festival 2021

Best Documentary Nevada Women’s Film Festival 2021

Best Documentary Melbourne Documentary Film Festival 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.