Ρεκόρ συμμετοχών σημειώνει το ερχόμενο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ» με θέμα την Αρχαιολογία – «Οικουμενική Κοινότητα», και θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 10-16 Μαΐου 2022.

Λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής (20/12/2021) και ήδη περισσότερες από 1.000 ταινίες από 92 χώρες, έχουν κατατεθεί και θα αξιολογηθούν από την Προκριματική Επιτροπή προκειμένου να επιλεχθούν αυτές που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ και θα αξιολογηθούν από τη διεθνή Κριτική Επιτροπή του.

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Μέμη Σπυράτου το 1995,εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός διετούς (biennale) Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, έπειτα από τρεις βραβεύσεις της σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο).Θεώρησε πως είναι εθνικό ζήτημα η δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Ελλάδα, χώρα, συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, στην οποία δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο, ειδικά τη στιγμή που η Ευρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Eλβετία, κ.ά.).

H Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου- ΑΓΩΝ, πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Άννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Στα 25 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (National

Gallery of Art-Washington, Goethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κ.ά.) και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού

και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η προβολή ταινιών από μεγάλα δίκτυα (BBC, RAI, ARTE, ZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ), αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

H θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή του κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Η λεγόμενη αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι, αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Είναι πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούντον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου, αλλά τον άνθρωπο απανταχού, την «οικουμενική Κοινότητα». επισημαίνει η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Μέμη Σπυράτου, «Η φετινή μας διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη».

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και της δημοσιογραφίας, συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές του 11ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Την Προκριματική Επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με την επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, απαρτίζουν αλφαβητικά:

Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Πέγκυ Λάγιου, παραγωγός

Γιώργος Μουζακίτης, σκηνοθέτης-παραγωγός

Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος

Ζέτα Ξεκαλάκη, αρχαιολόγος, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες

Πέπη Ραγκούση, δημοσιογράφος

Γεωργία Σαλαμπάση, σκηνοθέτης

Γιάννης Σημηριώτης, ειδικός στις νέες  τεχνολογίες

Άρης Φατούρος, σκηνοθέτης-παραγωγός, σύμβουλος προγράμματος Βουλή-Τηλεόραση

Την Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, απαρτίζουν αλφαβητικά:

Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης

Dariodi Blasi, αρχαιολόγος, διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Φλωρεντίας, Ιταλία

Nazim Güveloğlu, παραγωγός-σκηνοθέτης, Τουρκία

Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης

Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Lada Laura, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Split, Κροατία

Άννα Νταλάρα, εκδότης-παραγωγός συναυλιών

Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης

Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχών λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, www.agonfestival.com.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Φεστιβάλ στο τηλέφωνο 210 3312990 και στο e-mail: info@agonfestival.com

H ομάδα του

11ου  ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ -ΑΓΩΝ

Μέμη Σπυράτου – Πρόεδρος  / Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Δημήτρης Κομνηνός – Διευθυντής

Μαρία Παλάτου – Γενική γραμματέας

Μάριος Παπαθανασίου – Συντονιστής προγράμματος

Λένα Σαββίδη – Επίτιμη Πρόεδρος

INFO

Φεστιβάλ ΑΓΩΝ

Αναγνωστοπούλου 5, 106 73 Αθήνα

www.agonfestival.com

τηλ. 210 3312990, e-mail: info@agonfestival.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *