Η τελετή λήξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας αποκάλυψε και τους νικητές της φετινής διοργάνωσης. Και τα βραβεία στο σύνολο τους είναι τα εξής…

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

ΜΠΑΜΠΗ ΜΑΚΡΙΔΗ, Σκηνοθέτη  και Σεναριογράφο (Πρόεδρο)

ΝΤΙΝΑ ΙΟΡΝΤΑΝΟΒΑ, Ιστορικό Κινηματογράφου

ΤΙΤΟΥΣ ΚΡΕΓΙΕΝΜΠΕΡΓΚ, executive producer

ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ, Ηθοποιό

ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟ, Συγγραφέα

Τα διεθνή βραβεία ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και τα αγαλματίδια είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. Οι κριτικές μας επιτροπές απονέμουν επίσης τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το ΒΡΑΒΕΙΟ της ΠΕΚΚ και ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award

ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ της Τατιάνα Χουέζο | PRAYERS OF THE STOLEN by Tatiana Huezo

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την ερμηνεία, τη συνολική αισθητική της εικόνας και τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η κάμερα μεταφέρει μια τόσο σκληρή πραγματικότητα σε αυτό το αξέχαστο και συναρπαστικό ταξίδι σε μια περιοχή όπου η ελπίδα αχνοφαίνεται. Γυρισμένη σε ένα απόμακρο μέρος, αυτή η ταινία μας μεταφέρει σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων διηγούμενη την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού και της μητέρας της που παλεύουν για την επιβίωση».

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών | City of Athens Best Director Award

Τατιάνα Χουέζο για την ταινία ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ | Tatiana Huezo for the movie PRAYERS OF THE STOLEN

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη πηγαίνει σε μία σκηνοθέτιδα που μας οδηγεί σε έναν άγνωστο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς κανόνες, νόμους και ελπίδα, αλλά όχι έναν κόσμο χωρίς αγάπη. Βλέποντας αυτή τη τη γενναία ταινία μας κόπηκε η ανάσα και μαγευτήκαμε από τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα χειρίζεται τους χαρακτήρες ώστε να πει την ιστορία τους».

Βραβείο Σεναρίου | Best Screenplay Award

Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ | Yujiro Harumoto for the movie A BALANCE

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Αυτό το σενάριο συνδυάζει με ηθικό τρόπο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με γεγονότα που επηρεάζουν την πραγματική ζωή του δημιουργού του. Τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα γίνονται ολοένα πιο θολά  σε ένα συνεχόμενο παιχνίδι αλληλεπιδράσεων. Η συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ της παρουσίας του μέσου και της πραγματικής ζωής καθορίζουν την πολυπλοκότητα των αποφάσεων που καλούνται να παίρνουν συνεχώς οι πρωταγωνιστές».

Βραβείο Κοινού Fischer | Fischer Audience Award

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ του Σεμπάστιαν Μάιζε | GREAT FREEDOM by Sebastian Meise

Με τα λόγια του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, Marketing Manager Fischer και International Brands:

«Με μεγάλη χαρά είμαστε και πάλι εδώ, μαζί με όλους εσάς που αγαπάτε την 7η τέχνη και στηρίζετε τις υπέροχες διοργανώσεις για την ανάδειξη της. Η Fischer, η πιο σινεφίλ μπίρα, για τέταρτη συνεχή χρονιά έδωσε το παρών και συνόδευσε γευστικά αυτή την μεγάλη γιορτή της 7ης τέχνης, βοηθώντας το κοινό να αναδείξει με την ψήφο του τις ταινίες που ξεχώρισε. Xαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι εδώ απόψε, εκπροσωπώντας την Fischer που υποστηρίζει τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα, εδώ και περισσότερο από δέκα συναπτά έτη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το οτι γινόμαστε μαζί με το κοινό, αναπόσπαστο μέρος ενός κινηματογραφικού ταξιδιού που ξυπνάει τα συναισθήματα στους θεατές, συστήνοντάς τους, νέους κόσμους. Ένα θερμό χειροκρότημα και πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς και τους συντελεστές!  Είμαστε υπερήφανα δίπλα σας!».

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) | Greek Film Critics Association Award

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ του Σεμπάστιαν Μάιζε | GREAT FREEDOM by Sebastian Meise

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:

«Για τη δύναμη της σύγχρονης σκηνοθετικής ματιάς πάνω στο διαχρονικό κοινωνικό σχόλιο του εγκλεισμού, για την ευαισθησία και την απελευθερωτική παρουσία του έρωτα ως ανεξάρτητης δύναμης πέρα από διαχωρισμούς, για την ευφυή χρήση του μοντάζ στην ανάδειξη των διαφορετικών περιόδων της ιστορίας και για τη χρήση της όλης φιλμικής γλώσσας, δηλαδή τη φωτογραφία, τον ήχο και τις εξαιρετικές ερμηνείες».

STRANGER THAN FICTION – ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:

ΜΑΡΚΟ ΓΚΑΣΤΙΝ, Ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη και παραγωγό (Πρόεδρο)

ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΜΠΑΓΙΑΝΝΗ, Δικηγόρο

ΚΑΤΡΙΝ ΚΙΛΓΚΑΡΝΤ, Διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX

ΝΟΕ ΜΕΝΤΕΛ, Σκηνοθέτιδα και παραγωγό

ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ, Δημοσιογράφο και Σκηνοθέτη

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Best Documentary Award

FAYA DAHI της Τζέσικα Μπεσίρ |  FAYA DAHI by Jessica Beshir

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Η κριτική επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα ότι η ταινία επιλέχθηκε για την εντυπωσιακή και μαγευτική κινηματογραφική της ποιότητα, παρουσιάζοντάς μας τις διαφορετικές διαθέσεις της, χωρίς ποτέ να υποτιμά το περιεχόμενό της. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κρυφή πραγματικότητα η οποία δελεάζει το κοινό να επανεξετάσει τις συνθήκες των ανθρώπων που θέλουν να μεταναστεύσουν και οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση ατελείωτης αναμονής».

Ειδική Μνεία | Special Mention

COW by Andrea Arnold |  ΑΓΕΛΑΔΑ της Άντρεα Άρνολντ.

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Μετά από ένα ουσιαστικό και μακρύ διάλογο, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια δυνατή σκηνοθετική φωνή που επιτυγχάνει τη μετατροπή ενός οπτικού ποιήματος σε εργαλείο δημιουργικής καμπάνιας, προσφέροντας  μια αφυπνιστική εμπειρία».

  • Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.      

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:

ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα  (Πρόεδρο)

ΝΕΡΙΤΑΝ ΖΙΝΤΖΙΡΙΑ, σκηνοθέτη

ΣΠΥΡΟ ΚΡΙΜΠΑΛΗ, σεναριογράφο, script editor και creative producer

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΣΙΛΙΚΑ, ηθοποιό

ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΓΡΙΒΕΑ, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host.

Για την φετινή 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες, μέσα από 273 συμμετοχές, διεκδίκησαν τα βραβεία που φέτος υποστηρίζει αποκλειστικά με χρηματικά έπαθλα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με συνολικό ποσό τα 5.000 ευρώ (2000 ευρώ για τη ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ και από 1000 ευρώ για την ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ και τα βραβεία ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ). Επιπλέον, η Κριτική Επιτροπή απένειμε παραδοσιακά και τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ και ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award

HORSEPOWER του Σπύρου Σκάνδαλου | HORSEPOWER by Spyros Skandalos

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Σε μία ταινία που αποτυπώνει με μια τολμηρή και προσωπική κινηματογραφική γραφή το αδιέξοδο μιας γενιάς που μεγάλωσε εγκλωβισμένη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής | Silver Athina Special Jury Prize

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ του Άρη Καπλανίδη  | FROM THE BALCONY by Aris Kaplanidis

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Σε μία ταινία που συνθέτει με ευφυή, ολοκληρωμένο και πρωτότυπο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει μια βαθιά συγκινητική ιστορία».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Σκηνοθεσία | Best Director

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣ για την ταινία BRUTALIA, ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ | Manolis Mavris for the movie BRUTALIA, DAYS OF LABOUR

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμεται – για την ενορχήστρωση και την ισχυρή οπτικοποίηση ενός δυστοπικού κόσμου που απειλεί και απειλείται.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερο Σενάριο | Best Screenplay

Ηλίας Ρουμελιώτης για την ταινία ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ | Ilias Roumeliotis for the movie FROM THE BALCONY

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Στη σπαρταριστή, ανατρεπτική πρόζα της πιο αναγνωρίσιμης ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας!».

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία | Best Female Performance

Εξίσου στις Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία HORSEPOWER |  Equally to Katerina Zisoudi for the movie AFTER NOON and Ioanna Kolliopoulou for the movie HORSEPOWER

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση μιας γενιάς που βρίσκεται σε τέλμα από τη μία, και από την άλλη για την ησυχία του βλέμματος και την παιγνιώδη τρυφερότητα απέναντι σε μία σχέση που έχει τελειώσει».

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία | Best Male Performance

Ηλίας Μουλάς για την ταινία ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ του Αλέξη Κουκιά-Παντελή | Ilias Moulas for the movie AFTER NOON by Alexios Koukias-Pantelis

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για την εσωτερικότητα, τη δύναμη και την αφοσίωση στη στιγμή και στον συμπαίκτη».

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ | Documentary Special Mention

Καίτη Παπαδήμα για το EVERY SUNDAY | Kaiti Papadima for the movie EVERY SUNDAY

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία σε μια ταινία που συνδέει μια ιστορία ακραίας και κατά συρροή έμφυλης βίας με το παρασκήνιο ενός διαγωνισμού ομορφιάς αποκαλύπτοντας με σαφήνεια τα στερεότυπα μιας βαθιάς πατριαρχίας».

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης | Artistic Direction Special Mention

Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γκουλάκου για την ταινία BRUTALIA, ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ του Μανώλη Μαυρή | Daphne Kalogianni and Eva Goulakou for the movie BRUTALIA, DAYS OF LABOUR

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε μία ταινία που μεταφέρει αλληγορικά τον κόσμο ενός μελισσιού στα μέτρα της ανθρώπινης κοινωνίας δημιουργώντας εικόνες σπάνιας ομορφιάς και ανησυχητικής ομοιομορφίας».

Ειδική Μνεία Φωτογραφίας | Photography Special Mention

Αργύρης Γερμανίδης για την ταινία CORTÁZAR του Αργύρη Γερμανίδη και της Κατερίνας Στράουχ | Argyris Germanidis for the Direction of Photography to the movie CORTÁZAR by Argyris Germanidis and Katerina Strauch

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Η Ειδική Μνεία Φωτογραφίας απονέμεται, για την απεικόνιση ενός κόσμου κατακερματισμένου, εγκλωβισμένου και μόνου, που διατηρεί την επιθυμία του για απόδραση και ένωση».

  • Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή και Αργυρή Αθηνά σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

Σήμερα Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβληθούν μαζί όλες οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ στις 21:30.

Για τις επαναληπτικές προβολές του Φεστιβάλ, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στον Κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, πατήστε εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *