Στο πλαίσιο της γαστρονομικής κινηματογραφικής θεματολογίας και του Athens Garden Festival 2021 το GoetheInstitut Athen θα προβάλει στο Πεδίον του Άρεως το διεθνώς βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες».

Στη βραδιά θα μας εισαγάγουν η Μάρλεν Μούλιου (επίκ. καθ. Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο Γιούρι Αβέρωφ (Anemon Productions) με μια σύντομη διάλεξη για τη μεσογειακή διατροφή.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει κέρασμα με εκλεκτά εδέσματα μικρών παραγωγών από το Αιγαίο και με προϊόντα ντομάτας του πρωταγωνιστή Αλέξανδρου Γκουσιάρη. Το κέρασμα διοργανώνεται από τον μάγειρα Βαγγέλη Πελέκη, ο οποίος συμμετέχει και στην ταινία.

ΟΤΑΝ Ο ΒΑΓΚΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ – Η ΤΑΙΝΙΑ:

Μια ταινία της
Μαριάννας Οικονόμου

Παραγωγή: Anemon Productions, Eλλάδα 2019, 72΄
Η ταινία θα προβληθεί σε συνεργασία με το Cinedocs.

Ο θεσσαλικός κάμπος που περιβάλλεται από βουνά ανέκαθεν εξασφάλιζε τροφή στους Έλληνες αγρότες. Ωστόσο, η οικονομική κρίση άφησε και σε αυτή την περιοχή βαθιά σημάδια. Στον Ηλιά, ένα χωριό 33 κατοίκων όπου δεν υπάρχει ούτε μαγαζί ούτε σχολείο ούτε παπάς, ένας αγρότης, ο Χρήστος, αποφασίζει να κάνει μια νέα αρχή και στρέφεται στη βιολογική καλλιέργεια ντομάτας. Στο πίσω μέρος του σπιτιού του ξαδέλφου του, του Αλέξανδρου, πέντε γυναίκες επεξεργάζονται τις ντομάτες στο χέρι και τις κάνουν, μεταξύ άλλων, πελτέ. Έπειτα από αιώνες μιας ζωής σ’ έναν απομονωμένο τόπο, η καλλιέργεια της ντομάτας αλλάζει τον παραδοσιακό κοινωνικό ιστό και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Ανάμεσα στα καινούργια πράγματα που πρέπει να συνηθίσουν είναι ότι ο Αλέξανδρος βάζει να παίξει μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ στο χωράφι κι ότι λανσάρει στην αγορά τα προϊόντα με τη βοήθεια ιστοριών και τοπικών θρύλων προσελκύοντας έτσι ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι επισκέπτονται το χωριό.

Υπό την αιγίδα του ATHENS GARDEN FESTIVAL

20 – 26 / 9 / 2021:

Το Athens Garden Festival φιλοδοξεί να αποτελέσει για κάθε πολίτη μία μοναδική ευκαιρία οικειοποίησης των κήπων της πόλης, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, αλλά και την καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω του πολιτισμού (υπαίθριες αναγνώσεις, χορευτικά και μουσικά δρώμενα) και της ανακάλυψης καινοτόμων λύσεων σε τοπικές και ευρωπαϊκές προκλήσεις που αφορούν το μέλλον του τρόπου ζωής μας (κοινωνικές αξίες και συμπερίληψη, ψηφιακή μετάβαση, αρχιτεκτονική, βιωσιμότητα). Χάρη στη συνεργασία με τοπικούς και ευρωπαϊκούς εταίρους, θα αποτελέσει αφορμή για συγκέντρωση του ετερόκλητου αθηναϊκού κοινού γύρω από τόπους διαγενεακής συνάντησης που μετατρέπονται σε χώρους διαλόγου, με σκοπό τη μετάδοση δεξιοτήτων, τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από εργαστήρια και συζητήσεις.

FOODPRINT:

Η εκδήλωση αυτή θα δώσει μια πρόγευση του εγχειρήματος Foodprint – The Mediterranean Diet Revisited, ενός πρότζεκτ για το οποίο θα χρησιμοποιηθούν ποικίλα μέσα επικοινωνίας και το οποίο θα αφηγηθεί την ιστορία της γένεσης της μεσογειακής διατροφής και θα εξετάσει για ποιο λόγο είναι σημαντική για τη σύγχρονη ζωή.
Το Foodprint συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κροατία και την Κύπρο. Θα περιλαμβάνει μια έκθεση σύγχρονης φωτογραφίας, εργαστήρια φωτογραφίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ντοκιμαντέρ, διαδικτυακές εκδηλώσεις μαγειρικής και γαστρονομικούς περιπάτους. Θα παρουσιαστεί από το 2022 σε διάφορα μέρη του μεσογειακού χώρου.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Oι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η είσοδος θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε με επίδειξη αρνητικού rapid τεστ 48 ωρών.  Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *