12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου – ΓΕΦΥΡΕΣ

28/8/2021-5/9/2021 – Αρχαία Κόρινθος – Πολιτιστικό Κέντρο ‘Αναστασία Κεφάλα

Οι εθελοντές διοργανωτές, επαγγελματίες με διεθνείς διακρίσεις στο χώρο των Τεχνών και του Κινηματογράφου και η Εταιρεία Πολιτισμού Cine@Art εγγεγραμμένη στο Μητρώο φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, στη δωδέκατη διοργάνωσή του -παρόλες τις αντιξοότητες και τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη χώρα μας-, θέλοντας να προσφέρουν μια μικρή όαση πολιτισμού στην Κορινθία, αποφάσισαν το Φεστιβάλ “ΓΕΦΥΡΕΣ” να διεξαχθεί την περίοδο προς το τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου σε ανοιχτό χώρο. Παράλληλα θα υπάρχει διαδικτυακό πρόγραμμα με προβολές και ζωντανές συνεντεύξεις με τους καλλιτέχνες σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα Inspire-TV® .

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα για κοινωνική αποστασιοποίηση, η δωδέκατη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου “ΓΕΦΥΡΕΣ”, θα πραγματοποιηθεί την περίοδο από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην πανέμορφη Αρχαία Κόρινθο και θα φιλοξενηθεί στον ανοιχτό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου “Αναστασία Κεφάλα”, τις ώρες 20:00-23:00, με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου “O Απόλλων”,  όπου και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία λόγω Covid-19.  Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μετακινηθεί στον εσωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου ‘Αναστασία Κεφάλα’, μόνο για εμβολιασμένους και τους διαπιστευμένους του Φεστιβάλ.

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου “ΓΕΦΥΡΕΣ” περιλαμβάνει 90 ταινίες  μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, πανελλήνιες κι ευρωπαϊκές κινηματογραφικές πρεμιέρες, πρόσφατης παραγωγής από 25 χώρες. Το ένα τρίτο του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΕΣ” αποτελείται από Ελληνικές ταινίες και οι σκηνοθέτες τους θα παρευρεθούν για να παρουσιάσουν τα έργα τους. Οι ξενόγλωσσες ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη για το κοινό. Σε συνεργασία με το Tμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και χορηγό μεταφοράς την Speedex  θα δωρηθούν αναγκαία ήδη για τους πυρόπληκτους στα Βίλια.

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου “ΓΕΦΥΡΕΣ” επιπλέον του κυρίου προγράμματός του φιλοξενεί ένα τρίωρο από 50 ταινίες 1′-5′ έκαστη από το Φεστιβάλ Cine@Art και τις φιναλίστ ταινίες από το Φεστιβάλ Δελφών που έρχονται να συναντήσουν τον ενεργειακό χώρο του ναού του Θεού Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο. Το πρόγραμμα διακρίνει η πρωτοτυπία, η φρέσκια ματιά των νέων αλλά και καταξιωμένων δημιουργών και το ήμισυ αποτελείται από ταινίες γυναικών σκηνοθετριών ή και παραγωγών έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία κι αρμονία στις ιδέες που παρουσιάζονται. Το Φεστιβάλ “ΓΕΦΥΡΕΣ” προσκαλεί τους σινεφίλ της Κορινθίας να πλαισιώσουν την κριτική επιτροπή που θα υπάρχει στο κοινό.

Τα κινηματογραφικά θέματα που εμφανίζονται μεταξύ άλλων είναι η διαφορετικότητα, η κρίση του περιβάλλοντος και των ηθικών αξιών, ο χορός με πειραματικές καλλιτεχνικές ταινίες, η πνευματικότητα, η ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες από την Μικρασιατική Καταστροφή, την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο μέχρι τους πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα και  η Επανάσταση του 1821. Το Φεστιβάλ “ΓΕΦΥΡΕΣ” θα τιμήσει καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, την Γεωργία Ζώη στις 31/8 και την Κατερίνα Χέλμη και τον Χάρη Ρώμα στις 4/9.

Επίσης, τo Σάββατο 4/9, ώρα 20:00, θα ανακοινωθούν τα βραβεία Χρυσός Πήγασος και θα παρουσιασθεί ειδικό μουσικό πρόγραμμα με θέματα γνωστών ταινιών από τους Corinthian Cellos: Ευγένιος Μπένσης, Χρήστος Παναγόπουλος και Λουκάς Μαλαμαδάκης.
Την Κυριακή 5/9, ώρα 20:00, τη τελευταία μέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΓΕΦΥΡΕΣ” θα παρουσιαστεί πρόγραμμα με Κινηματογραφική μουσική από το δίσκο “Ταινία που έμελλε” της Κορίνθιας Κάτιας Ανδριανάκου σε πλάνα από ψηλά της Κορινθίας και βίντεο από Dronius. Θα γίνει προβολή της κωμωδίας “Γιατί Αντωνάκη Γιατί Νικολάκη;” σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Κολοβού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΓΕΦΥΡΕΣ” έχει διακριθεί με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label, με το σήμα αυτό να αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας αξιοσημείωτων φεστιβάλ τέχνης, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη προσφορά στο πεδίο των τεχνών, τη συμβολή στην τοπική κοινότητα και το ανοιχτό διεθνές προφίλ τους.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Γέφυρες” έγινε πρώτη φορά στην Κόρινθο το 2008 με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 150 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Κορίνθου. Κάθε χρόνο φιλοξενεί εγχώριες και παγκόσμιες παραγωγές ταινιών με στόχο την ανάδειξη νέων σκηνοθετών, την ανταλλαγή καινοτόμων προτάσεων, τη “γεφύρωση” ιδεών και την προβολή της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Οι ταινίες που προβάλλονται, επιλέγονται με γνώμονα την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και την κινηματογραφική τους αξία, με στόχο να ταξιδέψουν το κοινό σε άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, να προκαλέσουν συναισθήματα, συγκινήσεις μα και χαρά, να προβληματίσουν και συνάμα να ψυχαγωγήσουν.

Στον νικητή καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους απονέμεται τo μοντέρνο γλυπτό έπαθλο “Χρυσός Πήγασος”  που καθιστά μοναδική την αναγνώριση αυτή από την VIP διεθνή κριτική επιτροπή,  φιλοτεχνημένο από τον εικαστικό καλλιτέχνη Σωκράτη Λαμπρόπουλο.

Ο Πήγασος, στην αρχαιότητα θεωρήθηκε το άλογο των Μουσών που ιππεύουν οι ποιητές και πετάνε ψηλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα γι’ αυτό το λόγο είναι το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ. Το 2014 η ταινία μεγάλου μήκους “Κοινός Παρονομαστής” του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια βραβεύτηκε με τον “Χρυσό Πήγασο”.

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου “ΓΕΦΥΡΕΣ” στηρίζουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ3 και τα τοπικά ΜΜΕ.

Κρατήσεις θέσεων στο 6909672168 και πληροφορίες στο 6972080441 , corinthfest@gmail.com www.bridgesfest.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *