Το Pugnant Film Series φέρνει αυτό τον Αύγουστο για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα 2ωρο αφιέρωμα στην Alexandra Gulea, με τρεις ταινίες που αρθρώνουν μια μοναδική κινηματογραφική και εθνογραφική φωνή στο τραυματισμένο σώμα των βαλκανίων.

Η προβολή θα γίνει 9/8 στον κινηματογράφο Στέλλα στην Κυψέλη.

Να σημειώσουμε ότι πριν της 9/8, εκτός απ’ την Αθήνα, το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και στο νησί της Ικαρίας, στο Ρέμπελο στις 5/8. Το παρόν και στις 2 προβολές θα δώσει η ίδια η σκηνοθέτιδα και θα είναι διαθέσιμη για q&a.

ALEXANDRA GULEA : Εμιγκρέδες της Ρουμανίας

Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι και σπούδασε κινηματογράφο στο Μόναχο, ενώ νωρίτερα είχε τελειώσει την Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Ο λόγος για την Alexandra Gulea, της οποίας το έργο περιλαμβάνει αρκετές ταινίες τεκμηρίωσης και μία μυθοπλασίας. Οι ρίζες της και η οικογενειακή της ιστορία είναι σύμφωνη με τη ταραχώδη ιστορία που επικρατεί παραδοσιακά στα βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα, ο προπάππος της δολοφονήθηκε και κρεμάστηκε, στις εχθροπραξίες που συνέβαιναν στα σύνορα μεταξύ των Ελλήνων και της νομαδικής φυλής των Αρμάνων ή Βλάχων. Έτσι, οι Αρμάνοι εκδιώχνονται βίαια απ’ την Ελλάδα και ζητούν στέγη στη Βουλγαρία, όπου δε μακροημερεύουν. Επόμενος σταθμός η Ρουμανία, όπου με την άνοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος γνωρίζουν τη φυλακή.

Οι ταραχές, η πείνα, η φτώχεια, η ανέχεια και η αδικία που σημειώνονται στο ταλαιπωρημένο πεδίο των Βαλκανίων, και πιο συγκεκριμένα στη Ρουμανία, αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης και έμπνευσης για τη σκηνοθέτιδα. «Όπου υπάρχει θλίψη ο τόπος είναι ιερός», λέει ο Oscar Wilde, και η Alexandra Gulea διαθέτει μια μοναδική ευαισθησία στον τρόπο που κινηματογραφεί τον ανθρώπινο πλούτο σ’ αυτούς τους ιερούς τόπους.

Το Pugnant Film Series επιμελήθηκε ένα πρόγραμμα 107 λεπτών, απαρτιζόμενο απ’ τις ταινίες Valea Jiului – Notes (2018), God plays Sax, the Devil Violin (2004) και Today I was Young and Pretty (2007). Είναι η πρώτη φορά που έργο της σκηνοθέτιδας θα παρουσιαστεί σε κάποια εγχώρια προβολή. Τέλος, η Alexandra θα δώσει το παρόν και μετά την προβολή των ταινιών θα ακολουθήσει q & a.

* Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Προβολές 

5/8 Ρέμπελο (Ικαρία)

9/8 22.45 Κινηματογράφος Στέλλα (Αθήνα)   

για την προβολή στον Κινηματογράφο Στέλλα μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας και ηλεκτρονικά:  εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *