Ένας άντρας κάνει διάρρηξη στο εξοχικό ενός δισεκατομμυριούχου, αλλά η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου, όταν ο αλαζόνας πλούσιος και η γυναίκα του καταφθάνουν απρόσμενα.

Σκηνοθεσία:

Charlie McDowell

Κύριοι Ρόλοι:

Jason Segel … ο κανένας

Lily Collins … η σύζυγος

Jesse Plemons … το μεγαλοστέλεχος

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Justin Lader, Andrew Kevin Walker

Στόρι: Charlie McDowell, Jason Segel, Justin Lader, Andrew Kevin Walker

Παραγωγή: Lily Collins, Charlie McDowell, Duncan Montgomery, Alex Orlovsky, Jesse Plemons, Jason Segel, Jack Selby

Μουσική: Danny Bensi, Saunder Jurriaans

Φωτογραφία: Isiah Donte Lee

Μοντάζ: David Marks

Σκηνικά: Andrew Clark

Κοστούμια: Megan Gray

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Windfall
  • Ελληνικός Τίτλος: Windfall

Παραλειπόμενα

  • Ο Charlie McDowell σκηνοθετεί για πρώτη φορά την από το 2021 σύζυγο του, Lily Collins.
  • Αποκλειστική διάθεση από την πλατφόρμα του Netflix, χωρίς ούτε φεστιβαλική συμμετοχή.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 26/3/2022

Έχει πολλά σκαμπανεβάσματα το Νέτφλιξ στην ποιότητα των ταινιών που μας δίνει. Το κυριότερο πρόβλημα που βρίσκω στις περισσότερες είναι ότι δεν έχουν κινηματογραφική υφή. Τα σκηνικά, η φωτογραφία τους είναι πολλές φορές μέτριας τηλεοπτικής ποιότητας. Ωστόσο ανά διαστήματα εμφανίζονται ταινίες που φέρνουν μια πιο κινηματογραφική αίσθηση. Όταν αυτές έχουν και την καλλιτεχνική γοητεία του Windfall, τότε νομίζω ότι δύσκολα θα βρεις κινηματογραφόφιλο που θα παραπονεθεί.

Το Windfall δεν είναι καμιά ταινία που στοχεύει πολύ ψηλά, και προσπαθήστε να το εκλάβετε αυτό ως θετικό σχόλιο. Ο σκηνοθέτης του, Τσάρλι ΜακΝτάουελ, φτιάχνει ένα πολύ ωραία δομημένο έργο, με επιρροές από τον Χίτσκοκ και τα φιλμ νουάρ. Τρεις χαρακτήρες, ένα εξοχικό, παιχνίδια με τον χώρο, με σταθερή πάντα κάμερα και μπόλικη ανάλυση χαρακτήρων, προσφέρουν ένα αρκετά γόνιμο ενενηντάλεπτο, έστω κι αν λιγάκι μας τα χαλάει η τελική πράξη.

Ο Τζέισον Σίγκελ είναι ο διαρρήκτης, ο οποίος εισβάλει στο εξοχικό ενός ζάμπλουτου τύπου. Περιφέρεται για λίγο στο μέρος, αλλά πριν προλάβει να κλέψει οτιδήποτε, αιφνιδιάζεται από την απρόσμενη είσοδο του εκατομμυριούχου και της γυναίκας του. Όταν αυτοί συνειδητοποιούν τον εισβολέα, τα πράγματα περιπλέκονται και πλέον η αποχώρησή του είναι πολύ πιο δύσκολη. Οι τρεις τους θα πρέπει να περάσουν μία ολόκληρη μέρα μαζί μέχρι να φτάσουν τα χρήματα που επιθυμεί ο διαρρήκτης για να τους αφήσει και να φύγει.

Τρεις καλοί ηθοποιοί κι ένα καλογραμμένο σενάριο που ξεδιπλώνει τους χαρακτήρες, και μπλέκει αρκετά το ποιος είναι τελικά ο καλός και ποιος ο κακός της υπόθεσης, ποιος το θύμα. Από τις πρώτες στιγμές στην ταινία καταλαβαίνεις ότι ο Σίγκελ δεν είναι επαγγελματίας διαρρήκτης και δεν φαίνεται τύπος που θέλει να κάνει κακό, αλλά οι διάλογοι βγάζουν σιγά σιγά πραγματάκια στην επιφάνεια που μας οδηγούν σε διάφορα συμπεράσματα, κι αυτό είναι σίγουρα το δυνατό χαρτί της ταινίας, μαζί με τις πολύ καλές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών. Ειδικά οι δύο πρώτες πράξεις κυλάνε πολύ ευχάριστα, και έχουμε αρκετά ενδιαφέροντες διαλόγους που μεταβάλλουν αρκετά την άποψή μας για τους τρεις χαρακτήρες και την ηθική τους. Δυστυχώς η τελευταία πράξη έκανε λίγο πιο μπερδεμένα τα πράγματα ως προς την κρίση μου για το έργο, αλλά σίγουρα είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

8 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.