H Ίνγκα είναι μια μεσήλικη χήρα που καλείται να μάθει να επιβιώνει μόνη της μετά τον θάνατο του κτηνοτρόφου συζύγου της. Ξεκινάει λοιπόν μια καινούργια ζωή με τους δικούς της όρους, σηκώνοντας το ανάστημά της απέναντι στη διαφθορά και την αδικία που βιώνει στην τοπική κοινωνία.

Σκηνοθεσία:

Grimur Hakonarson

Κύριοι Ρόλοι:

Arndis Hronn Egilsdottir … Inga Ingibjorg

Sveinn Olafur Gunnarsson … Fridgeir

Sigurdur Sigurjonsson … Eyjolfur

Hinrik Olafsson … Reynir Ingibjorg

Hannes Oli Agustsson … Leifur

Edda Bjorg Eyjolfsdottir … Kolbrun

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Grimur Hakonarson

Παραγωγή: Grimar Jonsson

Μουσική: Valgeir Sigurdsson

Φωτογραφία: Mart Taniel

Μοντάζ: Kristjan Lodmfjord

Σκηνικά: Bjarni Sigurbjornsson

Κοστούμια: Margret Einarsdottir

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Heradid
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Λευκή Επανάσταση
  • Διεθνής Τίτλος: The County

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 3/9/2021

Μπορεί το ισλανδικό σινεμά να έκανε την επανάσταση του το 2000 με κάτι πιο «σπιντάτο» σαν το 101 Ρέικιαβικ, αλλά η καθιέρωση του βασίστηκε σε απόλυτα δικούς του ρυθμούς. Αυτό που φαίνεται πρωτίστως να ενδιάφερε τους ισλανδούς κινηματογραφιστές, είναι να αποτυπώσουν στο πανί εκείνους τους ρυθμούς με τους οποίους ζουν. Αλλά μπορεί αυτοί να μοιάζουν παγωμένοι και μπεργκμανικοί ανά στιγμές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η θεματολογία τους δεν είναι προσγειωμένη σε εκείνα τα βατά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους.

Αυτά συνοψίζουν και τη Λευκή Επανάσταση, τη νεότερη ταινία του Grimur Hakonarson, που δεν είναι πολύ μακριά από τους Δεσμούς Αίματος. Η διαφορά του από τον τεκτονισμό του σκανδιναβικού σινεμά, είναι πως έχουμε έναν λαϊκό κινηματογράφο που ενώνει τους αργούς ρυθμούς με τα απτά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τον σινεφίλ κάτοικο του πλανήτη, αλλά το σύνολο του. Αυτή τη φορά ανεβάζει τους πολιτικούς τόνους, και με δύο λόγια που του επιτρέπουν να πει οι σκηνοθετικές του ταχύτητες, έχει μεταδώσει επί του πρακτέου το μήνυμα του.

Κάποιοι εξέλαβαν την ταινία ως δραμεντί ή και σάτιρα, αλλά είμαστε χιλιόμετρα μακριά από κάτι τέτοιο. Έχουμε μια μίνι αγροτική επανάσταση με όλη τη σοβαρότητα που αυτό συνεπάγεται, και φανέρωμα των μεθόδων άμυνας κι αντεπίθεσης των συμφερόντων σε όλη τους την «αφεντιά». Το ότι η εικόνα δεν εμπεριέχει ούτε δράμι δράσης ή φωνής που θα παράπεμπε σε κλασικά αγροτικά δράματα του αμερικανικού -κυρίως- παρελθόντος, αυτό είναι ίσως και το ξεχωριστό εδώ μέσα. Η τοποθέτηση όλης της δράσης εσωτερικά, με εξάρσεις στιγμιαίες και έγκυρες, αποτυπώνουν πρωτίστως τον αληθινό Ισλανδό, και γνωστοποιούν ότι δεν υπάρχει εκείνη η ιδανική οικονομία που σέβεται απόλυτα τον πολίτη, όπως επιμένουν οι αναλυτές μας δείχνοντας με το δάχτυλο τον ευρωπαϊκό βορρά.

Αν παρομοίαζε κανείς την ταινία του Hakonarson με μια πέτρα που πέφτει στη λίμνη, θα εντυπωσιάζονταν που ένα τόσο δα βότσαλο προκάλεσε τόση αναταραχή. Αυτό όμως είναι και το βασικότερο που θα διδαχτεί κανείς από εδώ: την ισχύ που μπορεί να έχει ένα «βότσαλο» όταν υποστηρίζει με τόση ουσιαστικότητα το δίκιο του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

8 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *