Μετά την προσγείωση σε ένα φεγγάρι στο πιο απομακρυσμένο άκρο του σύμπαντος, η Κόρα, μια άγνωστη με μυστηριώδες παρελθόν, ξεκινά μια νέα ζωή σε έναν ειρηνικό αγροτικό οικισμό. Αλλά σύντομα γίνεται η μόνη τους ελπίδα για επιβίωση όταν ο τυραννικός αντιβασιλέας Μπαλισάριους και ο σκληρός απεσταλμένος του, ναύαρχος Νομπλ, ανακαλύπτουν ότι οι αγρότες έχουν πουλήσει άθελά τους τις καλλιέργειές τους στους Μπλάνταξ, τους ηγέτες μιας άγριας ομάδας ανταρτών που κυνηγά ο Μητρικός Κόσμος. Σε μια προσπάθεια να βρουν μαχητές που θα ρίσκαραν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τους ανθρώπους του Βελτ, η Κόρα και ο Γκάναρ, ένας τρυφερός αγρότης που δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας του πολέμου, ταξιδεύουν σε διαφορετικούς κόσμους αναζητώντας τους Μπλάνταξ και συγκεντρώνουν μια μικρή ομάδα πολεμιστών που μοιράζονται μια κοινή ανάγκη για λύτρωση: τον Κάι, πιλότο και πληρωμένο δολοφόνο, τον στρατηγό Τάιτους, θρυλικό διοικητή, τη Νέμεσις, εξαιρετική ξιφομάχο, τον Τάρακ, αιχμάλωτο με βασιλικό παρελθόν, και τον Μίλιους, αντιστασιακό. Πίσω στο Βελτ, ο Τζίμι, ένας κρυμμένος αρχαίος μηχανικός προστάτης, ξυπνά με έναν νέο σκοπό. Αλλά οι νεοσύστατοι επαναστάτες πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να πολεμούν σαν ομάδα πριν έρθουν οι στρατοί του Μητρικού Κόσμου να τους καταστρέψουν όλους.

Σκηνοθεσία:

Zack Snyder

Κύριοι Ρόλοι:

Sofia Boutella … Kora

Djimon Hounsou … στρατηγός Titus

Ed Skrein … ναύαρχος Atticus Noble

Charlie Hunnam … Kai

Michiel Huisman … Gunnar

Staz Nair … Tarak

Bae Doona … Nemesis

Ray Fisher … Darrian Bloodaxe

Cleopatra Coleman … Devra Bloodaxe

E. Duffy … Milius

Anthony Hopkins … Jimmy (φωνή)

Alfonso Herrera … Cassius

Jena Malone … Harmada

Fra Fee … αντιβασιλέας Balisarius

Ingvar Sigurdsson … Hagen

Charlotte Maggi … Sam

Corey Stoll … Sindri

Greg Kriek … Marcus

Stella Grace Fitzgerald … πριγκίπισσα Issa

Cary Elwes … ο βασιλιάς

Rhian Rees … η βασίλισσα

Stuart Martin … Den

Brandon Auret … Faunus

Tony Amendola … βασιλιάς Levitica

Derek Mears … Simeon

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Shay Hatten, Kurt Johnstad, Zack Snyder

Στόρι: Zack Snyder

Παραγωγή: Wesley Coller, Eric Newman, Deborah Snyder, Zack Snyder

Μουσική: Junkie XL

Φωτογραφία: Zack Snyder

Μοντάζ: Dody Dorn

Σκηνικά: Stefan Dechant, Stephen Swain

Κοστούμια: Stephanie Portnoy Porter

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Rebel Moon – Part One: A Child of Fire
  • Ελληνικός Τίτλος: Rebel Moon – Μέρος 1: A Child of Fire

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Rebel Moon: Μέρος 2 – The Scargiver (2024)

Παραλειπόμενα

  • Ο Zack Snyder εμπνεύστηκε το θέμα του μέσα από ταινίες του Akira Kurosawa (ειδικά το Οι 7 Σαμουράι), τον Πόλεμο των Άστρων, αλλά και το περιοδικό Heavy Metal (το λόγκο της ταινίας είναι φόρος τιμής σε αυτό).
  • Ο Snyder ξεκίνησε να το σχεδιάζει ως ένα σενάριο για μια ταινία της εποποιίας του Star Wars, και το κατάθεσε στη Lucasfilm, λίγο μετά την προσχώρηση της στη The Walt Disney Company το 2012. Παράλληλα όμως την προώθησε και για δημιουργία κάποιου βίντεο-γκέιμ, αλλά και ταινίας, αυτή τη φορά στη Warner Bros. Pictures. Τίποτα από αυτά δεν έδειχνε να έχει μέλλον, και στο προσκήνιο ήρθε ο παραγωγός Eric Newman, με τον οποίο ο Snyder πρώτα το προόριζε για τηλεοπτική σειρά, και έπειτα οριστικά ως ταινία όταν έκλεισαν τη συμφωνία με το Netflix.
  • Ο Ed Skrein αντικατέστησε τον Rupert Friend.
  • Μετά από 152 ημέρες γυρισμάτων εντός της Καλιφόρνιας, ακολούθησαν σύντομα γυρίσματα σε Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Νορβηγία, Ταϊλάνδη και Μεξικό.
  • Τον Φεβρουάριο του 2022 ανακοινώθηκε πως οι ταινίες θα ήταν δύο και πως θα γυρίζονταν ταυτόχρονα. Έναν χρόνο μετά, οι δύο ταινίες έγιναν τριλογία, με το σενάριο όμως του τρίτου να μην είναι έτοιμο.
  • Μόνο οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία είδαν για μία βδομάδα στις αίθουσες την ταινία, πριν αυτή ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του Netflix.
  • Ο Snyder ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός “R-rated” extended-cut, πριν κάνει την εμφάνιση του το δεύτερο μέρος τον Απρίλη του 2024.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 28/12/2023

Ο Ζακ Σνάιντερ ήθελε να κάνει μια ταινία στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων αλλά κάπου στο 2011 προς 2012, η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από το στούντιο. Περίπου δέκα χρόνια μετά, ο Σνάιντερ πραγματοποιεί την ιδέα του στο Νέτφλιξ, επιθυμώντας να δώσει ένα νέο κινηματογραφικό σύμπαν, που θυμίζει αρκετά αυτό του Star Wars.

Σε ένα μακρινό φεγγάρι που κατοικείται από έναν ειρηνικό αγροτικό πληθυσμό, καταφθάνει το σκάφος του μοχθηρού Μητρικού Κόσμου, μιας επεκτατικής τυραννικής αυτοκρατορίας. Ο Μητρικός Κόσμος έχει ενημερωθεί ότι οι αγρότες πούλησαν τη σοδειά τους σε μια ομάδα επαναστατών και αποφασίζουν να εφαρμόσουν αντίποινα. Οι αγρότες έχουν ένα σύντομο χρονικό περιθώριο να μαζέψουν νέα σοδειά και να την παραδώσουν στην αυτοκρατορία, αλλιώς ο οικισμός τους θα καταστραφεί. Μέσα στους κατοίκους του οικισμού υπάρχει μια ξένη, η οποία ζει ειρηνικά μαζί τους, έχοντας θάψει το σκληρό παρελθόν της. Τώρα όμως πρέπει να δράσει και να βοηθήσει τους αγρότες, προσπαθώντας να μαζέψει μια ομάδα έμπειρων πολεμιστών ώστε να προετοιμάσουν τους αγρότες για την μάχη με τον Μητρικό Κόσμο.

Ολοφάνερες οι επιρροές του Σνάιντερ, τόσο από το Star Wars όσο και από τους Επτά Σαμουράι. Η τυραννική αυτοκρατορία, οι ειρηνικοί αγρότες, οι επτά που πρέπει να μαζευτούν για να πολεμήσουν. Δεν κρύβει καθόλου τον θαυμασμό του ο Σνάιντερ για τις κλασικές ταινίες, πράγμα όμως που μπορεί να αποδειχτεί ρίσκο, καθώς εύκολα θα κατηγορηθεί για αντιγραφή ιδεών. Εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο μέσα στο πρώτο μέρος του Rebel Moon. Ωστόσο, δεν βλέπω απαραίτητα το πρόβλημα σε όλο αυτό. Ο Σνάιντερ είναι εκεί και είναι αφοσιωμένος στο έργο του, με όλα τα σήματα κατατεθέν του. Τα καλά του και τα κακά του. Αν οι ταινίες του Σνάιντερ σού αρέσουν, δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην περάσεις καλά με το Rebel Moon. Είναι ένα ακόμα παραμύθι επικής φαντασίας, που ναι μεν το έχουμε ξανά δει γενικά, αλλά γιατί να πεις όχι σε ένα καλογυρισμένο παραμύθι. Ναι, οι διάλογοι δεν είναι το δυνατό χαρτί της ταινίας και οι ερμηνείες επίσης εμφανίζουν προβλήματα, ειδικά η πρωταγωνίστρια Σοφία Μπουτέλα, που φαίνεται να μην μπορεί να σηκώσει την ταινία.

Ο Σνάιντερ όμως είναι ένας σκηνοθέτης που του αρέσει να αφηγείται περισσότερα με την εικόνα του. Υπερβολικός πολλές φορές; Ναι, φυσικά. Έχει όμως έναν δικό του τρόπο, ο οποίος καταλήγω ότι σε κάποιους αρέσει και μπορούν να τον δεχθούν πιο εύκολα (ναι, το παραδέχομαι, είμαι από αυτούς) αλλά σε κάποιους προκαλεί τρομερό εκνευρισμό και μια τάση να τον εμφανίσουν σαν ένα εντελώς κενό σκηνοθέτη, σκαλωμένο στη χρήση του slow-motion και με έμφαση στο φαίνεσθαι παρά στην ουσία. Προσωπικά τίποτα κενό δεν βλέπω στον Σνάιντερ. Βλέπω σαφώς έναν δημιουργό με δική του ιδιαίτερη ματιά, που του αρέσει να περιποιείται την οπτική λεπτομέρεια και να αφήνει σε δεύτερη μοίρα το σενάριο. Βλέποντας ξανά τις εκδοχές του στο Batman v Superman και το Justice League, ομολογώ ότι νιώθω απίστευτο δέος μπροστά σε αρκετές σκηνές. Δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά εδώ, με τα ψηφιακά εφέ να τον προδίδουν κι αυτά μερικές φορές, αλλά δεν βλέπω κάτι τρομερά ελλαττωματικό στο πρώτο μέρος του Rebel Moon, πέρα από τα προβληματάκια που ανέφερα παραπάνω, συν κάτι τελευταίο. Δεν υπάρχει δυστυχώς η αίσθηση της ολοκληρωμένης ταινίας. Της δημιουργίας που μπορεί να τη δει κάποιος και να νιώσει ότι έχει ένα τέλος. Περισσότερο δουλεύει σαν ένα κεφάλαιο μιας τριλογίας που πρέπει να τη δεις ολόκληρη. Σαν τέτοιο το παρουσιάζει φυσικά και ο ίδιος, αλλά είναι ίσως ένα δικό μου θέμα αυτό. Ακόμα και στη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού είχα νιώσει κάτι παρόμοιο, παρά την ξεκάθαρα ανώτερη κινηματογραφική εμπειρία.

Όπως και να έχει, το Rebel Moon – Μέρος 1: A Child of Fire εμένα με βρήκε ικανοποιημένο στο τέλος. Το θεωρώ καλύτερη ταινία από την προηγούμενη του Σνάιντερ (Army of Dead), αλλά όχι σίγουρα μια ταινία με τη δυναμική που είχαν οι τρεις προηγούμενες αμφιλεγόμενες δημιουργίες του, στις οποίες νομίζω ότι πέτυχε την κινηματογραφική κορυφή του αλλά χωρίς την αναγνώριση που αξίζουν. Θα δείξει ο χρόνος. Μπορεί να είμαι κι εγώ απλώς γοητευμένος από το σκοτεινό περιτύλιγμα των ταινιών αυτών, τον λάγνο χειρισμό της εικόνας από τον Σνάιντερ και να μην μπορώ να διακρίνω καθαρά. Μπορεί όμως και το αντίθετο…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

28 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *