Μια ομάδα επίλεκτων μαχητών τοποθετούνται σε έναν εξωγήινο πλανήτη ως… θηράματα. Όλα τα μέλη της ομάδας είναι δολοφόνοι -μισθοφόροι, κατάδικοι, μέλη της γιακούζα- εκτός από έναν ατιμασμένο γιατρό. Οι ανθρώπινοι αυτοί “κυνηγοί” θα πρέπει να επιβιώσουν στον γεμάτο κινδύνους πλανήτη, ενώ μια νέα γενιά εξωγήινων Κυνηγών βρίσκεται στα ίχνη τους με στόχο να τους εξολοθρεύσει.

Σκηνοθεσία:

Nimrod Antal

Κύριοι Ρόλοι:

Adrien Brody … Royce

Alice Braga … Isabelle

Topher Grace … Edwin

Walton Goggins … Stans

Mahershala Ali … Mombasa

Danny Trejo … Cuchillo

Laurence Fishburne … Ronald Noland

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Alex Litvak, Michael Finch

Παραγωγή: Elizabeth Avellan, John Davis, Robert Rodriguez

Μουσική: John Debney

Φωτογραφία: Gyula Pados

Μοντάζ: Dan Zimmerman

Σκηνικά: Caylah Eddleblute, Steve Joyner

Κοστούμια: Nina Proctor

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Predators
 • Ελληνικός Τίτλος: Οι Κυνηγοί

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • Σενάριο (χαρακτήρες): Ο Κυνηγός των Jim Thomas, John Thomas.

Παραλειπόμενα

 • Τα Άλιεν χωρίζουν ξανά δρόμους με τους Κυνηγούς, κι αυτό είναι το πρώτο καθαρό σίκουελ των δεύτερων μετά το 1990.
 • Ο Robert Rodriguez είχε κάνει μια πρώτη σεναριακή προσέγγιση για δεύτερο σίκουελ το 1994, αλλά το σχέδιο τότε είχε φανεί πολυέξοδο. Το 2009, το όνομα του Rodriguez ήρθε εκ νέου στον σχεδιασμό, με την 20th Century Fox να συνεργάζεται μαζί του για την παραγωγή, μέσω των Troublemaker Studios. Κι ενώ ο καλλιτεχνικός έλεγχος ήταν πλέον στα χέρια του Rodriguez, υπέγραψε αντί αυτού ο Nimrod Antal για τη σκηνοθεσία. Και οι δύο πάντως δήλωσαν πως ήθελαν μια άμεση συνέχεια μόνο του πρώτου Κυνηγού, κρατώντας αποστάσεις από τις 3 ενδιάμεσες ταινίες.
 • Ο εξωγήινος που κυνηγάει τον Έντουιν στη ζούγκλα είναι ένα ελαφριά τροποποιημένο μοντέλο από αυτό που απορρίφθηκε το 1987 ως κυνηγός.
 • Ο Laurence Fishburne τελείωσε τις δικές του σκηνές μέσα σε δύο ημέρες.
 • Για τη σκηνοθεσία υποψήφιοι βρέθηκαν να είναι οι: Neil Marshall, M.J. Bassett, Bill Duke, Marcus Nispel, Peter Berg και Darren Lynn Bousman.
 • Ο Rodriguez επιθυμούσε να έχει ένα κάμεο με τον Arnold Schwarzenegger, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
 • Ο κύριος όγκος των γυρισμάτων έγινε στη Χαβάη.
 • Η NECA ανέλαβε τα action-figures της ταινίας, τα οποία και κυκλοφόρησε σε δύο ξεχωριστές σειρές.
 • Τα κέρδη δεν ήταν ούτε απογοητευτικά ούτε ενθουσιαστικά. Με κόστος 40 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ εισέπραξε 127,2. Antal, Rodriguez, αλλά και Adrien Brody είχαν προβεί ακολούθως σε δηλώσεις για ακόμα μία συνέχεια, αλλά το 2014 η Fox οριστικοποίησε ότι η σειρά θα πήγαινε για reboot.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Το τραγούδι του Little Richard, Long Tall Sally, ακούγεται εδώ στους τίτλους τέλους, ενώ στην ορίτζιναλ ταινία ακούγονταν από τους ήρωες στο ελικόπτερο πριν πέσουν στη ζούγκλα.
 • Αρχικά ήταν ο Alan Silvestri να κάνει τη μουσική, όπως είχε κάνει και με τις δύο πρώτες ταινίες της σειράς.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 23/8/2010

Η ιδέα της επιστροφής στα πάτρια εδάφη (βλέπε: ζούγκλα) συμπληρώνει τα αρκετά κενά του σεναρίου και η ταινία πετυχαίνει το πολύ βασικό: δεν θα απογοητεύσει, πρωτίστως, τους φαν των Κυνηγών κι έπειτα αυτούς της φαντασίας και της δράσης. Η ζούγκλα παραμένει το ιδανικό τοπίο για κυνήγι και θα ήταν άδικο προς το ορίτζιναλ να φερθούμε σκληρά σε αυτό. Με τόση απογοήτευση που μας είχε κεράσει η σειρά, αυτή η «reboot» προσπάθεια φαντάζει όαση.

Ο Adrien Brody είναι ένας συμπαθητικός ηθοποιός, αλλά εδώ είναι «άκυρος». Η κάθε σύγκριση με Schwarzenegger αποβαίνει άτυχη και δυστυχώς η σύγκριση αυτή είναι αναπόφευκτη. Να ξαναεπισημάνω το θέμα του σεναρίου. Στην ουσία, υπάρχει δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, καλή κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, οι επιμέρους ιδεούλες κινούν την πλοκή και η δράση μοιάζει να μην έχει ανάγκη από πολλά-πολλά για να κάνει τη δουλειά της. Βέβαια, το ίδιο χωρίς τη φαντασία δεν θα ήταν καν θέμα προς συζήτηση. Και τα Άλιεν και οι Κυνηγοί διατηρούν μια γοητεία που προκαλεί το ενδιαφέρον, όσο και να ξεπέσουν. Μας κάνει τη χάρη κι ο Antal και προσαρμόζει αυτή τη γοητεία σε ένα «καταραμένο» τοπίο και, παραδόξως, ανανέωσα τις αντοχές μου και για άλλον Κυνηγό…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.