Η αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν, πρώην υπαλλήλου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αποκάλυψε τη μυστική επιχείρηση που σκόπευε να πιέσει το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την εισβολή στο Ιράκ. Λίγο αφού διέρρευσε την πληροφορία σε έναν δημοσιογράφο της London Observer, βρέθηκε στη φυλακή. Προσπαθώντας να τη βοηθήσει να αποφυλακιστεί, ο δημοσιογράφος ανακαλύπτει ένα ακόμα πιο σοκαριστικό κυβερνητικό σκάνδαλο. Οι ζωές και των δύο είναι πλέον σε κίνδυνο.

Σκηνοθεσία:

Gavin Hood

Κύριοι Ρόλοι:

Keira Knightley … Katharine Gun

Matt Smith … Martin Bright

Matthew Goode … Peter Beaumont

Rhys Ifans … Ed Vulliamy

Indira Varma … Shami Chakrabarti

Adam Bakri … Yasar Gun

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Gregory Bernstein, Sara Bernstein, Gavin Hood

Παραγωγή: Ged Doherty, Elizabeth Fowler, Melissa Shiyu Zuo

Μουσική: Paul Hepker, Mark Kilian

Φωτογραφία: Florian Hoffmeister

Μοντάζ: Megan Gill

Σκηνικά: Simon Rogers

Κοστούμια: Claire Finlay

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Official Secrets
  • Ελληνικός Τίτλος: Κρατικά Μυστικά

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: The Spy Who Tried to Stop a War: Katharine Gun and the Secret Plot to Sanction the Iraq Invasion των Marcia Mitchell, Thomas Mitchell.

Παραλειπόμενα

  • Στον πρώτο σχεδιασμό του 2016, στο καστ βρίσκονταν οι: Harrison Ford, Anthony Hopkins, Paul Bettany, Natalie Dormer, Martin Freeman και Gillian Anderson. Σκηνοθέτης θα ήταν ο Justin Chadwick. Το 2018 έγινε επανασχεδιασμός με επικεφαλής τον Gavin Hood.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Έκδοση Κειμένου: 24/10/2019

Ο Gavin Hood μπορεί να έγινε ευρέως γνωστός από την περίφημη αποτυχία του «X-Men Origins: Wolverine», μα εκείνο το φιλμ δεν είναι παρά μια μπλοκμπαστερική παρένθεση μέσα σε μια φιλμογραφία δραματικών (πολιτικών/δικαστικών/πολεμικών) θρίλερ. Όπως και η τελευταία του ταινία («Αόρατος Εχθρός», 2015), έτσι και τα «Κρατικά Μυστικά» υιοθετούν το θεματικό δίλημμα της πολεμικής ηθικής, αποτυπώνοντας την αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν, που διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, εκθέτοντας ένα εγκληματικό κυβερνητικό σκάνδαλο.

Θεματικά πάντα επίκαιρο, το φιλμ δεν στολίζει την αληθινή ιστορία του με κινηματογραφικές και δραματουργικές φανφάρες. Εστιάζει στο να τη διηγηθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμεσότητα, διατηρώντας ακέραιο το πάτημα στην απτή πραγματικότητα (αληθινό τηλεοπτικό υλικό της εποχής), κι έτσι μην αφήνοντάς μας ποτέ να βολευτούμε στην αίσθηση ότι βλέπουμε «σινεμά». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα docudrama, που η αξία του βρίσκεται ακριβώς στο ότι αφηγείται μια σημαντική αντιμιλιταριστική ιστορία, που μάλιστα δεν είναι αρκετά γνωστή.

Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι, κινηματογραφικά, το φιλμ είναι λειψό. Οι χαρακτήρες δεν έχουν ουσιαστική ανάπτυξη, οι διάλογοι είναι συνήθως προφανείς και γεμάτοι exposition, ενώ η σκηνοθεσία του Hood μάλλον απρόσωπη. Το all-star καστ ξεγελάει το μάτι με «κινηματογραφικότητα», μα το φιλμ στο σύνολό του φαντάζει περισσότερο τηλεοπτικής λογικής. Κι όμως, ο όρος «τηλεταινία» δεν είναι απαραιτήτως υποτιμητικός. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Hood και τη συγγραφική ομάδα την ικανότητά τους να στήσουν μια αφήγηση (έστω κι ατελή) πραγματικά καθηλωτική, συναισθηματικά έντονη, μα και νοηματικά καίρια, η οποία καθιστά το φιλμ μια αναμφίβολα ενδιαφέρουσα πρόταση.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.