Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ
- Notting Hill
- 1999
- Μ. Βρετανία
- Αγγλικά, Ισπανικά
- Αισθηματική, Κομεντί
- 24 Σεπτεμβρίου 1999
Ένα μοιραίο παιχνίδι της τύχης, και ο Γουίλιαμ Θάκερ, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο κέντρο του Νότινγκ Χιλ, γνωρίζεται με τη διάσημη αμερικανίδα ηθοποιό Αν Σκοτ. Σύντομα, ένα φλογερό ειδύλλιο αναπτύσσεται ανάμεσά τους και η σχέση τους θα δοκιμαστεί από τον κοινωνικό περίγυρο του Γουίλιαμ, καθώς όλοι αναρωτιούνται τι δουλειά έχει ο απλός αυτός βιβλιοπώλης με μια σταρ του σινεμά.
Σκηνοθεσία:
Roger Michell
Κύριοι Ρόλοι:
Hugh Grant … William ‘Will’ Thacker
Julia Roberts … Anna Scott
Rhys Ifans … Spike
Hugh Bonneville … Bernie
Emma Chambers … Honey Thacker
James Dreyfus … Martin
Tim McInnerny … Max
Gina McKee … Bella
Richard McCabe … Tony
Alec Baldwin … Jeff King
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Richard Curtis
Παραγωγή: Duncan Kenworthy
Μουσική: Trevor Jones
Φωτογραφία: Michael Coulter
Μοντάζ: Nick Moore
Σκηνικά: Stuart Craig
Κοστούμια: Shuna Harwood
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Notting Hill
- Ελληνικός Τίτλος: Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ), πρώτου αντρικού ρόλου (Hugh Grant) και πρώτου γυναικείου ρόλου (Julia Roberts), αμφότερα στην ίδια κατηγορία.
- Υποψήφιο για Bafta καλύτερης βρετανικής ταινίας και δεύτερου αντρικού ρόλου (Rhys Ifans).
- Υποψήφιο για καλύτερη ταινία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
Παραλειπόμενα
- Ο Richard Curtis διαμόρφωσε το σενάριο σκεπτόμενος το κατά τα ξενύχτια του.
- Ο Mike Newell, του Τέσσερις Γάμοι και μία Κηδεία, προσεγγίσθηκε να το αναλάβει, αλλά προτίμησε το Ερωτικές Αναταράξεις.
- Παρότι δεν περίμεναν να αποδεχτεί την πρόταση, η Julia Roberts ήταν η μία και μοναδική επιλογή για τον ρόλο της Άννα Σκοτ. Όταν όμως η σταρ διάβασε το σενάριο, είπε ότι έπρεπε να το κάνει.
- Simon Callow και Matthew Modine έχουν κάμεο ρόλους ως ηθοποιοί σε ταινία.
- Σε μικρούς ρόλους εμφανίζονται οι άσημες ακόμα Mischa Barton και Emily Mortimer.
- Η Sally Phillips είχε τον ρόλο της Καρολάιν, αλλά κόπηκε στο μοντάζ.
- Κατακτώντας την πρώτη θέση στη Μεγάλη Βρετανία για το 1999, το φιλμ έβγαλε συνολικά 364 εκατομμύρια δολάρια, κι ενώ είχε κοστίσει 42.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Elvis Costello διασκευάζει το κλασικό She του Charles Aznavour για την ταινία. Το ίδιο πράττει η Shania Twain με νέα εκδοχή του δικού της You’ve Got A Way. Μεγαλύτερη όμως επιτυχία στα chart είχε ο Ronan Keating με το κλασικό κάντρι When You Say Nothing at All. Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο σε ΗΠΑ και Βρετανία.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 5/1/2009
Διαφημίστηκε ως η «επόμενη δουλειά» του σεναριογράφου Ρίτσαρντ Κέρτις, από το Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία. Πράγματι, ο Κέρτις κατέχει ένα είδους «μαγικό ραβδάκι», όσον αφορά τον συνδυασμό ελαφριάς κωμωδίας και ρομαντικού στόρι, με πρότυπο πάντα το κλασικό Πρόγευμα στο Τίφανις. Η ταινία παρέχει όλα τα συστατικά μιας ευχάριστης κομεντί. Ο Χιου Γκραντ είναι στο στοιχείο του, και η Τζούλια Ρόμπερτς κάνει την τέλεια αντίθεση κουλτούρας-χώρας, γεννημένη να παίζει το «αστέρι», όντας απαστράπτουσα και η ίδια. Βέβαια, σε μικρότερο ρόλο, την παράσταση την κλέβει ο Ρις Ίφανς, ανάμεσα σε ένα λειτουργικό δεύτερο καστ. Ακόμα και που η ταινία δεν θα διεκδικήσει ποτέ τον τίτλο της κλασικής, θα κάνει πολλούς, και κυρίως πολλές, να την ερωτευτούν. Έχει χάρη, έχει μπρίο, έχει βρετανικό φλέγμα, έχει «πονηρό» κι ενδόμυχου πόθου παραμύθι να αφηγηθεί (παραφορά στο Διακοπές στη Ρώμη), και ακόμα κι αν υστερεί σεναριακά και σε φρεσκάδα σε σχέση με τους Τέσσερις Γάμους, είναι η κομεντί που εύκολα βλέπεις και δεύτερη φορά.
Βαθμολογία: