Δεκαετία του 1990, Νέα Υόρκη. Η νεαρή Τζοάνα ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας. Αλλά στο συγκεκριμένο μέρος και τη συγκεκριμένη εποχή, αυτό είναι πολύ δύσκολο. Έτσι, όταν πιάνει δουλειά ως βοηθός στην ατζέντισσα λογοτεχνίας Μάργκαρετ, γνωρίζει καλά πως πρέπει να εκμεταλλευτεί μέχρις άκρου την ευκαιρία. Παραμένει ψύχραιμη όταν τα τηλέφωνα δεν σταματάνε να χτυπάνε, και κερδίζει την εμπιστοσύνη της παλιομοδίτισσας και ξεροκέφαλης αφεντικίνας της. Βέβαια, όλα επί της φίρμας κινούνται γύρω από ένα μόνο πρόσωπο, τον γηραιό καλτ συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλινγκερ, του οποίου η Τζοάνα απαντάει στα μηνύματα των θαυμαστών του. Κι ενώ ολοένα και απομακρύνεται από τον δεσμό της, έχει γίνει ο μόνος ενδιάμεσος σύνδεσμος του κόσμου με τον Σάλινγκερ, ο οποίος πλέον είναι κάτι σαν “φάντασμα”.

Σκηνοθεσία:

Philippe Falardeau

Κύριοι Ρόλοι:

Margaret Qualley … Joanna

Sigourney Weaver … Margaret

Douglas Booth … Don

Seana Kerslake … Jenny

Brian F. O’Byrne … Hugh

Colm Feore … Daniel

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Philippe Falardeau

Παραγωγή: Luc Dery, Kim McCraw

Μουσική: Martin Leon

Φωτογραφία: Sara Mishara

Μοντάζ: Frederique Broos, Mary Finlay

Σκηνικά: Elise de Blois

Κοστούμια: Patricia McNeil

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: My Salinger Year
  • Ελληνικός Τίτλος: Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη

Σεναριακή Πηγή

  • Απομνημονεύματα: My Salinger Year της Joanna Smith Rakoff.

Παραλειπόμενα

  • Η Joanna Smith Rakoff καταγράφει στο βιβλίο της την περίοδο όπου εργάζονταν στη Harold Ober Associates, που κατονομάζεται μυθοπλαστικά ως Salinger. Επίσης, η Μάργκαρετ είναι στην πραγματικότητα η Phyllis Westberg, που είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής από το 1988.
  • Η ταινία άνοιξε εκτός συναγωνισμού το φεστιβάλ Βερολίνου.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 22/2/2020

Ο καναδός Philippe Falardeau του «Εξαιρετικού Κυρίου Λαζάρ» καταπιάνεται με τη μεταφορά του (αυτοβιογραφικού) βιβλίου της Joanna Smith Rakoff, μιας, τότε, νεαρής κοπέλας που ξεκινάει να δουλεύει στη Νέα Υόρκη ως γραμματέας ατζέντη του Τζέρι Σάλιντζερ προκειμένου να μπει στον κόσμο των συγγραφέων και να έρθει πιο κοντά στο όνειρό της να γίνει κι εκείνη συγγραφέας.

Ο Falardeau κρατάει σαν ύφος μια ζεστή, χαμηλότονη γλυκύτητα που αρμόζει ιδιαίτερα στην ιστορία του. Έχει όμως στο οπλοστάσιό του μια εξαιρετική Margaret Qualley, που παραδίδει μια απέριττη ερμηνεία βασισμένη εξολοκλήρου στην απλότητα. Η coming-of-age ηρωίδα της Qualley έχει μια ξεχωριστή αγνότητα, που εκφράζεται μέσα από μια πρόσχαρη αύρα. Όμως, με ένα ήπιο δραματικό αντίβαρο που υποστηρίζεται σωστά από το σενάριο, ενσωματώνει ισορροπημένα στον χαρακτήρα της όλες τις αναστολές και τις άμυνες που καλείται να διαχειριστεί.

Το σημείο που χάνει, ίσως καταρχήν το ίδιο το βιβλίο και κατ’ επέκταση η ταινία, είναι στο νόημα που μοιάζει να δίνεται ως λύση, και φλερτάρει επικίνδυνα με την αφέλεια. Η αφέλεια αυτή είναι συνυφασμένη με την πρωταγωνίστρια, που εξιδανικεύει πράγματα καθώς βρίσκεται σε φάση ανακάλυψης του κόσμου και του εαυτού της. Όμως, ο Falardeau μοιάζει να την ενστερνίζεται σε τέτοιο βαθμό που ποτέ τελικά δεν την αποδομεί. Το «κάνε αυτό που αγαπάς χωρίς φόβο» μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι πράγματι ένα καλό κλειδί για την ευτυχία, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που αναγκαστικά μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

17 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *