Η Ντέιζι, μια 15χρονη κοπέλα από τη Νέα Υόρκη, περνά το καλοκαίρι στη βρετανική εξοχή μαζί με τα ξαδέλφια της. Οι διακοπές της εξελίσσονται στο τέλειο θερινό ειδύλλιο, όταν γνωρίζει τον Έντι, αλλά η χαρά τους θα κοπεί απότομα: στην καρδιά του 21ου αιώνα ξεσπά ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Τα παιδιά χωρίζονται βίαια και η Ντέιζι θ’αναγκαστεί να παλέψει μόνη της ενάντια σε κάθε αντιξοότητα και τρομακτική απειλή για να επιβιώσει και να ξανασυναντηθεί με το αγόρι που αγάπησε.

Σκηνοθεσία:

Kevin Macdonald

Κύριοι Ρόλοι:

Saoirse Ronan … Daisy

George MacKay … Eddie

Tom Holland … Isaac

Harley Bird … Piper

Anna Chancellor … θεία Penn

Corey Johnson … επίσημος προξενείου

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jeremy Brock, Penelope Skinner, Tony Grisoni

Παραγωγή: John Battsek, Alasdair Flind, Andrew Ruhemann, Charles Steel

Μουσική: Jon Hopkins

Φωτογραφία: Franz Lustig

Μοντάζ: Jinx Godfrey

Σκηνικά: Jacqueline Abrahams

Κοστούμια: Jane Petrie

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: How I Live Now

Ελληνικός Τίτλος: Σ’ Αγαπώ

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: How I Live Now της Meg Rosoff.

Παραλειπόμενα

  • Αρχικά ο Kevin Macdonald ήθελε άγνωστους μόνο ηθοποιούς. Αναζητώντας όμως κάποια νεαρή Αμερικανή, έπεσε πάνω στη οντισιόν της Ronan, και όσοι παρευρίσκονταν εκεί έβαλαν τα κλάματα από τη συγκίνηση.
  • Τα πίρσινγκ της Ronan ήταν ψεύτικα, όπως και τα μαλλιά της περούκα. Επίσης, στη γυμνή της σκηνή δεν είναι η ίδια, αλλά αντικαταστάτρια.
  • Παρότι αναγράφεται στους πρωταγωνιστές, η Anna Chancellor έχει λιγότερο από 5 λεπτά φιλμικού χρόνου.
  • Σε κάποιο σημείο, η Kristen Stewart ήταν υποψήφια για τον πρώτο ρόλο, αλλά εξίσου απασχολημένη με τα Twilight.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Γιώργος Δαβίτος

Έκδοση Κειμένου: 14/11/2013

Βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα της Meg Rosoff, η ταινία μας παρουσιάζει έναν διάκοσμο που θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει πραγματικότητα. Με φόντο το σκηνικό μιας συνεχούς επιδεινωμένης παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης, η Daisy (Saoirse Ronan), μια νεαρή νεοϋορκέζα, επισκέπτεται τα ξαδέλφια της στη βρετανική ύπαιθρο, έναν κόσμο που απέχει πολύ από αυτό που έχει συνηθίσει. Έχοντας η ίδια δώσει υπόσχεση ότι θα ξεπεράσει τα όρια της, δεν γνωρίζει ότι το ταξίδι που την περιμένει απαιτεί πολλά περισσότερα από εκείνη.

Κλασσική ταινία ενηλικίωσης, λοιπόν, που όμως, παρά το είδος της, είναι πραγματικά εντυπωσιακά καλλιτεχνική. Όχι μόνο στην απεικόνιση της πανέμορφης εξοχής και την τραγική καταστροφή της χάρη στο ξέσπασμα μιας τεράστιας παγκόσμιας σύγκρουσης, αλλά και στην απεικόνιση της ιδίας της φύσης του πολέμου. Παρόλο όμως που η αγγλική ύπαιθρος προσφέρει το απαραίτητο οπτικό υπόβαθρο και δίνει τη δυνατότητα στην ταινία να καταφέρει με επιτυχία να περάσει τους παραλληλισμούς με το περιβάλλον, το έργο μοιάζει να μην πετυχαίνει πλήρως τον σκοπό του. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό εντοπίζεται κυρίως στο σενάριο. Ατεκμηρίωτο, αφήνοντας παρά πολλά ερωτήματα και παραλείποντας ή αγνοώντας πλήρως τα ηθικά ή δεοντολογικά διλήμματα που διαθέτει, το έργο φαίνεται να σπαταλάει τις δυνατότητες του για χάρη μιας πιο mainstream ιστορίας αγάπης χωρίς ουσία και χωρίς αληθοφάνεια. Λόγω του ότι είναι δύσκολο η ταινία να επενδύσει πάνω στην ιδία της την υπόθεση, βασίζεται εξολοκλήρου στη Saoirse Ronan, η οποία, με τη βοήθεια των υπολοίπων δευτεραγωνιστών, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία αποδίδοντας τέλεια την αλλαγή από ένα απόμακρο ψυχρό πρόσωπο σε κάποια που όταν φτάνει η κρίσιμη στιγμή γίνεται απίστευτα αποφασισμένη να ανταπεξέλθει στα πάντα.

Εν κατακλείδι, μια ταινία που επιζητά απελπισμένα τον οπτικό εντυπωσιασμό έναντι της ουσίας, δεν μου είναι εύκολο να τη συστήσω. Θα πω μόνο ότι αν το αρχικό υλικό σάς είναι οικείο, τότε μάλλον θα πάρετε πολλά περισσότερα από την προσαρμογή του MacDonald από ό,τι ο απλός θεατής.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *