Το 1893, ο Γκάντι πετιέται έξω από ένα τρένο στη Νότιο Αφρική επειδή είναι Ινδός και ταξιδεύει στην πρώτη θέση. Διαπιστώνει έτσι από πρώτο χέρι πως οι νόμοι είναι εναντίον των των συμπατριωτών του, και αποφασίζει να ξεκινήσει μια ειρηνική διαμαρτυρία για τα δικαιώματα όλων των Ινδών στη Ν. Αφρική. Μετά από πλήθος συλλήψεων και την ανεπιθύμητη παγκόσμια δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση, η κυβέρνηση ενδίδει, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Ινδών, αλλά όχι και των Αφρικανών. Μετά από αυτή τη νίκη, ο Γκάντι προσκαλείται πίσω στην Ινδία, όπου αναγνωρίζεται ως εθνικός ήρωας. Του ζητούν ν’ αναλάβει τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Ο Γκάντι συμφωνεί και ξεκινάει έναν εθνικό μη-βίαιο αγώνα μη-συνεργασίας σε τεράστια κλίμακα, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων Ινδών.

Σκηνοθεσία:

Richard Attenborough

Κύριοι Ρόλοι:

Ben Kingsley … Mahatma Gandhi

Rohini Hattangadi … Kasturba Gandhi

Roshan Seth … Jawaharlal Nehru

Saeed Jaffrey … Sardar Patel

Candice Bergen … Margaret Bourke-White

Edward Fox … ταξίαρχος Reginald Dyer

John Gielgud … βαρόνος Irwin

Trevor Howard … δικαστής R.S. Broomfield

John Mills … αντιβασιλέας Chelmsford

Martin Sheen … Vince Walker

Ian Charleson … αιδεσιμότατος Charles Freer Andrews

Athol Fugard … στρατηγός Jan Smuts

Geraldine James … Mirabehn

Alyque Padamsee … Mohamed Ali Jinnah

Amrish Puri … Khan

Richard Griffiths … Collins

Nigel Hawthorne … Kinnoch

Michael Hordern … Σερ George Hodge

Om Puri … Nahari

Richard Vernon … Σερ Edward Gait

Harsh Nayyar … Nathuram Godse

Shane Rimmer … ο σχολιαστής

Daniel Day-Lewis … Colin

Bernard Hill … λοχίας Putnam

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: John Briley

Παραγωγή: Richard Attenborough

Μουσική: Ravi Shankar

Φωτογραφία: Ronnie Taylor, Billy Williams

Μοντάζ: John Bloom

Σκηνικά: Stuart Craig

Κοστούμια: Bhanu Athaiya, John Mollo

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Gandhi
 • Ελληνικός Τίτλος: Γκάντι
 • Εναλλακτικός Τίτλος: Richard Attenborough’s Film Gandhi

Κύριες Διακρίσεις

 • Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Ben Kingsley), αυθεντικού σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνικών και κοστουμιών. Υποψήφιο για μουσική, ήχο και μακιγιάζ.
 • Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας (Μεγ. Βρετανία), σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Ben Kingsley) σε δράμα, νέου ηθοποιού (Ben Kingsley) και σεναρίου.
 • Βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Ben Kingsley), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Rohini Hattangadi) και νέου σταρ (Ben Kingsley). Υποψήφιο για δεύτερο αντρικό ρόλο (Edward Fox και Roshan Seth), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Candice Bergen), σενάριο, μουσική, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, κοστούμια, ήχο και μακιγιάζ.
 • Καλύτερη ξένη ταινία στα David di Donatello.

Παραλειπόμενα

 • Η πρώτη απόπειρα να γίνει ταινία η ζωή του Γκάντι έγινε το 1952, όταν ο ούγγρος Gabriel Pascal πήρε τα δικαιώματα από τον Jawaharlal Nehru, τον πρωθυπουργό της Ινδίας. Όμως, ο Pascal έφυγε από τη ζωή πριν ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για την ταινία.
 • Ο David Lean ως σκηνοθέτης και ο Sam Spiegel ως παραγωγός ετοιμάζονταν να κάνουν μια βιογραφία του Γκάντι, αμέσως μετά τη Γέφυρα του Ποταμού Κβάι, με πρωταγωνιστή τον Alec Guinness. Η δουλειά αυτή χάλασε για χάρη του Λώρενς της Αραβίας.
 • Ήταν ένα όνειρο ζωής για τον Attenborough, επί δύο δεκαετίες. Η πρώτη δική του απόπειρα ήταν το 1962, όταν ο ινδός δημόσιος λειτουργός στο Λονδίνο Motilal Kothari επικοινώνησε με τον Attenborough για να γίνει ταινία η ζωή του ινδάλματος του. Ο βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης πέρασε 18 μήνες προετοιμασίας, και μέσω ενός κοινού συνδέσμου κατάφερε να συναντήσει κι αυτός τον Nehru, συμφωνώντας κι εκείνος να γίνει το φιλμ. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός έφυγε το 1964 από τη ζωή, και το σχέδιο πάγωσε. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο David Lean προσεγγίσθηκε από τον Attenborough και συμφώνησαν να κάνει την ταινία ο Lean με Γκάντι τον Attenborough. Όμως, αντί για αυτό, ο Lean ξεκίνησε πρώτα την Κόρη του Ράιαν, και στο μεταξύ έφυγε από τη ζωή και ο Motilai Kothari. Ο Attenborough έκανε ακόμα μία προσπάθεια το 1976 μέσω της Warner Brothers, αλλά η πρωθυπουργός της Ινδίας Indira Gandhi είχε κηρύξει τη χώρα σε συναγερμό, και τα γυρίσματα εκεί ήταν αδύνατα. Παρόλα αυτά, η ινδή ηγέτης συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με 10 εκατομμύρια δολάρια την ταινία, και όταν το 1980 ο Attenborough κατάφερε να βρει και τα υπόλοιπα που χρειάζονταν, όλα μπήκαν επιτέλους σε μια ρότα.
 • Μεγάλη συζήτηση είχε ξεσηκώσει το ποιος θα ερμήνευε τον ινδό ηγέτη. Η επιλογή έγινε κατά μεγάλο μέρος λόγω του γεγονότος ότι ο Ben Kingsley ήταν εν μέρει καταγόμενος από την Ινδία (γεννήθηκε ως Krishna Pandit Bhanji). Είχε ήδη αρκετές εμφανίσεις στη μικρή οθόνη, αλλά στο σινεμά αυτή ήταν μόλις η δεύτερη του αλλά και πρώτη σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
 • Η ομοιότητα του Ben Kingsley με τον Γκάντι έκανε πολλούς στη Ινδία να νομίζουν ότι ήταν το φάντασμα του.
 • Ο Dustin Hoffman είχε εκφράσει τη θέληση του να πάρει τον κύριο ρόλο, αλλά εντέλει προτίμησε το Τούτσι. Για τον ρόλο είχαν προσεγγισθεί από τον σκηνοθέτη οι John Hurt και Tom Courtenay, ενώ στους υποψήφιους ήταν και οι Alec Guinness, Albert Finney, Peter Finch, Dirk Bogarde και Anthony Hopkins.
 • Μόνο στη σκηνή της κηδείας επιστρατεύτηκαν 300 χιλιάδες κομπάρσοι. Από αυτούς, οι 200 χιλιάδες ήταν εθελοντές.
 • Τα γυρίσματα κράτησαν έναν ολόκληρο χρόνο.
 • Ο Trevor Howard ολοκλήρωσε τις σκηνές του μέσα σε 2 ημέρες.
 • Παρότι είχε μια εμφάνιση σε ρόλο κομπάρσου το 1971, αυτό είναι επίσημα το ντεμπούτο του Daniel Day-Lewis στον κινηματογράφο.
 • Το κόστος ανήλθε στα 22 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη στα 127,8.

Γκαλερι φωτογραφιων

33 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *