Το καλοκαίρι του 1967, ο πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων Έντσο Φεράρι βρίσκεται σε κρίση. Με την εταιρεία του στα πρόθυρα της πτώχευσης και τον γάμο του να βιώνει την τραυματική απώλεια του ενός γιου, ο Φεράρι εναποθέτει την ελπίδα για τη σωτηρία τους σε έναν αγώνα δρόμου 1000 μιλίων στην Ιταλία, τον εμβληματικό Mille Miglia.

Σκηνοθεσία:

Michael Mann

Κύριοι Ρόλοι:

Adam Driver … Enzo Ferrari

Penelope Cruz … Laura Ferrari

Shailene Woodley … Lina Lardi

Sarah Gadon … Linda Christian

Gabriel Leone … Alfonso De Portago

Jack O’Connell … Peter Collins

Patrick Dempsey … Piero Taruffi

Daniela Piperno … Adalgisa Ferrari

Michele Savoia … Carlo Chiti

Erik Haugen … Edmund Nelson

Valentina Belle … Cecilia Manzini

Lino Musella … Sergio Scaglietti

Andrea Dolente … Gino Rancati

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Troy Kennedy Martin

Παραγωγή: Monika Bacardi, John Friedberg, Thomas Hayslip, Andrea Iervolino, John Lesher, Michael Mann, Laura Rister, Thorsten Schumacher, Lars Sylvest, P.J. van Sandwijk, Gareth West

Μουσική: Daniel Pemberton

Φωτογραφία: Erik Messerschmidt

Μοντάζ: Pietro Scalia

Σκηνικά: Maria Djurkovic

Κοστούμια: Massimo Cantini Parrini

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Ferrari
  • Ελληνικός Τίτλος: Ferrari

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: Enzo Ferrari: The Man, the Cars, the Races, the Machine του Brock Yates.

Παραλειπόμενα

  • Επιστροφή για τον σεναριογράφο Troy Kennedy Martin μετά από 13 χρόνια, αλλά και… 14 από τον θάνατο του, το 2009. Η αλήθεια είναι ότι στον Martin ανήκει μόνο η αρχική επεξεργασία του κειμένου και το στόρι, με την τελική να φέρει τα ονόματα των Michael Mann και David Rayfiel. Η ένωση όμως σεναριογράφων δέχτηκε μόνο το δικό του όνομα για τους τίτλους.
  • Ο Michael Mann είχε να παρουσιάσει μια σκηνοθετική δουλειά στη μεγάλη οθόνη από το 2015 και το Blackhat.
  • Σύμφωνα με ένα άρθρο του 1993, ο Mann σκόπευε να ασχοληθεί με την εν λόγω βιογραφία ακριβώς μετά τον Τελευταίο των Μοϊκανών και με πρωταγωνιστή τον Robert De Niro.
  • Από τις αρχές του 2000, ο Michael Mann ήταν στο τιμόνι του Go Like Hell της 20th Century Fox, με πρωταγωνιστές τους Tom Cruise και Brad Pitt. Το στούντιο όμως είδε ότι το σχέδιο ήταν πολύ ακριβό και το έκοψε από τον προγραμματισμό της. Μετά από αρκετά χρόνια, αυτό θα μετεξελιχτεί στο Κόντρα σε Όλα (2019) του James Mangold. Ο Mann όμως δεν εγκατέλειψε ποτέ το σχέδιο και το είχε συζητήσει με τον Sydney Pollack. Το 2015 φαίνονταν ότι είχε επιλέξει τον Φεράρι στο πρόσωπο του Christian Bale και ετοιμάζονταν για γυρίσματα στην Ιταλία με τη στήριξη της Paramount Pictures. Αρχές όμως το 2016 ο Bale αποχώρησε, και το σχέδιο πάγωσε. Τον επόμενο χρόνο, που πλέον η Paramount δεν βρίσκονταν στη διανομή, Hugh Jackman και Noomi Rapace ορίστηκαν να αναλάβουν τους ρόλους του ζευγαριού των Φεράρι. Χρειάστηκε να έρθει το 2020 και να βρεθεί χρηματοδότηση από την STX International για γυρίσματα εντός του 2021. Η περαιτέρω καθυστέρηση έθεσε εκτός τον Jackman, με τα πράγματα να έρχονται επιτέλους σε με ευθεία μετά την πρόσληψη του Adam Driver τον Φεβρουάριο του 2022.
  • Ο Patrick Dempsey δεν πήρε τυχαία τον ρόλο, μια και είναι ένας ικανότατος οδηγός αγώνων ταχύτητας. Λόγω αυτής του της ικανότητας, ήταν ο μόνος που επέτρεψε η ασφαλιστική να οδηγήσει τα συλλεκτικά αμάξια, κάτι που δεν επιτράπηκε στον Adam Driver.
  • Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στο φεστιβάλ Βενετίας, αλλά εκτός συναγωνισμού. Δύο μήνες πριν, η A24 και μια πλατφόρμα που δεν κατονομάστηκε πόνταραν αρκετά χρήματα για την αμερικανική διανομή, που όμως κέρδισε η Neon.

Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *