Ο Ζορζ Λοράν, επιτυχημένος τηλεπαρουσιαστής λογοτεχνικής εκπομπής, δέχεται μια σειρά από κασέτες, όπου βιντεοσκοπείται κρυφά η έξοδος του σπιτιού του, καθώς και ανησυχητικά, δυσνόητα σχέδια, χωρίς να μπορεί να φανταστεί την ταυτότητα του αποστολέα. Σιγά σιγά, το περιεχόμενο των βιντεοκασετών γίνεται πιο προσωπικό, γεγονός που οδηγεί τον Ζορζ στην υποψία ότι ο αποστολέας τον γνωρίζει από παλιά. Μια απειλή αρχίζει να βαραίνει τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά η αστυνομία αρνείται να αναμειχθεί καθώς δεν πρόκειται για σαφή κίνδυνο.

Σκηνοθεσία:

Michael Haneke

Κύριοι Ρόλοι:

Daniel Auteuil … Georges Laurent

Juliette Binoche … Anne Laurent

Maurice Benichou … Majid

Lester Makedonsky … Pierrot Laurent

Walid Afkir … ο γιος του Majid

Annie Girardot … Κα Laurent

Daniel Duval … Pierre

Bernard Le Coq … αρχισυντάκτης

Nathalie Richard … Mathilde

Denis Podalydes … Yvon

Aissa Maiga … Chantal

Marie Kremer … Jeannette

Louis-Do de Lencquesaing … βιβλιοπώλης

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Michael Haneke

Παραγωγή: Veit Heiduschka

Φωτογραφία: Christian Berger

Μοντάζ: Michael Hudecek, Nadine Muse

Σκηνικά: Emmanuel de Chauvigny, Christoph Kanter

Κοστούμια: Lisy Christl

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Cache
 • Ελληνικός Τίτλος: Κρυμμένος
 • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Hidden
 • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Cache (Hidden)

Κύριες Διακρίσεις

 • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Βραβείο σκηνοθεσίας, FIPRESCI και οικουμενικής επιτροπής.
 • Υποψήφιο για σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Maurice Benichou), υποσχόμενο ηθοποιό (Walid Afkir) και σενάριο στα Cesar.
 • Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, αντρικής ερμηνείας (Daniel Auteuil) και μοντάζ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Υποψήφιο για γυναικεία ερμηνεία (Juliette Binoche), σενάριο και φωτογραφία.
 • Επίσημη πρόταση της Αυστρίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

 • Επιρροή αλλά και εκκίνηση για το σενάριο αποτέλεσε το τραγικό γεγονός της δολοφονίας Αλγερινών από τη γαλλική αστυνομία το 1961, ειδικά επειδή η γαλλική κυβέρνηση συνέχιζε επίσημα να το αρνείται. Ο Haneke είχε δηλώσει σοκαρισμένος που δεν είχε την ευκαιρία να το έχει πληροφορηθεί από παλιότερα, και χρειάστηκε να το μάθει τυχαία μέσα από τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του Arte.
 • Ο Michael Haneke έγραψε το σενάριο έχοντας κατά νου τους Auteuil και Binoche για τους κεντρικούς ρόλους.
 • Δεύτερη ταινία για τη Juliette Binoche με τον αυστριακό δημιουργό μετά το Άγνωστος Κώδικας (2000), με την ιδιαιτερότητα ότι και στις δύο ο χαρακτήρας της ονομάζεται Anne Laurent.
 • Πρώτη ταινία του Haneke γυρισμένη με υψηλής πιστότητας βιντεοκάμερες, αλλά όχι πρώτη δίχως αυθεντική μουσική, μια και ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι η ύπαρξη της έρχεται σε αντίθεση με τον ρεαλισμό.
 • Αρκετοί εντόπισαν ομοιότητες με το σινεμά του Alfred Hitchcock, αλλά και πιο συγκεκριμένα με το Σιωπηλός Μάρτυρας (1954).
 • Ενώ έχασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες από το Ο Γιος των αδελφών Dardenne, πήρε τη “ρεβάνς” αργότερα από τους δύο Βέλγους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
 • Η ακαδημία των Όσκαρ απέκλεισε από την τελική επιλογή την ταινία, μια και μιλάει γαλλικά και όχι κάποια από τις επίσημες γλώσσες της Αυστρίας, που ήταν και η χώρα που την πρότεινε. Σύμφωνα όμως με τους τότε κανόνες των βραβείων, ακόμα και η Γαλλία να την κατέθετε θα αποκλείονταν, μια και ο σκηνοθέτης είναι Αυστριακός. Βέβαια, η Δασκάλα του Πιάνου ήταν πάλι γαλλόφωνη (αν και ακούγονται δευτερευόντως γερμανικά), αλλά δεν είχε αποκλειστεί ως πρόταση της Αυστρίας. Αυτό είχε οδηγήσει σε έναν διάλογο που με τη σειρά του οδήγησε σε αλλαγές στον κανονισμό, και το 2012 ο Haneke κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο με το γαλλόφωνο Αγάπη για λογαριασμό της Αυστρίας.

Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *