Όταν οι συμμαθητές τους στο σχολείο αρχίζουν ανεξήγητα να ανατινάζονται, και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο θύμα, δυο τελειόφοιτοι ερωτεύονται σε έναν κόσμο όπου κάθε στιγμή θα μπορούσε να είναι η τελευταία τους.

Σκηνοθεσία:

Brian Duffield

Κύριοι Ρόλοι:

Katherine Langford … Mara Carlyle

Charlie Plummer … Dylan Hovemeyer

Hayley Law … Tess McNulty

Piper Perabo … Angela Carlyle

Rob Huebel … Charlie Carlyle

Yvonne Orji … πράκτορας Carla Rosetti

Laine MacNeil … Jenna Dalton

Chelah Horsdal … Denise Hovemeyer

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Brian Duffield

Παραγωγή: Nicki Cortese, Brian Duffield, Matthew Kaplan, Jordan Levin

Μουσική: Joseph Trapanese

Φωτογραφία: Aaron Morton

Μοντάζ: Steve Edwards

Σκηνικά: Chris August

Κοστούμια: Sekyiwa Wi-Afedzi, Brooke Wilcox

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Spontaneous
  • Ελληνικός Τίτλος: Spontaneous

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Spontaneous του Aaron Starmer.

Παραλειπόμενα

  • Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον σεναριογράφο Brian Duffield.
  • Βγήκε σε μικρή διανομή, ακολουθούμενο άμεσα από έξοδο σε video-on-demand.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 26/6/2021

Ακόμα κι αν με τα σενάρια του «δεν έχουμε κάνει χωριό», ο Brian Duffield ελέγχει, ως δημιουργός πια, ένα από αυτά ολομόναχος, και στέλνει όλα τα υπόλοιπα μετεξεταστέα. Πρόκειται για μια μικρής εμβέλειας ταινία, που όμως σου επιβάλλει να την προσέξεις.

Παιδί κι αυτής της μετά-Τζούνο εποχής, η ταινία μοιάζει εκ πρώτης όψεως να θέλει να κάνει πλάκα, αλλά λεπτό με το λεπτό που προχωράει, αυτή η πλάκα έχει κοπεί μαχαίρι. Αντίθετα όμως με παραπλήσιες περιπτώσεις που όταν συμβαίνει αυτό χάνει και η ταινία την ουσία ύπαρξης της, η συγκεκριμένη μοιάζει να αποκτά μια ατόφια ανεξάρτητη ταυτότητα, έχοντας εντέλει -κι ευτυχώς- να μιλήσει για κάτι.

Είναι φανερό από αρκετά νωρίς ότι δεν πρόκειται να λυθεί κανένα μυστήριο (το ύφος του σκηνοθέτη είναι ξεκάθαρο ως προς αυτό), μια και η απάντηση που θα δοθεί στο απώτερο φινάλε είναι η καταλληλότερη, αν και θέλει «κότσια» για να την απορροφήσεις σωστά. Το ζήτημα που τίθεται εδώ είναι το γιατί ξαφνικά πιστεύουμε ως πολιτισμός ότι τα γνωρίζουμε όλα γύρω από έναν πλανητάκο που νομίζουμε ότι είναι υπό τον έλεγχο μας, χωρίς ποτέ να θέτουμε ως δεδομένο ότι τα φυσικά φαινόμενα δεν θα μας ρωτήσουν αν θέλουν να βγάλουν κάποιον κρυφό άσο από το μανίκι, αλλά κι ότι αυτά δεν λειτουργούν συναισθηματικά ή με τη νόηση κάποιου επίπλαστου «ανώτερου όντος».

Είσαι νέος, άρα κάνεις όνειρα, επαναστατείς για ένα καλύτερο αύριο, και… εκρήγνυσαι. Έτσι απλά και «όμορφα». Ποια λοιπόν θα ήταν η καλύτερη απόδειξη περί της συναισθηματικής και πνευματικής ματαιότητας που έχει επιβληθεί από το μπιγκ-μπανγκ κι έπειτα, και που μας είναι έτσι κι αλλιώς γνωστή, μια και δεν υπάρχει ανθρώπινη αθανασία. Καλό να μην έχουμε κατά νου τη μοιραία ημερομηνία λήξης μας, αλλά εντέλει ελάχιστα πρακτικό όταν βασανίζουμε τη ζωή μας πέρα από τα θέλω μας, για κάτι που δεν έχει τελικά κανένα απώτερο νόημα…

Η αλήθεια είναι ότι επί της πλοκής δύσκολα θα αποδεχτείς κάποια πράγματα (ο πανικός στους ήρωες αργεί αρκετά για να επέλθει). Σε αυτό βέβαια σε βοηθάει η κωμική έναρξη του φιλμ, που όταν όμως «έρχεται στα ίσια του», απομένουν μόνο οι απορίες. Αυτό όμως που υπάρχει υπηρετείται άρτια από τη νεαρή Katherine Langford, που δεν έχει κανένα θέμα στο να πάρει πάνω της μια ταινία για μια δύσκολη γενιά. Ο Duffield, ως σκηνοθέτης, δεν φαίνεται να επιμένει τόσο στο να σε εντυπωσιάσει με το «τρομο-όπλο» που έχει στα χέρια του, παρά μάλλον να σε βάλει στη διαδικασία να σκεφτείς πάνω στην πιθανότητα της ύπαρξης του. Οι «εκρήξεις» είναι μεν εντυπωσιακές, αλλά η ουσία είναι εντέλει η ύπαρξη τους, κι όχι η εικόνα τους.

Ούτε μία ακόμα νεανική κωμωδία τρόμου, ούτε ακόμα ένα νεανικό ρομάντζο υπό ασυνήθιστες συνθήκες, ούτε κυρίως μια ταινία που έχεις ξαναδεί, κι όλα αυτά συνυπάρχουν μαζί με την ιλαροτραγωδία τραβηγμένη ως στα όρια του τραγικού. Και μη σας απογοητεύσει το φινάλε που ταιριάζει σε έναν κόσμο που εντέλει δεν έχει απαντήσεις σε όλα, αλλά τολμήστε να βοηθηθείτε από εδώ στο να ανακαλύψετε κάποιες μόνοι σας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.