Ένας άνθρωπος, που ζει σαν τοκογλύφος δουλεύοντας για αδίστακτους τοκογλύφους, απειλεί βάναυσα όσους χρωστούν και δεν εξοφλούν. Αυτός ο άνθρωπος χωρίς οικογένεια, που δεν έχει τίποτα να χάσει, συνεχίζει τον ανελέητο τρόπο ζωής του, ανεξάρτητα από τον πόνο που προκάλεσε σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Μια μέρα, μια γυναίκα εμφανίζεται μπροστά του και ισχυρίζεται ότι είναι η μητέρα του. Εκείνος την απορρίπτει ψυχρά στην αρχή, αλλά σταδιακά την αποδέχεται στη ζωή του. Αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σκληρή δουλειά του και να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή. Τότε, ξαφνικά, η μητέρα του απάγεται. Υποθέτοντας ότι η απαγωγή έγινε από κάποιον που είχε πληγωθεί στο παρελθόν, αρχίζει να εντοπίζει όλους τους ανθρώπους που είχε παρενοχλήσει. Ο άνθρωπος τελικά βρίσκει τον υπαίτιο, ανακαλύπτοντας παράλληλα τα πιο τρομακτικά σκοτεινά μυστικά που είχαν μείνει θαμμένα για καιρό.

Σκηνοθεσία:

Ki-duk Kim

Κύριοι Ρόλοι:

Jung-Jin Lee … Lee Kang-do

Min-soo Jo … Jang Mi-sun

Eunjin Kang … Myeong-ja

Ki-Hong Woo … Hoon-chul

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ki-duk Kim

Παραγωγή: Kim Soon-Mo

Μουσική: Inyoung Park

Φωτογραφία: Young-jik Jo

Μοντάζ: Ki-duk Kim

Σκηνικά: Hyun-joo Lee

Κοστούμια: Ji-yeon Ji

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Pieta

Ελληνικός Τίτλος: Pieta

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και γυναικεία ερμηνεία (Min-soo Jo) στα Ασιατικά Βραβεία.
  • Χρυσός Λέοντας στο φεστιβάλ Βενετίας.
  • Επίσημη πρόταση της Νότιας Κορέας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Ο τίτλος αναφέρεται στην αντίστοιχη λατινική λέξη, όπου με τη σειρά του αναφέρεται στην Παρθένα Μαρία που κρατάει το νεκρό σώμα του Ιησού.
  • Αρκετοί κριτίκαραν τη βία και τη σεξουαλικότητα που επιδεικνύεται επί της ταινίας.
  • Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η προετοιμασία ήταν 10 ημερών, τα γυρίσματα κράτησαν μόλις 20 ημέρες, ενώ η τελική επεξεργασία χρειάστηκε έναν μόνο μήνα.
  • Γυρίστηκε με δύο κάμερες Canon EOS 5D Mark II DSLR, όπου τη μία τη χειρίζονταν ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
  • Μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία για τον Ki-duk Kim στη χώρα του.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 8/1/2013

Ένας νεαρός συλλέγει χρωστούμενα από μικροβιοτέχνες (τορναδόρους κυρίως) για λογαριασμό τοκογλύφων, ενώ όταν συχνά δεν έχουν να πληρώσουν, τους προκαλεί σωματικές κακώσεις (κάποιες φορές και σε συναίνεση μαζί τους) ώστε τα ποσά να εισπραχθούν από ασφάλειες. Κάποια στιγμή εισβάλλει στη ζωή του μια μεσόκοπη γυναίκα ισχυριζόμενη ότι είναι η μητέρα του που τον εγκατέλειψε όταν ήταν μωρό και τώρα ζητά να επανορθώσει. Το αναίσθητο μοναχικό αγρίμι γρήγορα δένεται μαζί της και αρχίζει να αναπτύσσει συναισθήματα και να αντιμετωπίζει ηθικά διλήμματα.

Στα περισσότερα γνωστά φιλμ του συμπατριώτη Παρκ Τσαν-Γουκ έχουμε ιστορίες εκδίκησης. Εδώ, ο Κιμ Κι-Ντουκ επίσης γράφει μια ιστορία εκδίκησης, που χρησιμεύει για να μιλήσει για την κακούργα κοινωνία που εξαχρειώνει τους ανθρώπους, για την καρδιά της μάνας που σπαράζει για τα παιδιά της, για τα σκληρά παιδιά που κρύβουν μέσα τους την καλή φύση όπως την φανταζόταν ο Ρουσό, για τη μετάνοια και την κάθαρση κ.λπ. Βρισκόμαστε στο μελοδραματικό σύμπαν του Βίκτωρος Ουγκό και το μόνο που το κάνει να ξεχωρίζει από τον 19ο αιώνα είναι η μοντέρνα, λιτή, αφαιρετική, ελλειπτική (πλατειάζω για να τονίσω) κινηματογράφηση. Εννοείται ότι υποβόσκει και ένας καθολικισμός -εξού και ο τίτλος «Πιέτα» (συμπόνια) που αναφέρεται στην Παναγία που κρατά τον αποκαθηλωμένο Χριστό. Αμαρτία, τιμωρία, έλεος υπό την διελκυστίνδα καλού και κακού.

Η Κορέα (τη Νότιο ξέρουμε) δεν είναι Ευρώπη και η κουλτούρα της δεν είναι ακριβώς του 20ου αιώνα, παρά τον καπιταλισμό, αλλά ένα μείγμα του με μια παράδοση δική τους μαζί με την παλιά ευρωπαϊκή μεταφυσική. Το πνεύμα μου μπορεί να συγκινηθεί με το Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη γιατί το Ζεν ταιριάζει, παντρεύεται με τη σύγχρονη φιλοσοφία, αλλά το «Πιέτα», παρά τη μαστοριά του, δεν με αφορά.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Οι Νεοτερες Ταινιες στο Filmy