Ακόμη και τα πράγματα που κάνεις με τις καλύτερες προθέσεις είναι ικανά να γυρίσουν πίσω και να σε στοιχειώσουν. Όταν μια αποστολή της υπηρεσίας IMF τελειώνει άσχημα, ο κόσμος θα έρθει αντιμέτωπος με ζοφερές συνέπειες. Καθώς ο Ίθαν Χαντ αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αρχική του αποστολή πάση θυσία, η ΣΙΑ αρχίζει να αμφισβητεί την πίστη και τα κίνητρά του. Ο Χαντ βρίσκει τον εαυτό του να αγωνίζεται εναντίον επικίνδυνων εκτελεστών αλλά και πρώην συμμάχων, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μια παγκόσμια καταστροφή.

Σκηνοθεσία:

Christopher McQuarrie

Κύριοι Ρόλοι:

Tom Cruise … Ethan Hunt

Henry Cavill … August Walker/John Lark

Rebecca Ferguson … Ilsa Faust

Ving Rhames … Luther Stickell

Simon Pegg … Benji Dunn

Sean Harris … Solomon Lane

Angela Bassett … Erika Sloane

Vanessa Kirby … Alanna Mitsopolis

Michelle Monaghan … Julia Meade

Wes Bentley … Erik

Alec Baldwin … Alan Hunley

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Christopher McQuarrie

Παραγωγή: J.J. Abrams, Tom Cruise, Christopher McQuarrie, Jake Myers

Μουσική: Lorne Balfe

Φωτογραφία: Rob Hardy

Μοντάζ: Eddie Hamilton

Σκηνικά: Peter Wenham

Κοστούμια: Jeffrey Kurland

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Mission: Impossible – Fallout

Ελληνικός Τίτλος: Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση

Εναλλακτικός Τίτλος: Mission: Impossible VI

Εναλλακτικός Τίτλος: M:I 6 – Mission Impossible

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Επικίνδυνη Αποστολή (1996)

M:I-2 Επικίνδυνη Αποστολή 2 (2000)

M:I-III Επικίνδυνη Αποστολή 3 (2006)

Επικίνδυνη Αποστολή – Πρωτόκολλο: Φάντασμα (2011)

Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος (2015)

Mission: Impossible 7 (2021)

Σεναριακή Πηγή

  • Τηλεοπτική σειρά (χαρακτήρες): Mission: Impossible του Bruce Geller.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Bafta ήχου.

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία ανακοινώθηκε επίσημα τον Νοέμβριο του 2015, αλλά ήταν στα σκαριά πριν βγει το τέταρτο μέρος.
  • Τα γυρίσματα έγιναν σε Παρίσι, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Με 791 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, έγινε η πλέον εμπορική ταινία του franchise, αλλά και στη φιλμογραφία του Tom Cruise.
  • Η ταινία είναι τρισδιάστατη.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 25/11/2018

Ένα franchise που έμοιαζε να ξεψυχάει κάπου στο τρίτο του κεφάλαιο, κι όμως είναι εδώ, και έχει φτάσει να παίζει στα ίσια, όσον αφορά την ποιότητα, με τα νέα Μποντ. Δεν αμφισβητεί βέβαια κανείς ότι έτσι κι αλλιώς οι «Αποστολές» και τα 007 ανταγωνίζονται ιδεατά μεταξύ τους, ανεβάζοντας τον πήχη σε μια μονομαχία που κερδισμένους ως τώρα έχει τις τσέπες των παραγωγών τους, αλλά και τον φίλο της καλής δράσης. Αν ο Μποντ κρατάει κάπου ακόμα την πρωτοκαθεδρία, είναι σε καθαρά σεναριακό επίπεδο, μια και οι «Αποστολές» επενδύουν περισσότερο στον τομέα δράση παρά στο χτίσιμο μυθολογίας.

Και να που φτάσαμε αισίως στο έκτο μέρος. Είναι λίγο άδικο να υποβιβάσουμε τα αμέσως προηγούμενα, μπαίνοντας σε εσωτερική σύγκριση, αλλά απώτερη σημασία έχει ότι η απόλαυση είναι εξασφαλισμένη. Δυόμιση ώρες περνάνε σαν ρυάκι, με μια ακατάπαυστη ροή και μια δράση που κάνει μικροσκοπικά διαλείμματα, κι αυτά απλά για να αλλάξει περιβάλλον. Παρά τη μικρή και ίσως διφορούμενη προϋπηρεσία του πριν μπει στο team των «Αποστολών», ο Christopher McQuarrie έχει πιάσει για τα καλά τον παλμό αυτού που πρέπει ένα δυνατό blockbuster να δώσει στο κοινό του: καλοστημένους στα βασικά χαρακτήρες, ασταμάτητη δράση, μια πλοκή που να τραβάει το ενδιαφέρον, και επιβολή μιας βασικής λογικής ακόμα κι όταν τα γεγονότα φαντάζουν να τραβιούνται στα άκρα. Φυσικά, μια τέτοια ταινία δεν «τρέχει» μονάχα λόγω του σκηνοθέτη της, αλλά όλο το τεχνικό επιτελείο φαίνεται ότι πάει ρολόι, κάτι που όμως συνηθίζεται όταν έχουμε τον Tom Cruise σε γνώριμα του πεδία.

Πράγματι, μοιάζει ο Tom Cruise να ελέγχει την όλη κατάσταση, να πλάθει ο ίδιος τον χαρακτήρα του ταινία με την ταινία, να πασχίζει να δώσει μια υπόσταση μυθολογίας που ακόμα δεν έχει χτιστεί όπως θα έπρεπε. Κι αυτός είναι ο λόγος που ενώ οι ταινίες τραβάνε το κοινό, δεν έχουν αποκτήσει την cult ισχύ άλλων franchise. Αλλά έλα που για να το πετύχαινε αυτό έπρεπε να δομήσει διαφορετικά το σενάριο, εις βάρος όμως της ασταμάτητης ροής. Μικρό, θα μου πείτε, το τίμημα, όταν το αληθινό ζητούμενο δεν είναι να πουλήσει η σειρά κουκλάκια και αφίσες, αλλά να συνεχίσει να μας ικανοποιεί, ακόμα κι αν τη θυμόμαστε ανά δύο χρόνια.

Η «Πτώση» τυχαίνει να κάνει καλή επιλογή και σε δεύτερους χαρακτήρες, ίσως από τους πλέον πετυχημένους γενικά των «Αποστολών». Ο Henry Cavill και η Vanessa Kirby (σε μικρότερο ρόλο) κάνουν αυτό το βήμα προς τον Μποντ, ως προς τον συνδυασμό δυναμισμού και πρακτικότητας επί της υπόθεσης. Ευτυχώς, παρέμειναν η Rebecca Ferguson κι ο Sean Harris, ενώ οι ακόμα πλιότεροι ήρωες ίσως πρέπει να επανεξεταστούν από τους παραγωγούς, παρότι αρνητικές συμμετοχές δεν τους λες. Απλά παραπέμπουν σε εκείνα τα πρώτα μέρη, όπου έλειπε το συναίσθημα, προς χάρη ενός πιο hi-tech αποτελέσματος.

Δεν υπάρχει, επί του συνόλου, περίπτωση ένας φίλος της περιπέτειας να μη λατρέψει κι αυτές τις «Αποστολές». Θυσιάζεται βέβαια ο φίλος της κατασκοπίας, εκτός κι αν έχει εντρυφήσει σε αυτή μόνο μέσω των 007. Ακόμα όμως και να μην το λες «ταινιάρα» με τη σινεφιλική έννοια, την αποστολή του τη φέρει εις πέρας και με το κάμποσο παραπάνω.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.