Όταν ένα άγνωστης προέλευσης διαστημόπλοιο “καταπίνει” ένα αμερικανικό, η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα παγκοσμίου πολέμου. Ωστόσο, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν την υποψία ότι πίσω από την απαγωγή κρύβεται η οργάνωση SPECTRE, και ο Τζέιμς Μποντ αναλαμβάνει την έρευνα.

Σκηνοθεσία:

Lewis Gilbert

Κύριοι Ρόλοι:

Sean Connery … James Bond

Akiko Wakabayashi … Aki

Mie Hama … Kissy Suzuki

Tetsuro Tanba … Tiger Tanaka

Teru Shimada … Κος Osato

Karin Dor … Helga Brandt

Donald Pleasence … Ernst Stavro Blofeld

Bernard Lee … M.

Lois Maxwell … Eve Moneypenny

Desmond Llewelyn … ταγματάρχης Boothroyd/Q

Charles Gray … Dikko Henderson

Burt Kwouk … Spectre 3

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Roald Dahl

Στόρι: Harold Jack Bloom

Παραγωγή: Albert R. Broccoli, Harry Saltzman

Μουσική: John Barry

Φωτογραφία: Freddie Young

Μοντάζ: Thelma Connell

Σκηνικά: Ken Adam

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: You Only Live Twice
  • Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ζεις Μονάχα Δύο Φορές
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Ian Fleming’s You Only Live Twice

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: You Only Live Twice του Ian Fleming.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Bafta έγχρωμων σκηνικών.

Παραλειπόμενα

  • Πρώτο της σειράς που αψηφά το περισσότερο από το υλικό της αρχικής πηγής, δηλαδή του βιβλίου του Ian Fleming, παίρνοντας από εκεί μονάχα κάποιους χαρακτήρες και την τοποθεσία δράσης, ενώ η πλοκή είναι όλη πρωτότυπη.
  • Ο σκηνοθέτης, οι δύο παραγωγοί και μέλη του επιτελείου ταξίδεψαν πριν τα γυρίσματα στην Ιαπωνία για να βρεθούν οι κατάλληλες περιοχές για το φιλμ. Η πτήση στην οποία είχαν κλείσει να επιστρέψουν υπέστη καθολική καταστροφή, μόλις 25 λεπτά μετά την απογείωση. Ο λόγος που το επιτελείο της παραγωγής δεν βρίσκονταν σε αυτήν, ήταν ότι παρέμειναν για να παρακολουθήσουν μια επίδειξη νίντζα.
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Ιαπωνία, ο Sean Connery δήλωσε ότι αποσύρεται από τον ρόλο του 007, κάτι που αναίρεσε το 1971, και έπειτα, εκτός σειράς, το 1983.
  • Τα Μποντ συνέχισαν κι εδώ την εμπορική του επιτυχία, βγάζοντας 11,6 εκατομμύρια δολάρια, έναντι κόστους των 10,3.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το ομώνυμο τραγούδι ακούγεται από τη Nancy Sinatra, κι ενώ ο πατέρας της, Frank Sinatra, είχε πρώτα απορρίψει να το πει ο ίδιος. Χρειάστηκε να ηχογραφηθεί 25 φορές στο στούντιο, επειδή η Sinatra ήταν υπερβολικά νευρική. Για ασφάλεια, ηχογραφήθηκε και με την Julie Rogers ένα εναλλακτικό τραγούδι, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 7/8/2014

“Ζεις μονάχα δυο φορές. Μία όταν γεννιέσαι. Και μία όταν αντικρίζεις τον θάνατο κατά πρόσωπο”. Σας έστειλα, έτσι; Έχετε μείνει άφωνοι; Παραδεχτείτε το, δεν είναι ντροπή! Ποίηση, κύριοι! Μεταγλωτισμένη, Ιαπωνική ποίηση και συγκεκριμένα Χαϊκού, η πιο σύντομη μορφή ποίησης! Θα πούμε για τον Μποντ, ρε αδερφέ. Μη βιάζεσαι! Δε στα λέω ωραία; Μάθε και πέντε πράματα… Αφού στα ‘ξηγώ ωραία. Άντε πάμε παρακάτω!

Λοιπόν, αδέρφια! Από το συγκεκριμένο Χαϊκού σκέφτηκε τον τίτλο για την ιστορία του Μποντ που έγραφε εκείνη την εποχή ο Ίαν Φλέμινγκ (1964), λίγα χρόνια πριν αυτό γυριστεί σε φιλμ από τους φιλόδοξους παραγωγούς των ταινιών του Μποντ, Μπρόκολι και Σάλτζμαν. Οι δύο αυτοί κύριοι έβαζαν το ταβάνι όλο και πιο ψηλά σε κάθε ταινία του Μποντ, έτσι εδώ μπορεί να έδωσαν μόνο 500.000$ (ναι, μόνο…Γιατί; Τι είναι 500.000$ δηλαδή!) παραπάνω από το προηγούμενο φιλμ ( Thunderball) όμως έπιασαν τόπο.

Ο πέμπτος κατά σειρά Μποντ και παραλίγο τελευταίος για τον Σον Κόνερι, είναι από τους πιο εκθαμβωτικούς και επιβλητικούς οπτικά Μποντ. Απίστευτη δουλειά στο τεχνικό κομμάτι, με μεγαλειώδη σκηνικά από τον Κεν Άνταμ, με το αλησμόνητο κρησφύγετο της S.P.E.C.T.R.E. μέσα στο ηφαίστειο, να προκαλεί ακόμα και σήμερα δέος. Συρόμενη οροφή, ελικοδρόμιο, θέση εκτόξευσης πυραύλου και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, δημιουργήθηκαν σε πραγματικές διαστάσεις, στα στούντιο Πάινγουντ και χρησιμοποιήθηκαν εξαιρετικά στην τελευταία σκηνή της ταινίας με πλήθος κασκαντέρ να κάνουν έφοδο από την ανοιχτή οροφή κρεμασμένοι σε σκοινιά.

Οι δύσκολες και εξαιρετικά επικίνδυνες σκηνές του You Only Live Twice, δε σταματούν εδώ. Η σκηνή που ο Μποντ πετάει με τη “Μικρή Νέλλυ”, το μονοθέσιο ελικόπτερο με το οποίο τον εφοδίασε ο Q, και τον κυνηγούν ελικόπτερα της S.P.E.C.T.R.E. είναι θεαματικότατη παρά τη μικρή διάρκειά της και παραλίγο να κοστίσει τη ζωή ενός κάμεραμαν κι ενός πιλότου.
Η σκηνή που με εντυπωσίασε παρακολουθώντας το You Only Live Twice ξανά χθες βράδυ, είναι μια σύντομη μονομαχία του Μποντ με έναν από τους μπράβους στο γραφείο του Οζάτο. Πολύ δουλεμένη σκηνή για την εποχή της με εξαιρετική χορογραφία και την έξυπνη ιδέα της χρησιμοποίησης ενός καναπέ σαν όπλο από τον Μποντ. Παρατηρείστε τη την επόμενη φορά που μπορεί να δείτε το φιλμ, αξίζει!

Προσωπικά δύο πράγματα με ενόχλησαν στο You Only Live Twice και δεν ήταν ούτε το σενάριο (συνήθης παρατήρηση των κριτικών για το συγκεκριμένο φιλμ) ούτε η υπερβολή στη δράση. Το ένα ήταν η τραγική ιδέα να μεταμορφώσουν για κάποιο διάστημα τον Μποντ σε Ιάπωνα! Απλώς σκέψου τον Σον Κόνερι Ιάπωνα! Αστείο, ε; Ακριβώς! Άκυρη ιδέα. Το δεύτερο σημείο που το φιλμ χάνει πόντους είναι η αποκάλυψη του Μπλόφελντ. Όταν επί τρεις ταινίες πριν και μία ώρα και βάλε από τη συγκεκριμένη, ο Μπλόφελντ πλασάρεται σαν ο απόλυτος υπερκακός, νέμεση του Μποντ και το πρόσωπό του παραμένει “στη σκιά”, ε, τότε, λυπάμαι, αλλά περιμένεις να δεις κάτι πιο απειλητικό από τον Ντόναλντ Πλέζανς με ουλή στο μάτι και βλέμμα ψυχάκια υπνωτιστή.

Παραλίγο να ξεχάσω τα Bond Girls ρε παλικάρια! Μιλάτε ντε! Το ότι τα ξέχασα μάλλον δεν είναι τυχαίο καθώς νομίζω ότι δεν έγινε η καλύτερη δυνατή επιλογή εδώ. Ίσως η Mie Hama να ξεχωρίζει λίγο και να τη θυμάστε περισσότερο από τις άλλες δύο κυρίες, την Γιαπωνέζα Akiko Wakabayashi και τη Γερμανίδα Karin Dor. Στο φιλμ υποδύονται αντίστοιχα τις Κίσι, Άκι και Χέλγκα Μπραντ.

Το You Only Live Twice δίνει ξανά στον Μποντ την αίγλη που είχε πριν το Thunderball και προσπαθεί να πιάσει τη μαγεία του Goldfinger, το οποίο βέβαια δεν καταφέρνει. Παραμένει ωστόσο εξαιρετικό δείγμα ταινίας Μποντ κυρίως λόγω της εξαιρετικά φροντισμένης παραγωγής του και των θαυμάτων που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο εκείνη την εποχή. Προσωπικά το απόλαυσα και μέχρι στιγμής το τοποθετώ στην τρίτη θέση των Μποντ με πρωταγωνιστή τον Κόνερι.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *