Η Τζόαν είναι βοηθός δημόσιου δικηγόρου σε μεγάλη πόλη. Είναι ερωτευμένη με έναν κακοποιό, τον Έντι, πιστεύοντας πως είναι ένας καλός άνθρωπος που απλά έχει πάρει κακό δρόμο. Χρησιμοποιεί τότε τις γνωριμίες της για να τον αποφυλακίσει γρηγορότερα του κανονικού, κι αυτός προσπαθεί να αλλάξει και την παντρεύεται. Τα πράγματα όμως δεν πάνε όπως έπρεπε, και οι δυο τους βρίσκονται μπλεγμένοι.

Σκηνοθεσία:

Fritz Lang

Κύριοι Ρόλοι:

Sylvia Sidney … Joan ‘Jo’ Graham

Henry Fonda … Eddie Taylor

Barton MacLane … Stephen Whitney

Jean Dixon … Bonnie Graham

William Gargan … πάτερ Dolan

Jerome Cowan … Δρ Hill

Margaret Hamilton … Hester

Guinn ‘Big Boy’ Williams … Roger

Ward Bond … Casey

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Gene Towne, C. Graham Baker

Παραγωγή: Walter Wanger

Μουσική: Alfred Newman

Φωτογραφία: Leon Shamroy

Μοντάζ: Daniel Mandell

Σκηνικά: Alexander Toluboff

Κοστούμια: Helen Taylor

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: You Only Live Once
  • Ελληνικός Τίτλος: Έχω Δικαίωμα να Ζήσω

Παραλειπόμενα

  • Ο χολιγουντιανός κύκλος δεν ήταν καθόλου σίγουρος αν έπρεπε να αναθέσει και δεύτερη δουλειά στον Fritz Lang, λόγω των πολιτικοποιημένων θεμάτων που επέλεγε. Έτσι, η Sylvia Sidney, πρωταγωνίστρια του στο Νέμεσις (1936), ήταν αυτή που παρακάλεσε τον παραγωγό Walter Wanger να τον έχει ως υποψήφιο για την επόμενη τους ταινία. Και παρότι τον προσέλαβε, ο Lang ειρωνικά απέκτησε με αυτή την ταινία το στίγμα του “δύσκολου σκηνοθέτη” (όσον αφορούσε τη συνεργασία μαζί του), με αποτέλεσμα να μη βρίσκει δουλειά για τους επόμενους 18 μήνες.
  • Η επιτροπή λογοκρισίας παρέλαβε στα χέρια της μια κόπια των 100 λεπτών. Για να την εγκρίνει, όμως, χρειάστηκε να κοπούν περίπου 15 λεπτά που εικόνιζαν βία και λεπτομέρειες περί των μεθόδων των κακοποιών. Ακόμα κι έτσι, η ταινία, που δεν συνάντησε τότε επιτυχία, θεωρείται από τα αρχέτυπα του νουάρ.
  • Ο Jack Carson κάνει ντεμπούτο σε ρόλο κομπάρσου.
  • Η ραδιοφωνική εκπομπή Philip Morris Playhouse μετέδωσε μια εκδοχή του σεναρίου το 1941. Η κεντρική φωνή άνηκε στον Burgess Meredith.

Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.