
Vivo
- Vivo
- 2021
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Ισπανικά
- Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Μιούζικαλ, Μουσική, Οικογενειακή, Περιπέτεια
Ένα ξεχωριστό κινκατζού ξεκινά μια αξέχαστη μουσική περιπέτεια για να παραδώσει ένα τραγούδι αγάπης στη Μάρτα, για λογαριασμό του αφεντικού του, του Αντρές.
Σκηνοθεσία:
Kirk DeMicco
Brandon Jeffords (βοηθητικός)
Κύριοι Ρόλοι:
Lin-Manuel Miranda … Vivo (φωνή)
Ynairaly Simo … Gabi (φωνή)
Zoe Saldana … Rosa (φωνή)
Juan de Marcos Gonzalez … Andres (φωνή)
Michael Rooker … Lutador (φωνή)
Brian Tyree Henry … Dancarino (φωνή)
Nicole Byer … Valentina (φωνή)
Gloria Estefan … Marta Sandoval (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Kirk DeMicco, Quiara Alegria Hudes
Στόρι: Peter Barsocchini, Quiara Alegria Hudes
Παραγωγή: Rich Moore, Lisa Stewart, Michelle Wong
Μουσική: Alex Lacamoire, Lin-Manuel Miranda
Μοντάζ: Erika Dapkewicz
Σκηνικά: Carlos Zaragoza
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Vivo
- Ελληνικός Τίτλος: Vivo
- Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Βίβο [τηλεόραση]
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
- Ήταν το 2010 όταν ο Lin-Manuel Miranda έριξε την ιδέα για την ταινία στην DreamWorks Animation, μετά τη θεατρική του επιτυχία In the Heights. Μετά όμως από μια εσωτερική αναδιάταξη του στούντιο το 2015, η DreamWorks εγκατέλειψε το σχέδιο, πουλώντας τον επόμενο χρόνο στη Sony.
- Πρώτο μιούζικαλ για τη Sony Pictures Animation.
- Lin-Manuel Miranda και Michael Rooker εμπλέκονται σε ταινία κινουμένων σχεδίων για πρώτη φορά στην καριέρα τους.
- Αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει αποκλειστικά στις αίθουσες τον Δεκέμβρη του 2020. Η πανδημία όμως άλλαξε όλο τον σχεδιασμό, με τη Sony να ανακοινώνει την ενσωμάτωση της ταινίας στη συνεργασία της με το Netflix.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Άρης Πλασκασοβίτης (Βίβο), Μαρία Σαρρή (Γκάμπι), Άλεξ Παναγή (Αντρές), Ησαΐας Ματιάμπα (Ντανκαρίνο), Άντρια Ράπτη (Βαλεντίνα), Τζωρτζίνα Καραχάλιου (Μάρτα), Λίλα Μουτσοπούλου (Ρόζα), Πέτρος Δαμουλής (Λούταντορ), Αφροδίτη Αντωνάκη (Μπέκι), Αντώνης Βούλτσος (Μοντόγια), Ελισάβετ Δελακά (Μπέκα), Θάλεια Κουντουράκη (Εύα), Νίκος Μέλλος (Κος Χένσλοου). Σκηνοθετική επιμέλεια: Λίλα Μουτσοπούλου. Μετάφραση: Βασίλης Τουρλής. Στίχοι: Ηλίας Ματάμης.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Lin-Manuel Miranda έγραψε 11 αυθεντικά τραγούδια για την ταινία. Μεταξύ τους τα: Running Out of Time, My Own Drum, One More Song, One Of A Kind, Mambo Cabana, Keep the Beat, Inside Your Heart (Gloria Estefan) και ¡Presente! (Gloria Estefan).
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 22/8/2021
Μέσα στο πρώτο μισάωρο του Vivo, έχεις αναφωνήσει «viva»! Στο μυαλό όμως της Sony δεν υπήρχε ένα ισότιμο αντίβαρο σε ποιοτικές αναζητήσεις της Pixar, αλλά κάτι που εν πρώτοις θα απολαύσουν οι μικροί θεατές, και για τους υπόλοιπους θα απομείνουν αρκετά λιγότερα. Επί του συνόλου, όμως, ο βασικός στόχος επετεύχθη.
Σίγουρα είναι η μουσική του Lin-Manuel Miranda που σε κάνει να απομυζήσεις πρώτα και κύρια κάτι από εδώ πέρα, ακόμα κι αν το θέαμα δεν είναι του γούστου σου. Η καθιερωμένη πλέον συνύπαρξη κλασικών μελωδιών με ραπ αποτελεί όντως μια καθωσπρέπει λύση για ανανέωση του μιούζικαλ, έστω κι αν την κρίνουμε θετικά μόνο μέσω της δουλειάς που έχει κάνει ως τώρα το καυτό νεοϋρκέζικο πολυεργαλείο. Χωρίς λοιπόν να χάνεται η χαρά του ακούσματος μιας παραδοσιακής μελωδίας, εισβάλει το σύγχρονο μπιτ χωρίς να αλλοιώνει την ακουστική απόλαυση, και μας φέρνει στο τώρα των μουσικών πραγμάτων. Είναι κι ένας έξυπνα «ύπουλος» τρόπος για να παρεισφρήσει στη ευρεία νέα γενιά η θέληση για καθαρή μελωδία (που στην εμπορική της μορφή απειλείται), χωρίς να χρειάζεται να αναθεματίζει κάποιος μια κουλτούρα ολόκληρη απλά και μόνο επειδή δεν είναι «δικιά του», αναθεματίζοντας μαζί κι όσους την ακολουθούν. Πολεμικές τακτικές που πάντα έφερναν αντίθετα αποτελέσματα.
Ενώ όμως στο πρώτο κεφάλαιο του φιλμ νομίζουμε ότι βλέπουμε ό,τι καλύτερο έχει παράγει σε κινούμενο σχέδιο η Sony, με κάποιες ποιοτικές παρεμβάσεις που συγκινούν, η δράση μεταφέρεται από την Κούβα στο Μαϊάμι, και αλλάζει συλλήβδην ο μέσος όρος προσδόκιμου κοινού. Οι μικροί χαρακτήρες είναι μεν οπτικά χαριτωμένοι, το χιούμορ καλά κρατεί, αλλά το σενάριο δεν κάνει ιδιαίτερα βήματα ούτε στο να τους προσδώσει μια πιο αξιομνημόνευτη παρουσία (ειδικά οι προσκοπίνες μοιάζουν με ηρωίδες καρτούν), ούτε να στρέψει την πλοκή προς πιο αμφίρροπα μονοπάτια. Εντυπωσιακή στάση μόνο αυτή με το τεράστιο φίδι, αν και ξεφεύγει αρκετά από το συνολικά γλυκό κλίμα (παραείναι… τεράστιο).
Κρατώντας τις όμορφες μελωδίες του Miranda (με εξαίρεση δυστυχώς το τραγούδι για το οποίο γίνεται ο κύριος λόγος επί του φιλμ), την έξυπνη σύμβαση περί του πώς «ακούγεται» ο μικρός Βίβο, κι ένα ψηφιακό σχέδιο σε κέφια, περνάμε σε ένα σενάριο που ανά αρκετά σημεία επιλέγει τον εύκολο δρόμο, μην επιτρέποντας εντέλει να καρφωθεί στη μνήμη μας το γενικά χαριτωμένο αυτό φιλμ. Μιλώντας όμως αποκλειστικά για τους μικρούς φίλους, κάτι μου λέει πως το «χαριτωμένο» δεν τους αρκεί όταν θα καλεστούν να στολίσουν με θετικές κουβέντες τη συγκεκριμένη ταινία.
Βαθμολογία:
Πολύ ενδιαφέροντα γραφικά, καλή μουσική, αλλά αυτά τα παιδιά τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν; Με αφορμή συναισθηματικές εξάρσεις, ψυχολογικά τραύματα και ένα σχεδόν απάνθρωπο ενδιαφέρον για το οικοσύστημα, μας ξεγελούν, όντας κάτι σαν μικροί σούπερ ήρωες που δεν λογαριάζουν τίποτα.