Η Νάταλι, φοιτήτρια σε ένα κολέγιο της Νέας Αγγλίας, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς σαδιστικών φόνων, του οποίους φαίνεται να εμπνέουν κάποιοι σύγχρονοι θρύλοι, ιστορίες που έχουν περάσει από στόμα σε στόμα ως διαδόσεις, χωρίς κανείς να είναι σίγουρος ότι έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Ερευνώντας το ιστορικό του κολεγίου, η Νάταλι ανακαλύπτει την ιστορία της σφαγής μερικών μαθητών από ένα τρελό καθηγητή ψυχολογίας, 25 χρόνια πριν. Η μακάβρια επέτειος εκείνης της βραδιάς ετοιμάζεται να “εορταστεί” με ένα καινούργιο λουτρό αίματος…

Σκηνοθεσία:

Jamie Blanks

Κύριοι Ρόλοι:

Alicia Witt … Natalie Simon

Jared Leto … Paul Gardener

Rebecca Gayheart … Brenda Bates

Tara Reid … Sasha Thomas

Michael Rosenbaum … Parker Riley

Loretta Devine … Reese Wilson

Joshua Jackson … Damon Brooks

John Neville … πρύτανης Adams

Robert Englund … καθηγητής William Wexler

Danielle Harris … Tosh Guaneri

Natasha Gregson Wagner … Michelle Mancini

Brad Dourif … Michael McDonnell

Julian Richings … ο επιστάτης

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Silvio Horta

Παραγωγή: Gina Matthews, Michael McDonnell, Neal H. Moritz

Μουσική: Christopher Young

Φωτογραφία: James Chressanthis

Μοντάζ: Jay Cassidy

Σκηνικά: Charles William Breen

Κοστούμια: Mary Claire Hannan

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Urban Legend
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Ξύπνημα των Θρύλων

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Το Ξύπνημα των Θρύλων 2: Η Επιστροφή (2000)
  • Το Ξύπνημα των Θρύλων 3 (2005)

Παραλειπόμενα

  • Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Jamie Blanks, όπου κυρίως όμως έμελλε να εργαστεί ως συνθέτης. Πρώτη ταινία ήταν και για τον σεναριογράφο Silvio Horta.
  • Αναφέρεται συχνά ως η βασική mainstream ταινία που έφερε επί του συνόλου στην επιφάνεια τους αστικούς μύθους (το σύγχρονο φολκλόρ των μεγαλουπόλεων), κι ενώ ως όρος υπήρχε από τα τέλη των 1960. Για την ακρίβεια, είναι 16 από αυτούς που βλέπουμε ή αναφέρονται επί της ταινίας.
  • Ο Horta μόλις είχε αποφοιτήσει από τη σχολή κινηματογράφου του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και εργάζονταν στο ταμείο αλυσίδας αρωμάτων. Ήταν τέλη του 1997 όταν του ήρθε η ιδέα και τη μοιράστηκε με την παραγωγό Gina Mathews, με την οποία και την εξέλιξε. Στην παρέα προστέθηκε και ο παραγωγός Neal H. Moritz όταν πλέον υπήρχε έτοιμο ένα σενάριο. Κανένα όμως μεγάλο στούντιο δεν έδειχνε ενδιαφέρον, κάτι που δεν ίσχυσε για τη Phoenix Pictures, που είχε εκκινήσει την παρουσία της μόλις το 1996. Ένα στέλεχος της, ο Mike Medavoy, εντυπωσιάστηκε από το κείμενο, το οποίο όμως επεξεργάστηκε εκ νέου ο Horta από μόνος του.
  • Η αναζήτηση για ταλαντούχους σκηνοθέτες είχε οδηγήσει τον παραγωγό Brad Luff στην Αυστραλία, κι έτσι βρέθηκε ο μόλις 26 ετών Jamie Blanks εντυπωσιάζοντας τον παραγωγό με το φιλμ που είχε παραδώσει για το διδακτορικό του, ένα μικρού μήκους σλάσερ με τίτλο Silent Number. Ο νεαρός όμως δημιουργός, ερχόμενος στο Χόλιγουντ, είχε εμμονή να αναλάβει το Ξέρω Τι Έκανες Πέρσι το Καλοκαίρι, ακόμα κι αν ο Jim Gillespie είχε ήδη καπαρώσει τη θέση. Αντί για αυτό του αντιπρότειναν το Urban Legend, και ο Blanks υπέγραψε.
  • Οι δοκιμαστικές προβολές βρήκαν το κοινό θετικό, ενώ αντίθετα οι κριτικές το καταδίκασαν ως προφανή κόπια του Scream. Τον τελευταίο λόγο τον είχαν τα ταμεία, όπου απέφεραν κέρδη 72,5 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι μπάτζετ των 14ων.
  • Το σίκουελ βρήκε τον δρόμο του για τις αίθουσες μόλις 2 χρόνια μετά, αλλά λίγα επί του καστ και του επιτελείου είχαν σχέση με το ορίτζιναλ. Ένα ακόμα τρίτο μέρος κατέληξε κατευθείαν στο Home Cinema.

Γκαλερι φωτογραφιων

27 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *