Ο ερασιτέχνης κλέφτης Νέιθαν “Νέιτ” Ντρέικ στρατολογείται από τον έμπειρο κυνηγό θησαυρών Βίκτορ “Σάλι” Σάλιβαν για την εύρεση του χαμένου θησαυρού του Φερδινάνδου Μαγγελάνου που χρονολογείται 500 χρόνια. Αυτό που ξεκινά ως μια απλή ληστεία για το δίδυμο, γίνεται μια πολυταξιδεμένη περιπέτεια να φτάσουν πρώτοι πριν τον αδίστακτο Μονκάντα, ο οποίος και θεωρεί πως είναι ο νόμιμος κληρονόμος του. Αν ο Νέιτ και o Σάλι καταφέρουν να απαντήσουν τους γρίφους και να λύσουν ένα από τα παλαιότερα μυστήρια στον κόσμο, μπορούν όχι μόνο να διεκδικήσουν λεία αξίας 5 δις δολαρίων, αλλά ίσως να βρουν και τον χαμένο αδερφό του Νέιτ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντέξουν ο ένας τον άλλον…

Σκηνοθεσία:

Ruben Fleischer

Κύριοι Ρόλοι:

Tom Holland … Nathan ‘Nate’ Drake

Mark Wahlberg … Victor ‘Sully’ Sullivan

Sophia Ali … Chloe Frazer

Antonio Banderas … Santiago Moncada

Tati Gabrielle … Jo Braddock

Rudy Pankow … Samuel ‘Sam’ Drake

Pilou Asbaek … Gage

Steven Waddington … ‘Scotsman’

Manuel de Blas … Armando Moncada

Pingi Moli … Hugo

Diarmaid Murtagh … αστυνομικός

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Art Marcum, Matt Holloway, Rafe Judkins

Στόρι: Rafe Judkins, Jon Hanley Rosenberg, Mark D. Walker

Παραγωγή: Ari Arad, Avi Arad, Alex Gartner, Charles Roven

Μουσική: Ramin Djawadi

Φωτογραφία: Chung-hoon Chung

Μοντάζ: Chris Lebenzon, Richard Pearson

Σκηνικά: Shepherd Frankel

Κοστούμια: Anthony Franco, Marlene Stewart

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Uncharted
  • Ελληνικός Τίτλος: Uncharted

Σεναριακή Πηγή

  • Βίντεο-γκέιμ: Uncharted της Amy Hennig.

Παραλειπόμενα

  • Βασισμένο στη διάσημη σειρά βίντεο-γκέιμ της Naughty Dog, με χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από την Amy Hennig. Μέχρι και το 2022, έχουν κυκλοφορήσει 10 παιχνίδια. Κυριότερη επιρροή στην ταινία από αυτά ασκεί το Uncharted 4: A Thief’s End του 2016.
  • Ο παραγωγός Avi Arad είχε δηλώσει από το 2008 ότι συνεργάζονταν με τη Sony Pictures για την παραγωγή της ταινίας. Το σενάριο είχε ανατεθεί στους Thomas Dean Donnelly και Joshua Oppenheimer, με τον Nathan Fillion να κάνει καμπάνια στα social-media για να πάρει τον ρόλο του Νέιτ. Έκτοτε παρέλασαν ονόματα σκηνοθετών όπως οι David O. Russell, Dan Trachtenberg, Neil Burger, Seth Gordon, Shawn Levy και Travis Knight.
  • Όταν το σχέδιο ήταν στα χέρια του David O. Russell (2010), ο Mark Wahlberg είχε μιλήσει σε συνέντευξη για την εμπλοκή του, και ανεπίσημα είχε αναφέρει ότι ο Robert De Niro θα ερμήνευε τον πατέρα του, και ο Joe Pesci τον θείο του. Ο σχεδιασμός αυτός ναυάγησε όταν ο αμερικανός σκηνοθέτης στράφηκε στο Οδηγός Αισιοδοξίας.
  • Υποψήφιοι για τον Σάλι (πριν ο Wahlberg επανέλθει στον ρόλο) ήταν οι: Bryan Cranston, Jake Gyllenhaal, Chris Pratt, Chris Pine, Chris Hemsworth, Matthew McConaughey και Woody Harrelson.
  • Ο Tom Holland υπέγραψε το 2017, ενόσω σκηνοθέτης ήταν ο Shawn Levy. Παρέμεινε όμως κι όταν ο Levy αποχώρησε για χάρη του Free Guy. Ο Zachary Levi παρόλα αυτά είχε δηλώσει διαθέσιμος να ενσαρκώσει αυτός τον Νέιτ, αν ο Holland εντέλει δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.
  • Ο Banderas εγκατέλειψε προσωπικά τα πλατό (για 20 ημέρες), όταν είχε διαγνωστεί με COVID-19.
  • Τα γυρίσματα έγιναν σε Γερμανία και Ισπανία, με ενδιάμεση διακοπή λόγω της πανδημίας.
  • Πρώτη ταινία για τη φίρμα Sony PlayStation Productions.
  • Netflix και Walt Disney υπέγραψαν συμφωνία με τη Sony για τα streaming δικαιώματα.
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
  • Το μπάτζετ ήταν στα 120 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη των 401,7 αρκούσαν για να τη φέρουν στην 5η θέση όλων των εποχών για ταινία βασισμένη σε βίντεο-γκέιμ.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 16/2/2022

Η ιστορία της ταινίας ξεκινά με τον ίδιο τρόπο όπως και τόσων άλλων ταινιών βασισμένων σε βιντεοπαιχνίδια: μια ωραία μέρα στο meeting της gaming εταιρείας, ο CEO ανακοινώνει πως θέλει να εκμεταλλευτεί το εκάστοτε επιτυχημένο property και να προχωρήσει στην κινηματογραφική του μεταφορά, με τους παρευρισκόμενους να είναι αναγκασμένοι να αναφωνήσουν «καλή ιδέα αφεντικό», ενώ στην πραγματικότητα ξέρουν πως ίσως να είναι η χειρότερη ιδέα που έχουν ακούσει εδώ και πολύ καιρό.

Μια διαδικτυακή έρευνα μού επιβεβαίωσε όλα όσα υπέθετα εξαρχής. Η ταινία «Uncharted» βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής σχεδόν δύο δεκαετίες, με αμέτρητους συντελεστές να αναλαμβάνουν καίριες θέσεις για να τις εγκαταλείψουν λίγο καιρό μετά, με κάθε προσθήκη να έρχεται με νέες ιδέες και να ακυρώνει όλα όσα έχουν χτιστεί μέχρι τότε, σε έναν φαύλο κύκλο που βλέποντας κανείς το τελικό αποτέλεσμα διαπιστώνει ότι δεν άξιζε ούτε ο κόπος ούτε το χρήμα. Δίχως καμία έκπληξη, το «Uncharted» πέφτει πανηγυρικά μέσα σε αυτή την κατηγορία.

Βρίσκω άδικο από τη θέση του κριτικού που παρακολουθεί μεμιάς το τελικό αποτέλεσμα να κάνω εκ του ασφαλούς δηλώσεις για το τι θα έπρεπε να κάνουν διαφορετικά οι συντελεστές, αφού η δημιουργία μιας τέτοιας ταινίας είναι ένα ατέρμονο ζογκλεριλίκι αμέτρητων δημιουργικών συμβολών, που καθιστά τη σκηνοθεσία μια πλοήγηση σε αχαρτογράφητα και αφιλόξενα νερά. Από τη μία λοιπόν έχουμε μια αξιέπαινη προσπάθεια από τη μεριά των σεναριογράφων να ντύσουν την πλοκή με ένα νοηματικό υπόβαθρο, σπάνιο σε τέτοιες περιπτώσεις, που αφορά την ανθρώπινη εμπιστοσύνη, και αυτό ίσως να είναι το μόνο στοιχείο που κρατά την ταινία δεμένη και την εμποδίζει από το να είναι ένα συνονθύλευμα άσχετων μεταξύ τους σκηνών. Γιατί από την άλλη, το ανύπαρκτο σκηνοθετικό ύφος επιχειρεί να καλύψει την απουσία προσωπικού στιλ με την εναλλαγή σκηνών δράσης όπου κάθε μία είναι στημένη με δανεισμένη νοοτροπία από εντελώς διαφορετικές ταινίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στην ίδια ταινία παρελαύνουν μία σκηνή “Mission: Impossible”, μία σκηνή “James Bond”, μία σκηνή “Indiana Jones”, μία σκηνή “Goonies” και ούτω καθεξής, με μόνο κοινό στοιχείο τους ηθοποιούς και την οξύμωρη διαπίστωση ότι ο Ruben Fleischer, ένας επαγγελματίας τεχνικός διεκπεραιωτής, κατορθώνει να γυρίσει όλες αυτές τις άσχετες σκηνές με πλήρη αρτιότητα αλλά μηδενική ψυχή. Υπάρχει βέβαια ένα ευτυχές ατύχημα, μια σκηνή που εκτυλίσσεται σε ένα υπόγειο κλαμπ, και αν όλη η ταινία πατούσε προμελετημένα πάνω στο στιλ της, θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια πρωτότυπη δημιουργία. Αυτό το υφολογικό «τουρλού» πρέπει να διαπίστωσε κι από τον συνθέτη Ramin Djawadi, ο οποίος πρέπει να παραιτήθηκε από οποιαδήποτε δημιουργική προσπάθεια και έντυσε την ταινία με μια generic μουσική περιπέτειας που εύκολα θα βρίσκαμε όλοι μας σε κάποια δωρεάν online βιβλιοθήκη ηχητικών εφέ.

Αν κάτι κατάφερε η ταινία ήταν να με κάνει να επανεκτιμήσω τον Mark Wahlberg, ο οποίος ούτε κατά διάνοια δεν είναι έτοιμος να αναλαμβάνει ρόλους μέντορα. Διαθέτει μια εξαιρετική σκηνική παρουσία που σε παρασύρει, και αν αναλάμβανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα μιλούσαμε για μια πολύ διαφορετική ταινία. Ο Tom Holland, που έχει μετατραπεί στο αγαπημένο παιδί της Sony, φαίνεται σαν να μας τον επιβάλλει ο παραγωγός, παίρνει την ερμηνεία του υπερβολικά στα σοβαρά και επειδή υποψιάζομαι πως έχει έρθει για να μείνει, ελπίζω η αμηχανία του να οφείλεται σε έλλειψη εμπειρίας και όχι σε έλλειψη ικανοτήτων. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Sophia Ali, που όταν απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα από την οθόνη, μοιάζει σαν να μην υπήρξε ποτέ. Αντιθέτως, η Tati Gabrielle αποδεικνύει ότι ο ρόλος της στη «Sabrina» δεν ήταν μόνο μια στιγμή δημοσιότητας και θα έχει πολλά να προσφέρει αν της δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Εν κατακλείδι, το «Uncharted» είναι ένα θέαμα σπάνια διασκεδαστικό, μετρημένα εντυπωσιακό, και συχνότερα βαρετό. Πίσω από όλο αυτόν τον αχταρμά όμως αχνοφαίνεται ένας δημιουργικός στόχος που αν δεν μιλούσαμε για ένα εμπορικό property που ακολουθεί τη λογική σουπερμάρκετ στην παραγωγή του, ίσως και να τον προσέγγιζε. Ίσως…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *