Στην υπό γερμανική κατοχή Γαλλία, δύο νεαρά αδέλφια εβραϊκής καταγωγής, ο Μορίς και ο Ζοζέφ, θα βρεθούν μόνοι τους απέναντι στους θανάσιμους κινδύνους που εγκυμονεί το πολεμικό κλίμα στη χώρα. Θα επιδείξουν απίστευτο θάρρος, κουράγιο και εφευρετικότητα, ώστε να αποδράσουν από τη ναζιστική εισβολή και να προσπαθήσουν να επανενωθούν με την οικογένεια τους.

Σκηνοθεσία:

Christian Duguay

Κύριοι Ρόλοι:

Dorian Le Clech … Joseph Joffo

Batyste Fleurial … Maurice Joffo

Patrick Bruel … Roman Joffo

Elsa Zylberstein … Anna Joffo

Bernard Campan … Ambroise Mancelier

Kev Adams … Ferdinand

Christian Clavier … Δρ Rosen

Cesar Domboy … Henri Joffo

Romain Paul … Gerard

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Christian Duguay, Benoit Guichard

Παραγωγή: Nicolas Duval Adassovsky, Joe Iacono, Laurent Zeitoun, Yann Zenou

Μουσική: Armand Amar

Φωτογραφία: Christophe Graillot

Μοντάζ: Olivier Gajan

Σκηνικά: Franck Schwarz

Κοστούμια: Pierre-Jean Larroque

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Un Sac de Billes

Ελληνικός Τίτλος: Ο Δρόμος της Διαφυγής

Διεθνής Τίτλος: A Bag of Marbles

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Un Sac de Billes (1975)

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Un Sac de Billes του Joseph Joffo.
  • Σενάριο: Un Sac de Billes (1975) των Alexandra Geismar, Jonathan Allouche.

Παραλειπόμενα

  • Το μυθιστόρημα του Joseph Joffo είχε γίνει ξανά ταινία, με τον ίδιο τίτλο, το 1975 από τον Jacques Doillon. Η ταινία, που δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας, δανείζει κι αυτή με τη σειρά της στοιχεία στη νέα αυτή διασκευή.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 18/4/2017

Δύο αδέρφια από οικογένεια εβραϊκής καταγωγής προσπαθούν να επιβιώσουν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία. Θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και υπό τη συνεχή απειλή του θανάτου θα χρειαστεί να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να διατηρήσουν την ελπίδα, προκειμένου να διαφύγουν και να επανενωθούν με τους γονείς τους.

Βασισμένο σε μυθιστόρημα του Joseph Joffo, που με τη σειρά του βασίζεται σε αληθινή ιστορία, ο γαλλοκαναδός Christian Duguay διασκευάζει ένα αρκετά συμβατικό οδοιπορικό με επίκεντρο τη σκληρότητα του πολέμου, που ξεχωρίζει με την έννοια ότι παρακολουθεί τη βαναυσότητα και τον αγώνα για επιβίωση μέσα από την οπτική γωνία ενός παιδιού.

Το σενάριο εστιάζει περισσότερο στα γεγονότα, χάνοντας μια ευκαιρία να εμβαθύνει στα σκληρά βιώματα και να διερευνήσει πιο περίτεχνα τον ψυχολογικό κόσμο του νεαρού κεντρικού χαρακτήρα. Εντούτοις, η εστίαση σε αυτόν είναι επαρκώς καθαρή, ενώ η λιτή, υποβλητικά ρεαλιστική εκφραστικότητα του πρωταγωνιστή Dorian Le Clech, που, ευρισκόμενος ανάμεσα στην αγνή αναζήτηση της γονεϊκής στοργής και στον εξαναγκασμό από τις συνθήκες και τον συνεχή κίνδυνο να αντιληφθεί την, υποβόσκουσα ή μη, βία και το αδυσώπητο βάρος της, ωριμάζει και ενηλικιώνεται μέσα από μία συγκινητικά ευαίσθητη ερμηνεία, που εν τέλει, χαρίζει πολλά στο έργο και το σώζει από την κοινοτυπία.

Η χημεία μεταξύ των δύο αδερφών είναι επίσης καθοριστική, τόσο για την ίδια την εξέλιξη της πλοκής, όσο και για το χτίσιμο μιας ενδιαφέρουσας δραματουργίας. Η κατάληξη μπορεί να είναι δακρύβρεχτη, μα λειτουργεί και ως επιλογικό κομμάτι της ενηλικίωσης του πρωταγωνιστή. Πρόκειται για ένα έργο που αν και δεν πρωτοτυπεί αφηγηματικά, διαθέτει αρετές ικανές να μας κερδίσουν.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.