Ο Σαμ Φλιν, ένας 27χρονος επαναστάτης, αναζητά εξηγήσεις για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του, Κέβιν Φλιν, τον άνδρα που είχε χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος δημιουργός ψηφιακών παιχνιδιών στον κόσμο. Όταν ο Σαμ ερευνά ένα περίεργο σήμα που λαμβάνει από το παλιό εργαστήριο του πατέρα του, ένα σήμα που μόνο εκείνος θα μπορούσε να έχει στείλει, μεταφέρεται στον ψηφιακό κόσμο που ο Κέβιν έχει παγιδευτεί εδώ και είκοσι χρόνια. Με τη βοήθεια της ατρόμητης Κόρα, πατέρας και γιος ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής και θανάτου μέσα σε ένα εκπληκτικό ψηφιακό σύμπαν. Το σύμπαν που δημιούργησε ο ίδιος ο Κέβιν, αλλά με το πέρασμα των ετών έχει εξελιχθεί κι εμπλουτιστεί με απίστευτα όπλα, γρήγορα οχήματα και μοναδικά τοπία. Πατέρας και γιος θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αδίστακτους κακοποιούς που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να εμποδίσουν τη φυγή τους.

Σκηνοθεσία:

Joseph Kosinski

Κύριοι Ρόλοι:

Garrett Hedlund … Samuel ‘Sam’ Flynn

Olivia Wilde … Quorra

Jeff Bridges … Kevin Flynn/Clu 2.0

Bruce Boxleitner … Alan Bradley/Tron/Rinzler

Michael Sheen … Castor/Zuse

James Frain … Jarvis

Beau Garrett … Gem

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Edward Kitsis, Adam Horowitz

Στόρι: Edward Kitsis, Adam Horowitz, Brian Klugman, Lee Sternthal

Παραγωγή: Sean Bailey, Steven Lisberger, Jeffrey Silver

Μουσική: Thomas Bangalter, Guy-Manuel De Homem-Christo (Daft Punk)

Φωτογραφία: Claudio Miranda

Μοντάζ: James Haygood

Σκηνικά: Darren Gilford

Κοστούμια: Michael Wilkinson

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: TRON: Legacy
  • Ελληνικός Τίτλος: Tron: Legacy
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Tron
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Tron 2 [ανεπίσημος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Τρον (1982)

Σεναριακή Πηγή

  • Στόρι (χαρακτήρες): Τρον των Steven Lisberger, Bonnie MacBird.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ηχητικών εφέ.

Παραλειπόμενα

  • Μακρινό σίκουελ του Τρον (1982), της πρώτης ταινίας που είχε ποτέ χρησιμοποιήσει ψηφιακά εφέ. Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία του ήρθε από την cult φήμη που απέκτησε με τα χρόνια το Τρον (κι ενώ δεν ήταν εμπορική επιτυχία). Το σχέδιο μπήκε μπρος από τη Walt Disney Pictures το 2005 (προηγήθηκε το βίντεο-γκέιμ Tron 2.0 το 2003), κι ενώ προηγήθηκαν πολλές εικασίες, με την κυριότερη να αφορά την Pixar.
  • Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Joseph Kosinski, εξειδικευμένος ήδη στην CGI ψυχαγωγία.
  • Οι σεναριογράφοι είχαν ως πηγή έμπνευση τους τον Μάγο του Οζ, αλλά το φιλοσοφικό τους υπόστρωμα προήρθε από τον Βουδισμό και τον Καθολικισμό.
  • Χωρίς καμία προαναγγελία, στο San Diego Comic-Con του 2008 προβλήθηκε ένα teaser-trailer, προκαλώντας την έκπληξη των παραβρισκόμενων. Είχε τον τίτλο TR2N, αλλά παρόλα αυτά ακόμα δεν είχε γίνει η επίσημη αναγγελία για την παραγωγή.
  • Για την προώθηση δημιουργήθηκε ο ιστότοπος Flynnlives.com, τον οποίο υποτίθεται ότι διαχειρίζονταν ακτιβιστές που πίστευαν ότι ο Κέβιν Φλιν ήταν ακόμα ζωντανός. Κι αυτό ήταν το ένα από τα εννιά URL που χρησιμοποιήθηκαν για την καμπάνια της ταινίας.
  • Η Disney συνεργάστηκε με τις Coke Zero και Norelco, ενώ επιστράτευσε ακόμα και ήρωες της Marvel Comics για την προώθηση. Παράλληλα, στο πάρκο Walt Disney World Resort στη Φλόριντα ένα από τα τρενάκια διακομίσθηκε κατάλληλα και ονομάστηκε Tronorail, ενώ στο αντίστοιχο της Καλιφόρνιας διοργανώθηκε μεγάλο πάρτι με τίτλο ElecTRONica.
  • Η ταινία βγήκα και τρισδιάστατη. Γυρίστηκε κατευθείαν σε αυτό το φορμάτ (με εξαίρεση τις αρχικές σκηνές), με κάμερες Sony F35s.
  • Παρόλη την επιθετική τακτική της Disney κατά την προώθηση, η ταινία έγινε εμπορική επιτυχία, αλλά ως ενός σημείου. Συγκέντρωσε κέρδη 400,1 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το μπάτζετ των 100 είχε αυξηθεί κατά 70 από τα έξοδα της καμπάνιας.
  • Το 2011 το φιλμ μετατράπηκε σε μάνγκα, ενώ τον επόμενο χρόνο βγήκε μια spin-off τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, με τίτλο Tron: Uprising.
  • Το 2025 αναμένεται το αυτόνομο σίκουελ Tron: Ares.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Τη μουσική ανέλαβε εξολοκλήρου το γαλλικό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Daft Punk. Πέρα από τις υπόλοιπες συνθέσεις τους, το Derezzed βγήκε σε σινγκλ με ιδιαίτερη επιτυχία στα χορευτικά τσαρτ.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 13/12/2010

Με την πάροδο του πρώτου ημίωρου, σας έχω ικανούς να το έχετε χαρακτηρίσει ως το νέο αριστούργημα των block-buster! Πράγματι, η πρώτη επαφή με το σύμπαν του Tron είναι παραπάνω από εκθαμβωτική. Ένα παροξυντικό, μπαρόκ παραμύθι που αρχίζει να ξετυλίγεται μέσα στο πιο τεχνολογικά άρτιο ντεκόρ. Μάλιστα, αντιλαμβάνεσαι άμεσα και το γιατί το παλιό Τρον δεν ήταν ταινιάρα. Επειδή, πολύ απλά, δεν γυρίστηκε σήμερα με τις δυνατότητες που παρέχει πλέον η τεχνολογία. Είχαμε πάρει μια ιδέα μέσω του Speed Racer, αλλά εδώ έχουμε το οριστικό ξέσπασμα. Ο κινηματογράφος, καλώς ή κακώς, μπορεί και χωρίς σκηνογράφο…

Το έργο θέτει γρήγορα τους στόχους του και τους προγόνους του με πλούσιες όσο και μικρές αναφορές σε κλασικά έργα επιστημονικής φαντασίας. Με περισσή σοβαρότητα στην όψη του, θέτει εαυτό ως συνεχιστή τους, αλλά ξεχνάει κάτι το πολύ σημαντικό: την ιστορία. Το αρχικό ξάφνιασμα δεν ακολουθείται από κάποιο επόμενο, και η πλοκή, όσο η ώρα περνάει, δεν είναι ικανή να διατηρήσει τον ενθουσιασμό μας στα ύψη. Θα έλεγε κανείς πως υπάρχει φανερή έλλειψη έμπνευσης στο επιτελείο που αρκέστηκε σε αυτήν των τεχνοκρατών του. Μοιάζει και με Matrix, αλλά όχι με το πρώτο, αφού πάσχει κι από ανάπτυξη κάποιας φιλοσοφίας. Μεγάλο συν η μεταφορά-προσαρμογή του κλίματος των 1980 στο σήμερα, μέσω των εφέ και κυρίως της μουσικής μπάντας, κάτι που θα ικανοποιήσει και τους μεγαλύτερους. Δεν μπορώ να επιβραβεύσω μια ταινία με τόσες φανερές ατέλειες, αλλά μπορώ κάλλιστα να σας παροτρύνω να μη τη χάσετε. Είναι, όπως και να ‘χει, ένα γεγονός για το είδος της.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

26 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *