Οι κάτοικοι ενός χωριού δεν μπορούν ν’ απαλλαχθούν από το παμπάλαιο έθιμό τους, που θέλει να κλέβουν από τους άλλους ό,τι έχουν ανάγκη, παρά τις απειλές του παπά και τον εκβιασμό του ενωμοτάρχη. Ακόμα κι όταν πείθονται ότι είναι αμαρτία να κλέβουν ο ένας τον άλλον, οι χωρικοί αποφασίζουν να κλέψουν το διπλανό χωριό…

Σκηνοθεσία:

Ντίμης Δαδήρας

Κύριοι Ρόλοι:

Γκιζέλα Ντάλι … Μέγκλα

Τάκης Εμμανουήλ … Πέτρακας

Δήμος Σταρένιος … Ματθαίος ‘Μαθιός’

Κούλης Στολίγκας … ο ενωμοτάρχης

Θόδωρος Έξαρχος … ο παπάς

Γιώργος Νέζος … ο δάσκαλος

Σπύρος Κωνσταντόπουλος … Μαλέος

Νώντας Καστανάς … Νικολός

Γιάννης Μωραΐτης … Μπιμπίκος

Γκόλφω Μπίνη …θεία Μαριώ

Γιώργος Ρώης … Σπαθόγιαννος

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Νίκος Σφυρόερας

Παραγωγή: Παναγιώτης Δαδήρας

Μουσική: Κώστας Καπνίσης

Φωτογραφία: Στέλιος Ραμάκης

Μοντάζ: Βαγγέλης Καραμανίδης

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μη αρκούντα στοιχεία.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Ου Κλέψεις
  • Διεθνής Τίτλος: Thou Shalt Not Steal

Παραλειπόμενα

  • Γυρίστηκε στο χωριό Κόρωνος της Νάξου, με σύσσωμους τους κατοίκους του να λαμβάνουν μέρος στα γυρίσματα. Αρκετά κι από τα ονόματα των κεντρικών ηρώων αντιστοιχούσαν με αληθινούς κάτοικους του χωριού, ή -στην περίπτωση του Μαθιού- σε τοπική ηθογραφία.
  • Αρχικά, ο απειραθίτης Νίκος Σφυρόερας είχε δείξει στον Ντίμη Δαδήρα ένα σενάριο τοποθετημένο σε χωριό της ορεινής Νάξου, διανθισμένο από προσωπικές του εμπειρίες. Το γύρισμα εκτός στούντιο ή ιδιοκτησίες της εταιρίας παραγωγής, και μάλιστα σε τέτοιο μέρος δίχως αξιόπιστη οδική πρόσβαση και χώρο για να μείνει το καστ και το επιτελείο, δεν χωρούσε συζήτηση. Τύχαινε όμως την ίδια εποχή ο σκηνοθέτης να έχει δεσμό με την Γκιζέλα Ντάλι, η οποία και κατάγονταν από την ορεινή Νάξο. Με αυτά και μ’ άλλα, ο σκηνοθέτης όχι μόνο πείστηκε να κάνει την ταινία, αλλά τη χρηματοδότησε και η οικογενειακή του εταιρία παραγωγής, η Ολύμπια Φιλμ. Ακόμα περισσότερο, η σταρ κατάφερε να γίνουν τα γυρίσματα στο πατρικό της χωριό, αντίθετα με τον σεναριογράφο που ήθελε την Απείρανθο. Η χάρη όμως έγινε και σε αυτόν, αλλά τον επόμενο χρόνο, όπου Δαδήρας, Σφυρορέας και Ντάλι συνεργάστηκαν εκ νέου για το Ο Παρθένος.
  • Ήταν μία από τις 8 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1965.

Γκαλερι φωτογραφιων

8 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *