1862, 13 χρόνια μετά τον μεγάλο λιμό. Η αγγλίδα νοσοκόμα Λιμπ Ράιτ καλείται στα ιρλανδικά Μίντλαντς από μια ευσεβή κοινότητα για να εξετάσει επί 15 ημέρες ένα μέλος της. Η Άννα Ο’Ντόνελ είναι ένα 11χρονο κορίτσι που ισχυρίζεται ότι δεν έχει φάει εδώ και τέσσερις μήνες, επιβιώνοντας από θαύμα με “μάννα εξ ουρανού”. Καθώς η υγεία τη Άννας χειροτερεύει πολύ γρήγορα, η Λιμπ είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει την αλήθεια, αμφισβητώντας την πίστη μιας κοινότητας που θα προτιμούσε να εξακολουθήσει να πιστεύει.

Σκηνοθεσία:

Sebastian Lelio

Κύριοι Ρόλοι:

Florence Pugh … Elizabeth ‘Lib’ Wright

Kíla Lord Cassidy … Anna O’Donnell

Tom Burke … Will Byrne

Elaine Cassidy … Rosaleen O’Donnell

Caolan Byrne … Malachy O’Donnell

Niamh Algar … Kitty O’Donnell

Toby Jones … Δρ McBrearty

Ciaran Hinds … πάτερ Thaddeus

Dermot Crowley … Σερ Otway

Brian F. O’Byrne … John Flynn

David Wilmot … Sean Ryan

Ruth Bradley … Maggie Ryan

Josie Walker … αδελφή Michael

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Emma Donoghue, Sebastian Lelio, Alice Birch

Παραγωγή: Ed Guiney, Juliette Howell, Andrew Lowe, Tessa Ross

Μουσική: Matthew Herbert

Φωτογραφία: Ari Wegner

Μοντάζ: Kristina Hetherington

Σκηνικά: Grant Montgomery

Κοστούμια: Odile Dicks-Mireaux

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Wonder
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Θαύμα

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: The Wonder της Emma Donoghue.

Κύριες Διακρίσεις 

  • Υποψήφιο για Bafta καλύτερης βρετανικής ταινίας.

Παραλειπόμενα

  • Η Elaine Cassidy συναντιέται για πρώτη φορά κινηματογραφικά με την κόρη της, Kila Lord Cassidy.
  • Μετά από μια “βόλτα” από σημαντικά φεστιβάλ (ανάμεσα τους, του Τορόντο και του Σαν Σεμπαστιάν) και μια επιλεγμένα μικρή διανομή, το Netflix ενσωμάτωσε την ταινία στην πλατφόρμα του.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 23/12/2022

Ακόμα κι αν αυτό μοιάζει επί του συνόλου ακόμα και σινεφιλικά τραβηγμένο, ο  Sebastian Lelio έχει προσχεδιάσει για το Θαύμα του όλες εκείνες τις σταθερές που θα το έκαναν μια πολύ καλή ταινία. Πετάει από πάνω του όλο το μπρίο ενός λατίνου σκηνοθέτη, και βυθίζεται στην αισθητική των απέραντων λιβαδιών μιας χώρας που γεννάει θρύλους και μύθους ως αντίσταση στην καθημερινή μιζέρια.

Το σκηνικό που στήνεται μυρίζει αρχικά με μαγικό ρεαλισμό, κάτι που θα περιμέναμε άλλωστε ως προσέγγιση από έναν αργεντινό δημιουργό. Δεν θα αργήσουμε όμως να καταλάβουμε, ότι όσα βλέπουμε δεν εμπεριέχουν ούτε μισή στάλα μαγείας, αλλά αφορούν εκείνη την κομβική περίοδο όπου η εκκλησία μάχονταν να αντισταθεί στο σαρωτικό κύμα της επιστήμης. Αλλά ο Lelio δεν ήθελε να σταθεί με γενικότητες στη νίκη της λογικής επί της μεταφυσικής, αλλά στον σχεδιασμό της απόδρασης τού ενός υποχείριου μεσαιωνικών κατεστημένων και να το φέρει στο φως εκείνης της πραγματικότητας που επί αιώνες είχε κριθεί ως απαγορευμένη. Σήμερα βέβαια που την έχουμε στο πιάτο, μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε όλο αυτό τι σημαίνει. Και ακόμα χειρότερα, κάποιοι επιμένουν να σπάνε αυτό το πιάτο…

Τίποτα δεν αποσυντονίζει τον δημιουργό από το να υπηρετήσει κλειστά την ιστορία του, δίχως να της δώσει έναν επικό τόνο εποχής που θα ζημίωνε μια εικόνα που μοιάζει με χαμηλόφωνη προσευχή. Είναι κάτι που αποδίδεται σαν σε κάδρο, θέλοντας να προσέξεις το αντικείμενο και όχι ένα γενικό περίγραμμα ιστορίας, κάτι άλλωστε που έχουν διδάξει οι σύγχρονοι Σκανδιναβοί ανάγοντας το θρίλερ σε μια αργόσυρτη μορφή τέχνης.

Το Θαύμα δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες πρωτοτυπίας ως προς την τεχνική του, αλλά πρόκειται για μια τεχνική που χρειάζεται απλά ένα καλό σενάριο για να την απολαύσεις ξανά και ξανά. Με τους ηθοποιούς να αποτελούν στοιχεία του πεδίου, όπως άλλωστε αρμόζει σε μια ταινία δημιουργού, και τη θαμπή εικόνα να σε βυθίζει στη σκέψη σου ώστε να αδράξεις τον σύνδεσμο ανάμεσα στο μήνυμα και το μυστήριο, το φιλμ απλώνει τις επιμέρους αρετές του μέσω λέξεων και εκφάνσεων και σε κερδίζει σκηνή προς σκηνή. Ένα νοητικό αλλά και απέριττο ταξίδι στον χρόνο μέσω του ζωντανέματος της αίσθησης μιας άλλης εποχής, τόσο κρίσιμης όμως για το σήμερα μας, κι ένα πειστικό μάθημα ότι δεν χρειάζεται κατά ανάγκη να σπάμε τις γνωστές φόρμες για να δημιουργηθεί η αληθινά καλή ταινία, μια και τα σενάρια είναι από μόνα τους ανεξάντλητα όπως και οι συνδυασμοί των νοτών του πενταγράμμου.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *