Ο Φρανκ Μάρτιν είναι ένας πρώην στρατιώτης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ο οποίος ζει πλέον στη νότια Γαλλία. Η νέα του απασχόληση είναι να μεταφέρει πακέτα, συχνά υπόπτου περιεχομένου, για λογαριασμό αγνώστων µε την πειραγμένη του BMW. Για να αποφεύγει τους μπελάδες που συνεπάγεται η ριψοκίνδυνη δουλειά του, ο Φρανκ ακολουθεί τρεις απαράβατους κανόνες: 1) Ποτέ µην αλλάζεις τη συμφωνία. 2) Ποτέ µη ρωτάς ονόματα. 3) Ποτέ µην κοιτάς το περιεχόμενο του πακέτου. Η ζωή του θα αλλάξει από τη στιγμή που θα παραβεί τον τρίτο. Το τελευταίο δέμα που πρέπει να παραδώσει μοιάζει ζωντανό. Ανοίγοντάς το θα βρει μέσα μια πανέμορφη Ασιάτισσα. Σύντομα και οι άλλοι δυο κανόνες θα καταρρεύσουν, καθώς ο Φρανκ και η καινούρια του παρέα θα µπλέξουν σε μια σειρά από απροσδόκητες περιπέτειες.

Σκηνοθεσία:

Louis Leterrier

Corey Yuen

Κύριοι Ρόλοι:

Jason Statham … Frank Martin

Qi Shu … Lai Kwai

Francois Berleand … επιθεωρητής Tarconi

Matt Schulze … Darren ‘Wall Street’ Bettencourt

Ric Young … Κος Kwai

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Luc Besson, Robert Mark Kamen

Παραγωγή: Luc Besson, Steven Chasman

Μουσική: Stanley Clarke

Φωτογραφία: Pierre Morel

Μοντάζ: Nicolas Trembasiewicz

Σκηνικά: Hugues Tissandier

Κοστούμια: Martine Rapin

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Transporter
  • Ελληνικός Τίτλος: The Transporter
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Le Transporteur

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία άντλησε έμπνευση από την ιντερνετική σειρά 10λεπτων ιστοριών The Hire (2001), όπου με κεντρικό ήρωα τον Clive Owen, διάσημοι σκηνοθέτες διαφήμιζαν την BMW.
  • Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Louis Leterrier, που στους τίτλους της αμερικανικής εκδοχής εμφανίζεται ως “καλλιτεχνικός διευθυντής”. Στην ευρωπαϊκή εκδοχή αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο, αφού ο Leterrier διατηρεί μεν την εν λόγω ιδιότητα, αλλά ο Corey Yuen αναγράφεται ως σκηνοθέτης των σκηνών δράσης.
  • Ο Jason Statham δεν χρειάστηκε σωσία για σχεδόν καμία από τις κασκάντες του. Κυρίως για αυτόν, όμως, εδώ χρίστηκε για πρώτη φορά πρωταγωνιστής μιας ταινίας.
  • Η Shu Qi δεν γνώριζε καθόλου αγγλικά όταν πήρε τον ρόλο. Χρειάστηκε έτσι να πάρει από νωρίς το σενάριο, και εκπαιδεύτηκε πάνω σε αυτό με δάσκαλο αγγλικών στο Χονγκ Κονγκ.
  • Σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, κυκλοφόρησε μια περικομμένη εκδοχή, που σκοπό είχε να εξασφαλίσει το PG-13.
  • Παρότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μεγάλη εμπορική επιτυχία (έσοδα: 49,3 εκατομμύρια δολάρια, κόστος: 20,5), το φιλμ εκκίνησε franchise, ενώ το 2012 υπήρξε και τηλεοπτική spin-off σειρά.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 9/5/2010

Συμπαραγωγή του Λικ Μπεσόν (που έχει αποφασίσει να κάνει ευρωπαϊκό Χόλιγουντ), συμμετοχή στην σκηνοθεσία του master στις ταινίες δράσης Άπω Ανατολής, Κόρι Γιούεν, μαζί με τον Λουί Λετεριέρ του οποίου είδαμε και το ριμέικ του «Clash of the Titans». Ο αναδυθείς από τις ταινίες του Γκάι Ρίτσι, Τζέισον Στέιθαμ, έγινε το πείραμα του Μπεσόν να εισάγει έναν ευρωπαίο action-hero αλά Μπρους Γουίλις, καλύπτοντας τις ερμηνευτικές αδυναμίες του με ρόλους ολιγομίλητου που «μιλάει με τις πράξεις». Το αποτέλεσμα είναι ένας «Μπρους Γουίλις δεύτερο χέρι», ωστόσο αποτελεσματικός για περιπέτειες που θα έβλεπες στην τηλεόραση για να περάσει ή ώρα. Το πιο αδύνατο σημείο είναι ότι οι υπερβολές στη δράση δεν πατάνε καλά σε ένα υπόστρωμα χιούμορ, ώστε να δικαιολογούνται στιλιστικά με πειστικό τρόπο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *