Όταν η Σάλι μαθαίνει ότι ο τάφος του παππού της έχει βανδαλιστεί, παίρνει τον παραπληγικό αδελφό της και τους φίλους τους να πάνε με το βανάκι τους να το διερευνήσουν. Φτάνοντας στο επαρχιακό σπίτι, ανακαλύπτουν ότι στο διπλανό μένει μια ομάδα περίεργων και απειλητικών ατόμων. Δεν αργεί να έρθει και η επίθεση από ενός εξ αυτών, που κρατάει αλυσοπρίονο και φοράει μάσκα από ανθρώπινο δέρμα, και το μόνο πλέον που απομένει στη νεαρή παρέα είναι το πώς θα επιβιώσουν.
Σκηνοθεσία:
Tobe Hooper
Κύριοι Ρόλοι:
Marilyn Burns … Sally Hardesty
Paul A. Partain … Franklin Hardesty
William Vail … Kirk
Allen Danziger … Jerry
Teri McMinn … Pam
Gunnar Hansen … Leatherface
John Larroquette … αφηγητής (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Kim Henkel, Tobe Hooper
Στόρι: Kim Henkel
Παραγωγή: Tobe Hooper
Μουσική: Wayne Bell, Tobe Hooper
Φωτογραφία: Daniel Pearl
Μοντάζ: J. Larry Carroll, Sallye Richardson
Σκηνικά: Robert A. Burns
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Texas Chain Saw Massacre
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι
- Εναλλακτικός Τίτλος: The Texas Chainsaw Massacre
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι 2 (1986)
- Η Σχιζοφρενής Οικογένεια με το Πριόνι (1990)
- Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι: Η Επιστροφή (1994)
- Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι (2003)
- Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι: Η Αρχή (2006)
- Ο Δολοφόνος με το Πριόνι (2013)
- Leatherface (2017)
- Texas Chainsaw Massacre (2022)
Παραλειπόμενα
- Ο χαρακτήρας του σχιζοφρενή δολοφόνου με τη δερμάτινη μάσκα και μικρά σημεία της πλοκής βασίζονται στη δράση του δολοφόνου Ed Gein, που συνελήφθη το 1957. Ο ίδιος ενέπνευσε κι άλλες κλασικές ταινίες, όπως η Ψυχώ και η Σιωπή των Αμνών.
- Ο Hooper γύρισε την ταινία με λιγότερα από 140 χιλιάδες δολάρια. Οι άγνωστοι ηθοποιοί βρέθηκαν από σχολές του Τέξας, όπου και έγιναν τα γυρίσματα, και μέσω γνωριμιών. Το μικρό μπάτζετ ανάγκαζε και σε ολοήμερο γύρισμα, ώστε να τελειώσει γρήγορα το φιλμ και να μη χρεωθούν παραπάνω από όσα είχαν νοικιάσει.
- Για να μπει στον ρόλο του Λεδερφέις, ο ισλανδο-αμερικανός Gunnar Hansen παρακολούθησε σχολείο ειδικών αναγκών, αφού ο χαρακτήρας ήταν φανερά προβληματικός και δεν γνώριζε καν να μιλάει ορθά.
- Ο Hooper πάλεψε για να βρει διανομέα, κάτι που ήταν δύσκολο λόγω της έντονης βίας. Αφού βρήκε, έκανε περικοπές μήπως και έπαιρνε το PG, αλλά και πάλι η επιτροπή αξιολόγησης τού έδωσε το R. Ένα σινεμά όμως του Σαν Φρανσίσκο έβγαλε την αυθεντική εκδοχή παράνομα (ως R), προκαλώντας τους θεατές σε αποχώρηση. Οι απαγορεύσεις προβολών γενικά δεν ήταν διόλου λίγες παγκοσμίως, όπως στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία.
- Το αρχικό “μούδιασμα” από το σοκ βίας διαδέχτηκε η cult φήμη, και η αποδοχή πως πρόκειται για μια από τις πιο επιδραστικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Ήταν κι αυτή που όρισε τα πλαίσια του slasher.