
Ένας πολιτικός, μετά από μια συνεδρίαση στη βουλή όπου εκφωνεί μάλλον μια ποιητική ανακοίνωση παρά έναν πολιτικό λόγο, εγκαταλείπει το κοινοβούλιο και το σπίτι του, κι εξαφανίζεται χωρίς ν’ αφήσει κανένα ίχνος. Ένας δημοσιογράφος, που κάνει ρεπορτάζ στην παραμεθόριο για τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων φυλών, συναντά έναν άντρα που η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του αγνοούμενου πολιτικού. Παρά τις έρευνές του και μια συνάντηση που καταφέρνει να οργανώσει ανάμεσα στον άγνωστο και τη γαλλίδα γυναίκα του πολιτικού, η ταυτότητα του αγνώστου παραμένει ανεξακρίβωτη. Η γυναίκα δεν τον αναγνωρίζει, κι εκείνος δεν φαίνεται διατεθειμένος ούτε για μία στιγμή να δώσει ένα σημάδι ότι δεν πρόκειται για τον πολιτικό που αγνοείται. Σ’ αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο όπου έχει καταφύγει, στην απομόνωση ενός κόσμου με δικό του θεό και νόμο, συμπιεσμένο ανάμεσα σε εμπόδια, σύνορα και όρια, όλα μετεωρίζονται σε μια αβέβαιη πραγματικότητα…
Σκηνοθεσία:
Θόδωρος Αγγελόπουλος
Κύριοι Ρόλοι:
Marcello Mastroianni … ο πολιτικός
Jeanne Moreau … η γυναίκα
Γρηγόρης Πατρικαρέας … Αλέξανδρος
Ηλίας Λογοθέτης … συνταγματάρχης
Δώρα Χρυσικού … η κοπέλα
Βασίλης Μπουγιουκλάκης … διευθυντής παραγωγής
Δημήτρης Πουλικάκος … διευθυντής φωτογραφίας
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης … σερβιτόρος
Τάσος Αποστόλου … μπούμαν
Άκης Σακελλαρίου … ηχολήπτης
Αθηνόδωρος Προύσαλης … ξενοδόχος
Μιχάλης Γιαννάτος … καταστηματάρχης
Κωνσταντίνος Λάγκος … αγόρι
Θοδωρής Αθερίδης … παντρεμένος νεαρός
Νάντια Μουρούζη … φίλη του Αλέξανδρου
Φρέντυ Βιανέλλης …. ρεπόρτερ
Φώτος Λαμπρινός … τηλε-παραγωγός
Χριστόφορος Νέζερ … πρόεδρος βουλής
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Tonino Guerra, Δημήτρης Νόλλας
Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Bruno Pesery
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης, Ανδρέας Σινάνος
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης
Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού
- Διεθνής Τίτλος: The Suspended Step of the Stork
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Το Βλέμμα του Οδυσσέα (1995)
- Μία Αιωνιότητα και μία Μέρα (1998)
Κύριες Διακρίσεις
- Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.
Παραλειπόμενα
- Άνοιγμα της Τριλογίας των Συνόρων.
- Ντεμπούτο για τον Γρηγόρη Πατρικαρέα και τη Δώρα Χρυσικού.
- Καθότι τα γυρίσματα γίνονταν στη μητρόπολη του (Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας), το σενάριο έφτασε με άγνωστο τρόπο στα χέρια του μητροπολίτη Αυγουστίνου Καντιώτη. Θεωρώντας ότι όσα διάβασε ήταν εναντίον του χριστιανισμού και του έθνους, απείλησε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορισμό εάν δεν σταματούσε αμέσως τη δημιουργία της ταινίας. Ούτε φυσικά ο σκηνοθέτης ούτε κάποιο μέλος της παραγωγής είδε το θέμα αυτό εκτός από εξοργιστικό, με το ζήτημα να παίρνει διεθνή δημοσιότητα. Πέρα από πολιτικούς της αριστεράς, πολλά διάσημα ονόματα εξέφρασαν τη στήριξη τους στον έλληνα δημιουργό, μεταξύ αυτών κι ο Akira Kurosawa. Επιστρέφοντας όμως στη Φλώρινα, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα χάος. Με προτροπή του μητροπολίτη, ένα πλήθος χριστιανών διαδήλωνε με ακραία συνθήματα και άγριες προθέσεις κατά του σκηνοθέτη. Μέχρι και συνοδεία εμβατηρίων υπήρχε, πλάι στον χτύπο των καμπανών. Την ημέρα που είχε οριστεί να γίνει ο αφορισμός (μαζί και του Marcello Mastroianni), αντιδιαδήλωση ελευθερίας φαίνεται ότι τρόμαξε τους φανατικούς, με τον Καντιώτη να δίνει δύο χρόνια περιθώριο στους “αμαρτωλούς” για να προβούν σε εξομολόγηση. Το θέμα έμεινε μετέωρο εκεί, ενώ ο Αγγελόπουλος το τίμησε μέσω μιας σκηνής στο Βλέμμα του Οδυσσέα.
- Ο Γιάννης Βόγλης είναι που ντουμπλάρει στη γλώσσα μας τον Marcello Mastroianni.
- Με 190.000 εισιτήρια, ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 10 ελληνικές ταινίες της σαιζόν.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Η Χάρις Αλεξίου ερμηνεύει για την ταινία το Πανσέληνος ο Έρωτας, μια σύνθεση της Ελένης Καραΐνδρου, σε στίχους του Κ.Χ. Μύρη.