Περίπου δύο χρόνια μετά τον χωρισμό των γονιών του, ο 17χρονος Νίκολας αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ζει πλέον στο σπίτι της μητέρας του, της Κέιτ. Μετακομίζει έτσι στον πατέρα του, τον Πίτερ, που ζει με τη νέα του σύντροφο Μπεθ. Έχοντας στην ατζέντα τη δουλειά του, το νεογέννητο παιδί του με την Μπεθ, αλλά και την προσφορά για μια ονειρική θέση εργασίας στην Ουάσιγκτον, ο Πίτερ προσπαθεί να φερθεί στον γιο του όπως θα ήθελε να είχε πράξει και ο δικός του πατέρα με εκείνον. Γυρίζοντας όμως στο παρελθόν για να διορθώσει τα λάθη που έχουν γίνει, χάνει την πολύτιμη επαφή με τον Νίκολας στο παρόν του. 

Σκηνοθεσία:

Florian Zeller

Κύριοι Ρόλοι:

Hugh Jackman … Peter Miller

Zen McGrath … Nicholas Miller

Laura Dern … Kate Miller

Vanessa Kirby … Beth

Anthony Hopkins … Anthony Miller

Hugh Quarshie … ο γιατρός

Isaura Barbe-Brown … Sophia

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Christopher Hampton, Florian Zeller

Παραγωγή: Iain Canning, Karl Hartman, Joanna Laurie, Emile Sherman, Christophe Spadone, Florian Zeller

Μουσική: Hans Zimmer

Φωτογραφία: Ben Smithard

Μοντάζ: Γιώργος Λαμπρινός

Σκηνικά: Simon Bowles

Κοστούμια: Lisa Duncan

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Son
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Γιος

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Θεατρικό: Le Fils του Florian Zeller.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πρώτου αντρικού ρόλου (Hugh Jackman) σε δράμα.
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας.

Παραλειπόμενα

  • Βασίζεται στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της θεατρικής τριλογίας του Florian Zeller, χωρίς να σχετίζεται άμεσα επί της πλοκής με το Ο Πατέρας (ο Anthony Hopkins ερμηνεύει δύο διαφορετικούς πατέρες στις δύο ταινίες, ακόμα κι αν έχουν το ίδιο μικρό όνομα), που ήταν το δεύτερο κεφάλαιο. Η τριλογία στο θέατρο είχε ξεκινήσει με το Η Μητέρα.
  • Στο -γαλλικό- θεατρικό πρωταγωνιστούσαν οι Yvan Attal, Anne Consigny και Elodie Navarre.
  • Παρότι εδώ εμφανίζεται μόλις στα 20 του έτη, ο αυστραλός πρωταγωνιστής Zen McGrath είχε να εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη από το 2016.

Κριτικός: Πάρις Μνηματίδης

Έκδοση Κειμένου: 5/7/2023

Παρότι δεν προκύπτει κάτι που να κυμαίνεται στα ίδια ποιοτικά ύψη με τον εξαιρετικό «Πατέρα», το νέο φιλμ του Florian Zeller έχει «ζουμί» και μερικές σκηνές με μεγαλύτερη συναισθηματική δύναμη από αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα mainstream δράμα.

Αν κάπου πρέπει να εντοπιστεί ο λόγος για τον οποίο ο «Γιος» δεν κάνει την υπέρβαση, παρά τα καλά στοιχεία, είναι ένα σενάριο που ενίοτε φαντάζει αμήχανο και μοιάζει να μένει στη γενικότερη αίσθηση μιας πολύ δυσάρεστης συνθήκης, χωρίς να βουτάει στα βαθιά για να την κατανοήσει. Ίσως βέβαια και αυτή να είναι μια συνειδητή επιλογή, με την οπτική γωνία του (αδύναμου ως προς το να καταλάβει στην ολότητά της την κατάσταση) πατέρα Hugh Jackman να υιοθετείται, αν και ο θεατής που μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τέτοια τεχνάσματα είναι πιθανό να διαβάσει τα δρώμενα πιο αντικειμενικά και να κάνει προβλέψεις. Από την άλλη βέβαια είναι λάθος για τη νοηματική της ταινίας το ότι τελικά περισσότερο φανερώνεται σε όλη τη διάρκεια ο χαρακτήρας του Jackman παρά του γιου, είναι σίγουρα αποπροσανατολιστικό, ακόμη και αν από αυτήν την ανάλυση βγαίνουν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Κάποια χολιγουντιανού τύπου κλισέ επίσης ενοχλούν κάπως και κάνουν άσχημη αντίθεση με το ευρωπαϊκό background του σκηνοθέτη (τα φλας-μπακ σε ένα εξιδανικευμένο παρελθόν, μια ανά φάσεις υπερβολικά εμφατική χρήση της μουσικής). Το επιμύθιο της ιστορίας πάντως είναι εξαιρετικά σημαντικό για να ακυρωθεί από κάποιες προβληματικές επιλογές σε επίπεδο καθαρά κινηματογραφικό, σε βαθμό που αν φτάσει και στους κατάλληλους δέκτες μπορεί να αποδειχθεί κυριολεκτικά σωτήριο, και αυτό σίγουρα προσμετράται θετικά.

Πρόκειται για την πιο ακριβή αναπαράσταση της κατάθλιψης στα σινεφίλ χρονικά; Σίγουρα όχι, όμως υπάρχει μια αυθεντικότητα σε πολλές λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως συμπεριφορές του νεαρού Nicholas (από τις απατηλές εκλάμψεις χαράς μέχρι τη φαινομενικά αθώα χρήση των λέξεων που κρύβει κάτι άλλο από πίσω) που αποδεικνύει πως ο Zeller καταπιάστηκε με αυτό το θέμα στο πρωτότυπο έργο του και στη συγκεκριμένη μεταφορά για τη μεγάλη οθόνη γιατί πραγματικά τον «καίει». Το ότι δεν προσπαθεί να αποτινάξει τις θεατρικές καταβολές του πονήματός του λειτουργεί γιατί μέσω της παραμονής της κάμερας σε εσωτερικούς χώρους τονίζεται το έντονο στρες που διαπερνάει όλα τα βασικά πρόσωπα της πλοκής. Και η αλλαγή της τοποθεσίας της δράσης από τη Γαλλία στις ΗΠΑ υπογραμμίζει περαιτέρω κάποιες θεματικές χαρακτηριστικά αμερικάνικες, όπως την εμμονή της μεγαλοαστικής τάξης με την επαγγελματική επιτυχία και το φαίνεσθαι, την υποτίμηση της σημασίας της ψυχικής υγείας και το πρότυπο του «σκληρού αλλά δίκαιου» πατέρα που διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά.

Ο Hugh Jackman λίγες φορές έχει δείξει τέτοια ερμηνευτική αφοσίωση τα τελευταία χρόνια, και όσο πιο πολύ ξετυλίγεται ο ήρωάς του τόσο περισσότερο γίνεται πολυδιάστατο και οδυνηρό το πορτρέτο που συνθέτει. Πολύ έξυπνα «παίζει» και με την εικόνα που έχει χτίσει ως σταρ κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, υιοθετεί μανιερισμούς που υποδηλώνουν έναν άνθρωπο με μεγάλη αυτοπεποίθηση λόγω ατομικής σταδιοδρομίας, με την τραγικότητά του να βρίσκεται στο γεγονός ότι αλλού θριαμβεύει αλλά αποτυγχάνει στον σημαντικότερο ρόλο της ζωής του, αυτόν του ψυχολογικού στηρίγματος για το παιδί του. Και η Laura Dern είναι ακόμη και σπαραξικάρδια σε κάποιες κρίσιμες στιγμές, μεταδίδει τον πόνο και την αγωνία της δοκιμασίας από την οποία περνάει με τη στόφα μιας ηθοποιού που επενδύει ουσιαστικά στο υλικό με το οποίο καλείται να δουλέψει.

Σε τελική ανάλυση, μπορεί το βάρος των όσων έχει να πει να υπερβαίνει την καλλιτεχνική του αξία, αλλά ο «Γιος» ποτέ δεν δίνει την εντύπωση πως πραγματεύεται ένα σοβαρό ζήτημα με την κυνική λογική του «να συγκινήσουμε μήπως μας δώσουν βραβεία». Αλλιώς από την αρχή θα επέλεγε πολύ πιο εύκολες διαδρομές από αυτές που καταλήγει να ακολουθήσει και θα έκρυβε δύσκολα διλήμματα κάτω από ένα νοητό χαλί…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *