Ερωτική Φωλιά
- The Shop Around the Corner
- Το Μαγαζί της Γωνίας
- 1940
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Αισθηματική, Δραμεντί, Κομεντί
Στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο κατάστημα με είδη δώρων που ανήκει στον Ούγκο Μάτουσεκ, εργάζεται ο εργένης Αλφρέντ Κράλικ, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός και έμπειρος πωλητής. Κάποια μέρα έρχεται και ζητά εργασία από τον Μάτουσεκ μια κοπέλα, η Κλάρα Νόβακ. Ο Μάτουσεκ την προσλαμβάνει, αλλά αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Κράλικ, ο οποίος νιώθει αντιπάθεια για τη νέα του συνάδελφο. Στη συνέχεια η αντιπάθεια γίνεται αμοιβαία ανάμεσά τους. Παρεμπιπτόντως, ο μοναχικός Κράλικ έχει συνεχή αλληλογραφία με μια γυναίκα που έχει ερωτευτεί αλλά δεν έχει δει ποτέ του! Έχει προγραμματίσει ένα βραδινό ραντεβού μαζί της για να γνωριστούν επιτέλους, αλλά και να της ζητήσει να παντρευτούν. Δεν το έχει πει στον Μάτουσεκ, γιατί αν το μάθει θα τον απολύσει. Το βράδυ πηγαίνει στο μπαρ όπου έχουν δώσει ραντεβού (μαζί είναι και ο φίλος του, Πίροβιτς), αλλά διαπιστώνει έκπληκτος ότι η κοπέλα που περιμένει να γνωρίσει είναι η Κλάρα! Ντροπιασμένος και φοβούμενος την ανεργία, αποφασίζει να μην αποκαλύψει στην Κλάρα την ταυτότητά του. Αλλά η Κλάρα θέλει οπωσδήποτε να τον γνωρίσει γιατί και αυτή είναι ερωτευμένη μαζί του…
Σκηνοθεσία:
Ernst Lubitsch
Κύριοι Ρόλοι:
Margaret Sullavan … Klara Novak
James Stewart … Alfred Kralik
Frank Morgan … Hugo Matuschek
Joseph Schildkraut … Ferencz Vadas
Sara Haden … Flora Kaczek
Felix Bressart … Pirovitch
William Tracy … Pepi Katona
Inez Courtney … Ilona Novotny
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Samson Raphaelson, Ben Hecht
Παραγωγή: Ernst Lubitsch
Μουσική: Werner R. Heymann
Φωτογραφία: William H. Daniels
Μοντάζ: Gene Ruggiero
Σκηνικά: Cedric Gibbons
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Shop Around the Corner
- Ελληνικός Τίτλος: Ερωτική Φωλιά
- Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Το Μαγαζί της Γωνίας [επανέκδοσης]
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- In the Good Old Summertime (1949)
- Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας (1998)
Σεναριακή Πηγή
- Θεατρικό: Parfumerie του Miklos Laszlo.
Παραλειπόμενα
- Προέρχεται από το ουγγρικό θεατρικό του 1937, Parfumerie (Illatszertar), που έγραψε ο Miklos Laszlo λίγο πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Εκεί έγινε ταινία ακόμα μία φορά μέσα στη δεκαετία του 1940 (ως μιούζικαλ), αλλά και τέσσερις αργότερα για την τηλεόραση. Το 2008, δε, διασκευάστηκε στο Νεπάλ, κι πιο πριν -ανεπίσημα- στην Ινδία. Πλέον όμως διάσημη μεταφορά πέρα από την εν λόγω, είναι αυτή του 1998 ως Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας.
- Ο Ernst Lubitsch αγόρασε το 1938 τα δικαιώματα του θεατρικού για 7,5 χιλιάδες δολάρια, θέλοντας να γίνει μια προσωπική του ανεξάρτητη παραγωγή. Κι ενώ ήρθε σε συζητήσεις με τις Paramount, RKO και United Artists για χρηματοδότηση, το σχέδιο βρέθηκε στον αέρα και ακυρώθηκε η έναρξη γυρισμάτων μέσα στο ίδιο έτος. Όταν τον επόμενο χρόνο έκλεισε συμφωνία με την MGM, διατήρησε τα δικαιώματα του στόρι, αλλά και έβαλε ως όρο να τη σκηνοθετήσει εκείνος.
- Η Janet Gaynor έμοιαζε ως η πιθανότερη αρχικά να ερμηνεύσει την Κλάρα, μια και είχε συμβόλαιο με την MGM. Από την άλλη, ο σκηνοθέτης είχε κατά νου τη γερμανίδα Dolly Haas, αλλά το στούντιο δεν δέχονταν ένα τόσο άγνωστο στους Αμερικανούς όνομα. Όταν έκλεισε με τους Margaret Sullavan, James Stewart, χρειάστηκε να περιμένει περίπου ένα έτος, μια δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι. Σε αυτή την περίοδο βρήκε την ευκαιρία και γύρισε το Νινότσκα.
- Η Margaret Sullavan ήταν διάσημη στον χώρο για τον δύστροπο χαρακτήρα της. Για τον James Stewart όμως η συνεργασία μαζί της ήταν μία από τις πλέον ευτυχισμένες του στιγμές, σε σημείο να είναι αυτός ο μεσάζοντας επί των γυρισμάτων ανάμεσα σε αυτήν και το επιτελείο. Διόλου όμως τυχαία, οι δυο τους ήταν καλοί φίλοι πριν καν πουν το ναι για την ταινία.
- Το όνομα Matuschek ακούγεται 149 φορές επί του φιλμ.
- Ως σενάριο έτυχε τριών ραδιοφωνικών διασκευών. Στην άμεση, του 1940, ακούμε τους Margaret Sullavan και James Stewart στους ρόλους τους, ενώ την επόμενη χρονιά ανέλαβαν οι Claudette Colbert και Don Ameche. Η τρίτη ήρθε το 1945, με τους Van Johnson και Phyllis Thaxter.
- Στην αυτοβιογραφία του, ο Ernst Lubitsch αποκαλεί αυτή την ταινία ως την καλύτερη που έκανε ποτέ στη ζωή του.
Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος
Έκδοση Κειμένου: 28/8/2012
O Κράλικ (Τζέιμς Στιούαρτ) εργάζεται σε κατάστημα δώρων στη Βουδαπέστη, ενώ αλληλογραφεί με μια κοπέλα (Μάργκαρετ Σάλαβαν) που δεν έχει δει ποτέ και η οποία πιάνει δουλειά κι αυτή (εν αγνοία της) στο ίδιο κατάστημα. Αν και νοιώθουν μια έλξη που δεν τους είναι αντιληπτή, σε πρώτο επίπεδο αντιπαθούν ο ένα τον άλλο, ενώ προσδοκούν να γνωρίσουν ο καθένας τον/την άγνωστο/η, τους οποίους έχουν ερωτευθεί πλατωνικά.
Αν και το σενάριο διαφέρει ριζικά, η ιδέα του Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας (1998) με τους Χανκς και Ράιαν είναι παρμένη από το ίδιο θεατρικό που χρησιμοποίησε ο Έρνστ Λιούμπιτς το 1940, προς τη δεύτερη φάση της καριέρας του, αμέσως μετά το Νινότσκα με τη Γκάρμπο. Ο Λιούμπιτς θεωρείται μεγάλος στυλίστας της κομεντί, «δάσκαλος» για πολλούς όπως ο Γούντι Άλεν, ενώ έχαιρε βαθύτατης εκτίμησης από συγκαιρινούς του όπως οι Μπίλι Γουάιλντερ και Γουίλαμ Γουάιλερ, Το περίφημο «άγγιγμα» του αφορούσε τον λεπτό τρόπο που χειριζόταν τόσο τις καταστάσεις όσο και τους χαρακτήρες με μια απολαυστική αφηγηματική ροή.
Τυπικό δείγμα το παρόν φιλμ, στο οποίο αποφεύγει οιαδήποτε ευκολία τόσο στην εξέλιξη όσο και στην συγκινησιακή εκμετάλλευση του υλικού, μελετώντας τους χαρακτήρες του με την προσοχή ψυχολόγου, χωρίς να τους ωραιοποιεί, ενώ αναδεικνύει τα στοιχεία που μας κάνουν να νοιαζόμαστε γι’ αυτούς παρά τα όποια ελαττώματά τους. Με άλλα λόγια, η μέθοδός του είναι ταυτόχρονα διαλεκτική, ρεαλιστική, ανθρώπινη και βέβαια χιουμοριστική. Η συμφεροντολογία, η ιεραρχία ή η προκατάληψη συμβαδίζουν με τον ρομαντισμό και την ανθρωπιά.. Ο Στιούαρτ κρατάει έναν χαμηλό τόνο που ταιριάζει και η Σάλαβαν καταφέρνει να αποδώσει έναν χαρακτήρα που είναι ιδιαίτερος όσο και καθημερινός – σε μια τέτοια περίπτωση, ας πούμε, η Χέπμπορν θα έδινε μια μη ρεαλιστική λάμψη που δεν θα ταίριαζε. Η μελέτη του εκτείνεται στους περισσότερους δευτερεύοντες χαρακτήρες που όλοι μαζί συμβάλλουν στο κοινωνικό χρώμα της προπολεμικής Βουδαπέστης.
Βαθμολογία: