Ο Εγωιστής Γίγαντας
- The Selfish Giant
- 2013
- Μ. Βρετανία
- Αγγλικά
- Δραματική, Νεανική
- 13 Φεβρουαρίου 2014
Όταν αποβάλλουν από το σχολείο τον 13ών χρονών Άρμπορ και τον καλύτερο του φίλο Σουίφτι, και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους τη γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν τον Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον, συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο κι ένα κάρο. Ο Σουίφτι έχει φυσικό ταλέντο με τα άλογα, ενώ ο Άρμπορ προσπαθεί να μιμηθεί τον Κίτεν, με σκοπό να τον εντυπωσιάσει και να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, o Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται, οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.
Σκηνοθεσία:
Clio Barnard
Κύριοι Ρόλοι:
Conner Chapman … Arbor
Shaun Thomas … Swifty
Sean Gilder … Kitten
Lorraine Ashbourne … Mary
Ian Burfield … Mick Brazil
Ralph Ineson … Johnny Jones
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Clio Barnard
Παραγωγή: Tracy O’Riordan
Μουσική: Harry Escott
Φωτογραφία: Mike Eley
Μοντάζ: Nick Fenton
Σκηνικά: Helen Scott
Κοστούμια: Matthew Price
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Selfish Giant
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Εγωιστής Γίγαντας
Σεναριακή Πηγή
- Διήγημα (έμπνευση): The Selfish Giant του Oscar Wilde.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Bafta καλύτερης βρετανικής ταινίας.
- Βραβείο Label Europa για το τμήμα Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο φεστιβάλ Κανών.
- Μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ της Γάνδης.
- Υποψήφιο για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- Πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ της Στοκχόλμης.
- Βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ της Σεβίλλης.
Παραλειπόμενα
- Η Clio Barnard βάσισε τους κεντρικούς ήρωες σε δύο παιδιά που γνώρισε γυρίζοντας το Η Οδός Άρμπορ (2010).
- Οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές κάνουν εδώ την πρώτη τους ερμηνευτική παρουσία.
Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου
Έκδοση Κειμένου: 13/2/2014
Η Κλίο Μπάρναρντ σκηνοθετεί την πρώτη της ταινία μυθοπλασίας, παραδίδοντας ένα ρεαλιστικό δράμα που δεν μπορεί παρά να παρασύρει τον θεατή στη σκληρή και ταυτόχρονα τρυφερή ιστορία του.
Δυο 13χρονοι μαθητές, ο Άρμπορ κι ο Σουίφτι, ζουν με τις υπερχρεωμένες οικογένειές τους κάτω από άθλιες συνθήκες στη βόρεια Αγγλία, έχοντας ως διέξοδο την αγνή φιλία τους, αλλά και την ξεγνοιασιά που μπορεί να τους προσφέρει το νεαρό της ηλικίας τους. Η οριστική τους αποβολή από το σχολείο, θα εξανεμίσει κάθε πιθανότητα για ένα καλύτερο μέλλον των δυο χαριτωμένων μεν, απείθαρχων δε, παιδιών. Με την κατάσταση στο σπίτι να γίνεται ολοένα και χειρότερη, τα δυο παιδιά θα οργώσουν τους δρόμους της μικρής τους πόλης, μέχρι που θα πέσουν πάνω στον Κίτεν, τον ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Θέλοντας να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους, ξεκινούν να δουλεύουν γι’ αυτόν. μαζεύοντας απ’ όπου βρουν μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια χρησιμοποιώντας ένα άλογο κι ένα κάρο. Μέσα σε περιβάλλον εργασίας πλέον, οι δυο φίλοι θα ανακαλύψουν ξανά ο ένας τον άλλον, με τον Σουίφτι να υπερέχει με τις ικανότητές του με τα άλογα, κερδίζοντας τη συμπάθεια του Κίτεν, και τον Άρμπορ από την άλλη να προσπαθεί να εντυπωσιάσει, πασχίζοντας να κερδίσει με κάθε μέσο περισσότερα χρήματα.
Οι νεαροί πρωταγωνιστές Κόνερ Τσάπμαν και Σον Τόμας στην πρώτη τους κινηματογραφική εμπειρία υποδύονται δυο χαρακτήρες με διαφορετικούς προσανατολισμούς, χαρίζοντας αξιοθαύμαστα φυσικές ερμηνείες γεμάτες δυναμισμό. Ο Τσάπμαν, στον ρόλο του Άρμπορ, πείθει ως παιδί-αγρίμι που ξεχειλίζει ενέργεια κι αυτοπεποίθηση, κρατώντας καλά κρυμμένη την ευαίσθητη πλευρά του. Στον αντίποδα ο Τόμας, έχοντας για σύμμαχο το φιζίκ του, αποδίδει με άνεση τον πιο μαλακό και συναισθηματικά εύκαμπτο Σουίφτι, ένα παιδί που θα ήταν το προφανές θύμα bullying από τους συμμαθητές του. Οι δυο τους συμβάλλουν μοναδικά στην επιτυχία της ταινίας με την κάμερα να είναι μονίμως καρφωμένη πάνω τους και τους ίδιους να γίνονται καθημερινά μάρτυρες της διαφθοράς και την απόγνωσης του κόσμου που τους περιβάλλει. Θυμίζοντας έντονα το σινεμά του Κεν Λόουτς, ο κεντρικός άξονας της ταινίας θα περιστραφεί γύρω από προβλήματα που αφορούν τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, τις οικονομικά εξαθλιωμένες οικογένειες, την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας και τις συνέπειες αυτών στις νέες γενιές.
Η Μπάρναρντ δημιουργεί ένα καθηλωτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο που θα συγκινήσει, χωρίς αυτό να αποτελεί αυτοσκοπό, και θα προκαλέσει κοινωνικό προβληματισμό μέσα από μια ιστορία πρώιμης ενηλικίωσης, από την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας μέχρι το μεγάλο χαστούκι. Έχοντας στα χέρια της δυο εξαιρετικές ερμηνείες κι ένα σενάριο απρόβλεπτο όσο η ίδια η ζωή, μοιάζει περισσότερο να θέλει να αφυπνίσει και να κρούσει το καμπανάκι κινδύνου, μέσα από σκηνές που μέλλουν να αποτυπωθούν για τα καλά στη μνήμη μας.
Βαθμολογία: