O τρόμος ήταν αποτυπωμένος στο πρόσωπο της ανιψιάς της δημοσιογράφου Ρέιτσελ, όταν βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιο της. Την ίδια έκφραση στο πρόσωπο είχαν και τα πτώματα δύο ακόμα κοριτσιών που ήταν φίλες της και που πέθαναν την ίδια μέρα με αυτήν. Αποφασισμένη να διαλευκάνει την αλλόκοτη αυτή υπόθεση, η Ρέιτσελ αρχίζει τις έρευνες. Έτσι καταλήγει να ψάξει ανάμεσα στα πράγματα της ανιψιάς της, και να ανακαλύψει κάποιες φωτογραφίες, που δείχνουν μια καλύβα στο δάσος, όπου εκεί είχαν βρεθεί τα τρία κορίτσια μία ακριβώς εβδομάδα προτού πεθάνουν. Σύντομα η Ρέιτσελ εντοπίζει την καλύβα, και όταν καταφθάνει εκεί μαζί με τον γιο της, τον Έινταν, βρίσκει μια βιντεοκασέτα. Η περιέργειά τους για το περιεχόμενο της κασέτας ωθεί τη Ρέιτσελ και τον Έινταν να τη δουν, και τελικά να αποτελέσουν… θύματα μιας κατάρας: κατά τη διάρκεια της προβολής της βιντεοκασέτας, χτυπά το τηλέφωνο και μια φωνή ενημερώνει την Ρέιτσελ πως η ίδια και ο γιος της πρόκειται να πεθάνουν ακριβώς μέσα σε μία εβδομάδα.
Σκηνοθεσία:
Gore Verbinski
Κύριοι Ρόλοι:
Naomi Watts … Rachel Keller
Martin Henderson … Noah Clay
David Dorfman … Aidan Keller
Daveigh Chase … Samara Morgan
Brian Cox … Richard Morgan
Jane Alexander … Δρ Grasnik
Amber Tamblyn … Katherine ‘Katie’ Embry
Adam Brody … Kellen
Joe Chrest … Δρ Scott
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Ehren Kruger
Παραγωγή: Laurie MacDonald, Walter F. Parkes
Μουσική: Hans Zimmer
Φωτογραφία: Bojan Bazelli
Μοντάζ: Craig Wood
Σκηνικά: Tom Duffield
Κοστούμια: Julie Weiss
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Ring
- Ελληνικός Τίτλος: Σήμα Κινδύνου
- Εναλλακτικός Τίτλος: Ring
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- The Ring (1998)
- The Ring Virus (1999)
- The Ring 2: Η Κατάρα (1999)
- The Ring 0: Η Αποκάλυψη (2000)
- Σήμα Κινδύνου 2 (2005)
- Rings: Σήμα Κινδύνου 3 (2017)
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Ringu του Koji Suzuki.
- Σενάριο: The Ring (1998) του Hiroshi Takahashi.
Παραλειπόμενα
- Ριμέικ της ομότιτλης ιαπωνικής επιτυχίας του Hideo Nakata από το 1998, που με τη σειρά της είχε βασιστεί σε μυθιστόρημα του 1991.
- Ο Verbinski δεν είχε δει το ορίτζιναλ, αλλά όταν ο παραγωγός Walter F. Parkes τού το έστειλε σε βιντεοκασέτα, αποδέχτηκε άμεσα τον ρόλο του σκηνοθέτη. Προηγουμένως είχε γίνει πρόταση στον David Lynch, δίχως όμως αποδοχή.
- Η παραγωγή ξεκίνησε δίχως να έχει γραφτεί ολοκληρωμένο σενάριο.
- Η Jennifer Love Hewitt είπε όχι για τον ρόλο της Ρέιτσελ, φοβούμενη μην τυποποιηθεί με τις ταινίες τρόμου.
- Για την προώθηση του φιλμ, το καταραμένο βίντεο έπαιζε αργά τη νύχτα σε τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά πως αποτελούσε μέρος ταινίας. Επίσης, κασέτες VHS με το εν λόγω βίντεο τοποθετούνταν σε τυχαία παρμπρίζ αυτοκινήτων έξω από κινηματογράφους.
- Η απότομη αύξηση των κερδών κατά τη δεύτερη βδομάδα προβολής του στις ΗΠΑ, έκανε την DreamWorks να το διανείμει σε ακόμα 700 αίθουσες. Έτσι, ενώ κόστισε 48 εκατομμύρια δολάρια, έβγαλε 249,4, κι έγινε μία από τις πλέον εμπορικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών.
- Έγινε η γέφυρα ανάμεσα στο Χόλιγουντ και τον ιαπωνικό τρόμο, αφού λόγω της επιτυχίας ακολούθησαν αρκετές ακόμα διασκευές παρόμοιων ταινιών από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου (Η Κατάρα, Στοιχειωμένο Νερό, Το Μάτι, κτλ).