Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας
- The Princess Bride
- 1987
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Αισθηματική, Εποχής, Κωμωδία, Οικογενειακή, Παρωδία, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 14 Οκτωβρίου 1988
Εποχή της Αναγέννησης, σε κάποια χώρα που ονομάζεται Φλορίν. Εκεί διαδραματίζεται η ιστορία της όμορφης Μπάτερκαπ και του φτωχού Γουέστλεϊ, που ερωτεύονται τρελά και αληθινά. Όταν ο Γουέστλεϊ αναγκαστεί να φύγει στα καράβια, η Μπάτερκαπ τού υπόσχεται ότι θα τον περιμένει να επιστρέψει. Δυστυχώς, όμως, ο Γουέστλεϊ πέφτει θύμα του τρομερού πειρατή Ρόμπερτς, και αυτό είναι μόνο η αρχή της περιπέτειας του.
Σκηνοθεσία:
Rob Reiner
Κύριοι Ρόλοι:
Cary Elwes … Westley/Roberts
Robin Wright … Buttercup
Chris Sarandon … πρίγκιπας Humperdinck
Christopher Guest … κόμης Tyrone Rugen
Willoughby Gray … ο βασιλιάς
Wallace Shawn … Vizzini
Mandy Patinkin … Inigo Montoya
Andre Rene Roussimoff … Fezzik
Mel Smith … ο αλμπίνος
Margery Mason … η αρχαία
Malcolm Storry … Yellin
Billy Crystal … Miracle Max
Carol Kane … Valerie
Peter Cook … ο ιερέας
Fred Savage … ο εγγονός
Peter Falk … ο παππούς
Betsy Brantley … η μητέρα
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: William Goldman
Παραγωγή: Rob Reiner, Andrew Scheinman
Μουσική: Mark Knopfler
Φωτογραφία: Adrian Biddle
Μοντάζ: Robert Leighton
Σκηνικά: Norman Garwood
Κοστούμια: Phyllis Dalton
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Princess Bride
- Ελληνικός Τίτλος: Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας
- Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας [VHS]
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The Princess Bride: S. Morgenstern’s Classic Tale of True Love and High Adventure, The “Good Parts” Version του William Goldman.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού (Storybook Love).
Παραλειπόμενα
- Με την κυκλοφορία του μυθιστορήματος το 1973, η 20th Century Fox είχε αναθέσει στον συγγραφέα τη μεταφορά του έργου του σε σενάριο, με τον Richard Lester να υπογράφει για τη σκηνοθεσία. Μέχρι την απόλυση του διευθυντή του στούντιο, η ταινία βρέθηκε στο “παραλίγο να γίνει”, με τον Goldman να εξαγοράζει ακολούθως πίσω τα δικαιώματα του. Ανάμεσα σε αυτούς που προσπάθησαν μέσα στην ίδια δεκαετία να το θέσουν -δίχως επιτυχία- πάλι προς παραγωγή, ήταν οι Francois Truffaut, Robert Redford και Norman Jewison. Το 1982, ο θρυλικός εξπέρ των βρετανικών εφέ Ray Harryhausen προσεγγίσθηκε από τον παραγωγό Milton Subotsky, που είχε ήδη έτοιμο ένα σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα του 1973. Του Harryhausen τού άρεσε πολύ το βιβλίο, αλλά όχι το σενάριο. Οι δυο τους προσπάθησαν να το διορθώσουν, μέχρι όμως που το εγκατέλειψαν οριστικά.
- Ο Rob Reiner οραματίζονταν από μικρός αυτή την ταινία, έχοντας πάρει δώρο από τον πατέρα του το βιβλίο. Όταν έκανε το επιτυχημένο ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία με το This Is Spinal Tap, το έθεσε σε προτεραιότητα, και κατά τη δημιουργία του Στάσου Πλάι μου, βρήκε την ευκαιρία να το προτείνει στην Paramount Pictures. Εκείνοι ήταν αρνητικοί, γνωστοποιώντας στον Reiner ότι υπήρχαν ήδη πολλές προσπάθειες για τη συγκεκριμένη μεταφορά δίχως τύχη. Ο Reiner δεν πτοήθηκε, και βρήκε χρηματοδότηση από τον Norman Lear, τον οποίο γνώριζε από τη σειρά All in the Family, και τον είχε ήδη βοηθήσει για το This Is Spinal Tap. Ο σκηνοθέτης έκτοτε βρέθηκε στο πλάι του Goldman, σε κάθε του βήμα για τη δημιουργία του σεναρίου, ενώ η 20th Century Fox ήταν που ανέλαβε την αμερικανική διανομή.
- Ο Reiner ήθελε εξαρχής τον Cary Elwes για τον πρώτο ρόλο, κι αναγκάστηκε να βρεθεί στο Βερολίνο για να τον συναντήσει σε γυρίσματα. Ο Elwes τύχαινε να είναι λάτρης από μικρός του βιβλίου και δέχτηκε αμέσως, μην πιστεύοντας ποτέ ότι θα του δίνονταν η συγκεκριμένη ευκαιρία.
- Για τον ρόλο της Μπάτερκαπ είχαν δοκιμαστεί οι Uma Thurman, Meg Ryan, Sean Young, Suzy Amis, Courteney Cox, Alexandra Paul και Whoopi Goldberg, δίχως να έχει βρεθεί η κατάλληλη. Τότε ο ατζέντης της Robin Wright έμαθε για τις οντισιόν και την προέτρεψε να δοκιμάσει, αν και η εμπειρία της ήταν ελάχιστη από τη δουλειά και ήταν εξαιρετικά ντροπαλή. Η πρόσληψη της οριστικοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν την έναρξη γυρισμάτων και της άλλαξε τη ζωή.
- Ο Danny DeVito ήταν υποψήφιος για τον Βιτζίνι.
- Πριν ακόμα πετύχει να πουλήσει το σύγγραμμα του, ο Goldman είχε κατά νου τον επαγγελματία παλαιστή Andre the Giant για τον Φέζικ, με δεύτερη επιλογή τον Arnold Schwarzenegger (που ήταν ακόμα άγνωστος στο κοινό). Όταν όμως ήρθε η ώρα να γίνει η ταινία, ο Schwarzenegger ήταν πιο ακριβός από ολόκληρο το μπάτζετ, ενώ η ομοσπονδία του wrestling έβαλε στοπ και για τον Andre λόγω ενός μεγάλου αγώνα στο Τόκυο. Οι επιλογές πλέον περιλάμβαναν τους Kareem Abdul-Jabbar, Lou Ferrigno και Carel Struycken, χωρίς ανταπόκριση (ακόμα κι ο Liam Neeson είχε δοκιμαστεί αλλά απορρίφθηκε λόγω μεγάλου ύψους). Εντέλει ο αγώνας του Τόκυο αναβλήθηκε, και ο Andre δέχτηκε τον ρόλο αν και με μεγάλη διστακτικότητα, μια και δεν είχε ξανά ποτέ κανονικό ρόλο σε ταινία, αλλά δεν γνώριζε καλά και τα αγγλικά, όντας γαλλόφωνος. Ήταν όμως και ο τελευταίος του, μια και το 1993 έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 του λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.
- Όλα τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας και της Ιρλανδίας.
- Cary Elwes και Mandy Patinkin έμαθαν να ξιφομαχούν με δάσκαλο τον εξπέρ και ολυμπιονίκη Bob Anderson, με τους σωσίες-κασκαντέρ να τους αντικαθιστούν μόνο για τις δύο τούμπες.
- Billy Crystal και Carol Kane εργάστηκαν από μόνοι τους πάνω στους χαρακτήρες τους, και είχαν την ευχέρεια από τον σκηνοθέτη για αυτοσχεδιασμό.
- Δεν είχαμε κάποια μεγάλη εισπρακτική πορεία, αλλά μετά την έξοδο της ταινίας στο βίντεο το φιλμ έγινε ένα πρώτης τάξεως κλασικό cult, με πολλούς φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο. Αυτό έχει οδηγήσει και σε απανωτές επανακυκλοφορίες στο Home Cinema, αλλά και θεατρικές διασκευές, βίντεο-γκέιμς και ειδικές εκδηλώσεις. Πάντα φυσικά είναι υπό σκέψη η δημιουργία ενός ριμέικ, αν και οι φαν δηλώνουν αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Mark Knopfler των Dire Straits έγραψε για πρώτη φορά σάουντρακ που δεν αφορούσε βρετανική ταινία. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το τραγούδι Storybook Love, ερμηνευμένο από τον Willy DeVille