Όταν ο φαραώ Σέτι διέταξε να πνιγούν όλα τα αρσενικά μωρά των Εβραίων που ζουν στην Αίγυπτο, μια μητέρα έβαλε το μωρό της σε ένα καλάθι και το άφησε στο ποτάμι. Το καλάθι το βρήκε η βασίλισσα, η οποία πήρε τον μικρό Μωυσή και τον μεγάλωσε μαζί με τον Ραμσή, τον διάδοχο του θρόνου. Τα δυο αγόρια μεγαλώνουν μαζί, μέχρι τη στιγμή που ο Μωυσής μαθαίνει την πραγματική του ταυτότητα, και την αποστολή του να οδηγήσει τον λαό του στη Γη της Επαγγελίας.

Σκηνοθεσία:

Brenda Chapman

Steve Hickner

Simon Wells

Κύριοι Ρόλοι:

Val Kilmer … Moses/Θεός (φωνή)

Ralph Fiennes … Rameses (φωνή)

Michelle Pfeiffer … Tzipporah (φωνή)

Sandra Bullock … Miriam (φωνή)

Jeff Goldblum … Aaron (φωνή)

Danny Glover … Jethro (φωνή)

Patrick Stewart … φαραώ Seti (φωνή)

Helen Mirren … βασίλισσα Tuya (φωνή)

Steve Martin … Hotep (φωνή)

Martin Short … Huy (φωνή)

Ofra Haza … Yocheved (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Philip LaZebnik

Παραγωγή: Penney Finkelman Cox, Sandra Rabins

Μουσική: Hans Zimmer

Μοντάζ: Nick Fletcher

Σκηνικά: Darek Gogol

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Prince of Egypt
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ τραγουδιού (When You Believe). Υποψήφιο για μουσική (κωμωδίας ή μιούζικαλ).
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού (When You Believe) και μουσικής.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
  • Πρώτη ταινία παραδοσιακού κινουμένου σχεδίου για την DreamWorks. Παρόλα αυτά, κάποια σημεία είναι ψηφιακά επεξεργασμένα.
  • Brenda Chapman και Steve Hickner κάνουν σκηνοθετικό ντεμπούτο.
  • Ο Jeffrey Katzenberg πρότεινε συχνά τη διασκευή των Δέκα Εντολών σε κινούμενο σχέδιο, από τον καιρό που ήταν ακόμα στην Disney. Μόλις μπήκε -ηγετικά- στην DreamWorks το 1994, αποφάσισε αυτό να γίνει πράξη. Για να το καταφέρει, επιστράτευσε τεχνικούς που είχαν δουλέψει για τη Walt Disney Feature Animation και την Amblimation, σε ένα σύνολο 350 ανθρώπων από 34 διαφορετικές χώρες.
  • Μια και ο Μωυσής ανήκει και στους προφήτες του Ισλάμ, η ταινία απαγορεύτηκε από αρκετές ισλαμικές χώρες (μαζί και στην Αίγυπτο), αφού απαγορεύεται για τους μουσουλμάνους η απεικόνιση του.
  • Με έσοδα 218,6 εκατομμύρια δολάρια (έναντι κόστους των 70), είχε γίνει η πιο επικερδής ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, με εξαίρεση όμως αυτών της Disney. Η επιτυχία, που έγινε ακόμα μεγαλύτερη μέσω του Home Cinema, οδήγησε σε ένα σίκουελ, το Joseph: Ο Βασιλιάς των Ονείρων (2000), που όμως βγήκε αποκλειστικά για το βίντεο. Μαζί με αυτό, το 2020 το φιλμ μετατράπηκε σε θεατρικό μιούζικαλ που ανέβηκε στο West End του Λονδίνου.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Λεωνίδας Κακούρης (Μωυσής/Θεός), Κώστας Αποστολίδης (Ραμσής), Βάνα Ζάκα (Μαριάμ), Υρώ Λούπη (Σεπφορά), Γιώργος Πετρόχειλος (Ααρών), Δημήτρης Κοντογιάννης (Σέτι), Χριστίνα Στόγια (η βασίλισσα), Ρένος Μάντης (Ιοθώρ), Ofra Haza (Ιωχαβέθ), Τάσος Κωστής (Χότεπ), Γιώργος Μικρογιαννάκης (Χόι), Φραντζέσκα Τσολάκη (μικρή Μαριάμ), Γιώργος Ματαράγκας, Ηλίας Πλακίδης. Τραγούδι: Ποίμης Πέτρου (Μωυσής), Γιάννης Κούτρας (Ραμσής), Φραντζέσκα Τσολάκη και Χριστίνα Αργύρη (Μαριάμ), Έλλη Κοκκίνου (Σεπφορά), Κατερίνα Κυριακού (η βασίλισσα), Άλεξ Παναγή (Ιοθώρ), Βαγγέλης Άλκιμος (Χότεπ). Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Πλακίδης. Μετάφραση: Ρενάτε Μουμούρη. Στίχοι: Άννα Ιωαννίδου.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Τα τραγούδια είναι σε μουσική και στίχους του Stephen Schwartz. Ο Hans Zimmer είχε αναλάβει την ενορχήστρωση, αλλά εντέλει επέλεξε να κάνει και το σκορ. Στην κανονική ροή της ταινίας, τα τραγούδια ερμηνεύονται από το καστ, αλλά τρία από αυτά (με τα δύο πρώτα να βγαίνουν και σε σινγκλ) κυκλοφόρησαν και με μια δεύτερη “ποπ” εκδοχή. Πρόκειται για τα: When You Believe (Mariah Carey και Whitney Houston), I Will Get There (Boyz II Men) και Through Heaven’s Eyes (K-Ci & JoJo). Ξεχώριζαν μαζί και τα: Deliver Us (Ofra Haza και Eden Riegel) και All I Ever Wanted (Amick Byram και Linda Dee Shayne).
  • Amick Byram (Μωυσής), Sally Dworsky (Μαριάμ), Brian Stokes Mitchell (Τζέθρο) και Linda Dee Shayne (Τούγια) αντικαθιστούν το αντίστοιχο καστ στα τραγούδια. Ένα όμως νανούρισμα της Μαριάμ ανήκει στη δημιουργό Brenda Chapman (το River Lullaby), που το ηχογράφησε πρόχειρα, αλλά επειδή άρεσε έμεινε και στην τελική μορφή της ταινίας.

Γκαλερι φωτογραφιων

29 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *