Στη χώρα του Χάλογουιν κατοικούν πλάσματα που προκαλούν τρόμο και, εν ολίγοις, διοργανώνουν τη σκοτεινή γιορτή. Ο άρχοντας του μέρους, ο Τζακ, βρίσκεται σε οργασμό σκέψης, προσπαθώντας να ανανεώσει τη γιορτή. Σε μια βόλτα του στο δάσος, θα βρει την είσοδο για τη γιορτή των Χριστουγέννων και θα επισκεφτεί την ομώνυμη μαγική χώρα του Άι Βασίλη. Η ιδέα τώρα είναι απλή: να απαγάγει τον εύσωμο άγιο και να αναλάβει με το επιτελείο του τη γιορτή των Χριστουγέννων. Τι γυρεύει, όμως, η αλεπού στο παζάρι;

Σκηνοθεσία:

Henry Selick

Κύριοι Ρόλοι:

Chris Sarandon … Jack Skellington (φωνή)

Catherine O’Hara … Sally/Shock (φωνή)

William Hickey … Δρ Finklestein (φωνή)

Glenn Shadix … ο δήμαρχος (φωνή)

Ken Page … Oogie Boogie (φωνή)

Edward Ivory … Santa (φωνή)

Paul Reubens … Lock (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Caroline Thompson

Στόρι: Michael McDowell

Παραγωγή: Tim Burton, Denise Di Novi

Μουσική: Danny Elfman

Φωτογραφία: Pete Kozachik

Μοντάζ: Stan Webb

 

 • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
 • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: The Nightmare Before Christmas

Ελληνικός Τίτλος: Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης

Εναλλακτικός Τίτλος: Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Εφιάλτης Πριν τα Χριστούγεννα [ανεπίσημος]

Σεναριακή Πηγή

 • Ιδέα και χαρακτήρες: Tim Burton.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ ειδικών εφέ.
 • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα μουσικής.

Παραλειπόμενα

 • Τεχνική: Stop-motion animation
 • Όλα ξεκίνησαν από ένα ποίημα που έγραψε ο Tim Burton το 1982, όταν εργάζονταν στο τμήμα κινουμένων σχεδίων της Disney. Μετά την επιτυχία του Vincent, σκέφτονταν το The Nightmare Before Christmas είτε ως νέα του ταινία μικρού μήκους, είτε ως 30λεπτο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα για την τηλεόραση. Με τα χρόνια, ο δημιουργός επέστρεφε στην ιδέα, και το 1990 έκανε συμφωνία με τη Walt Disney Studios. Αλλά έδωσε στη θυγατρική της, Touchstone Pictures, τη διανομή, επειδή θεωρούσε τον Εφιάλτη πολύ σκοτεινό και τρομακτικό για τα παιδιά.
 • Η φιγούρα του Τζακ έχει ιστορία πριν τον Εφιάλτη. Έκανε πρώτη εμφάνιση στο μικρού μήκους Vincent (1982), την πρώτη ταινία του Tim Burton. Έπειτα, υπήρχε στο καπέλο του Σκαθαροζούμη, στην ομώνυμη ταινία του 1988.
 • Αυτή είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που χρησιμοποιεί το σύστημα stop-motion, τουλάχιστον με υψηλή τεχνολογία. Στην ουσία είναι κουκλοθέατρο που γυρίζεται καρέ-καρέ. 100 τεχνικοί χρειάστηκαν για την ταινία, αφού για ένα δευτερόλεπτο εικόνας έπρεπε να γυρίζονται 12 stop-motion καρέ.
 • Ο Tim Burton ήθελε να αναλάβει τη σκηνοθεσία, αλλά ήταν επιφορτωμένος με το Ο Μπάτμαν Επιστρέφει.
 • Ο Vincent Price ήταν η πρώτη επιλογή για τη φωνή του Άγιου Βασίλη, όντας ο αγαπημένος ηθοποιός του Burton. Όμως, μετά τον θάνατο της συζύγου του, η υγεία του ήταν σε άσχημη κατάσταση και τα δοκιμαστικά απέδειξαν ότι έπρεπε να βρεθεί κάποιος άλλος.
 • Το 2006, η εταιρία ειδικών εφέ ILM προσάρμοσε την ταινία σε στερεοσκοπικό 3D. Στην Ελλάδα αυτή η έκδοση έκανε πρεμιέρα στις 13 Δεκεμβρίου του 2007 με εταιρία διανομής την Audio Visual.
 • Δεν υπάρχει σε όλες τις εκδόσεις, αλλά έχει μεταγλωττιστεί και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Κωνσταντίνος Σταυρίδης (Τζακ Σκέλινγκτον), Φωτεινή Κωστοπούλου (Σάλι), Δημήτρης Κοντογιάννης (ο δήμαρχος), Αντώνης Αντωνίου (σατανικός επιστήμονας), Αντώνης Αντωνίου (Αϊ Βασίλης), Πέτρος Σπυρόπουλος (Λοκ), Σπύρος Μπιμπίλας (Πλοκ), Μαρλέν Αγγελίδου (Σοκ), Σταύρος Μαυρίδης (Κος Χάιντ/ακορντεονίστας), Ανδρέας Ρήγας (βρικόλακες), Σοφία Τσάκα (μάγισσα), Μαρία Πλακίδη (μάγισσα/παιδί), Τατιάνα Μανωλίδου (μάγισσα). Τραγούδι: Ελπινίκη Ζερβού, Στέλλα Οικονόμου, Φιλιώ Τερζή. Χορωδία: Κωστοπούλου Φωτεινή, Πέτρος Μαγουλάς, Τατιάνα Μανωλίδου, Τάκης Δούκας, Γιάννης Φίνας, Μάρθα Ζιώγα, Γιώργος Ρούπας, Μάθισον Μπέιλι, Σοφία Τσάκα, Χριστίνα Αργύρη, Τάκης Φίνας, Μαρλέν Αγγελίδου, Παναγιώτης Φίνας. Μετάφραση: Όλγα Γκαρτζονίκα. Σκηνοθεσία: Ηλίας Πλακίδης. Στίχοι: Ηλίας Ματάμης. Μουσική Επιμέλεια: Ηλίας Αχλαδιώτης.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Ο Danny Elfman τραγουδάει για λογαριασμό του Τζακ επειδή ο Chris Sarandon επέμενε πως δεν ήταν δυνατόν να τραγουδήσει.
 • Πολλά είναι τα τραγούδια που μνημονεύονται από το φιλμ, μεταξύ αυτών τα: This Is Halloween, Jack’s Lament, Sally’s Song, What’s This?, Making Christmas, Oogie Boogie’s Song και Kidnap the Sandy Claws. Όλα είναι τραγουδισμένα από το καστ.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 23/11/2007

Υπάρχουν στιγμές που η κινηματογραφική εικόνα προσομοιώνεται με το μαγικό, και μία από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές είναι αυτό το έργο. Είναι γυρισμένο με τη τεχνική του stop-motion κινουμένου σχεδίου, κάτι σαν να κουνάς κούκλες καρέ-καρέ. Δύσκολο, ε; Πού να δείτε ειδικά τότε. Ήταν η πρώτη φορά που αυτή η τεχνική πραγματοποιήθηκε με τέτοια ευκρίνεια εικόνας και κίνησης. Το σκηνικό είναι η χώρα του Χάλογουϊν και τα πάντα είναι υπό ενός σκουρογάλανου ουρανού. Υπάρχει προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, κι ο κάθε χαρακτήρας είναι σχεδιασμένος με «μαύρο» μεράκι. Όλος αυτός ο κόσμος είναι μια έμπνευση του αγαπημένου μας παραμυθά Τιμ Μπάρτον, που συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή. Μπορεί να μην υπογράφει τη σκηνοθεσία, αλλά βρίσκεται ολόγυρα παντού. Διόλου τυχαία, πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι η ταινία είναι αποκλειστικά δικιά του, και όχι τελείως άδικα. Βασικά, πρόκειται για μια έμπνευση του Μπάρτον από τον καιρό που εργαζόταν στην Disney σαν παραγωγός κινουμένων σχεδίων. Την επεξεργάστηκε ως ένα ποίημα και δίπλα στο ίδιο χαρτί σκιτσάρισε τον χαρακτήρα του Τζακ, του άρχοντα του Χάλογουϊν.

Και τι να πεις κριτικά. Με λόγια απλά, από τις καλύτερες στιγμές του κινουμένου σχεδίου, όλων των εποχών. Είναι, κυρίως, αυτή η παραμυθένια διάθεση που αναδύεται και σου επιβάλει τον δικό της ρυθμό διάθεσης. Τα σκίτσα, οι κούκλες, τα υπέροχα τραγούδια, κάθε μικρή λεπτομέρεια στην εικόνα και τελικά το σύνολο αγγίζουν το άψογο. Υπάρχει κι ένα θαυμάσιο, καλογραμμένο σενάριο που σπανίζει σε παρόμοια παραγωγή και παρότι δεν αποφεύγει κάποιες τυπικότητες, αυτές δικαιολογούνται επειδή η ταινία θέλει πρώτιστα να επιβληθεί και να μαγέψει τα παιδιά. Μη φοβηθείτε το σκοτεινό της θέμα, αφού ο τελικός θρίαμβος ανήκει σε αυτό που όλοι προσδοκούμε. Έτσι κι αλλιώς, χωρίς το σκοτάδι ως φόντο, το φως δεν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.