Νότια Αμερική, μέσα του 18ου αιώνα. Ένας ισπανός ιησουίτης χτίζει μια αποστολή στη μέση της ζούγκλας, και προσηλυτίζει τους ιθαγενείς στον χριστιανισμό. Από την άλλη, ένας αδίκαστος κυνηγός κεφαλών μετανιώνει για τη ζωή του κι ενώνεται με την αποστολή. Όταν οι Ισπανοί πουλάνε την περιοχή στους Πορτογάλους, όλα αλλάζουν και η αποστολή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σκηνοθεσία:

Roland Joffe

Κύριοι Ρόλοι:

Robert De Niro … λοχαγός Rodrigo Mendoza

Jeremy Irons … πάτερ Gabriel

Ray McAnally … καρδινάλιος Altamirano

Aidan Quinn … Felipe Mendoza

Cherie Lunghi … Carlotta

Ronald Pickup … Δον Hontar

Chuck Low … Δον Cabeza

Liam Neeson … πάτερ John Fielding

Fred Melamed … Δον Cabeza (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Robert Bolt

Παραγωγή: Fernando Ghia, David Puttnam

Μουσική: Ennio Morricone

Φωτογραφία: Chris Menges

Μοντάζ: Jim Clark

Σκηνικά: Stuart Craig

Κοστούμια: Enrico Sabbatini

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: The Mission
 • Ελληνικός Τίτλος: Η Αποστολή

Κύριες Διακρίσεις

 • Όσκαρ φωτογραφίας. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, μουσική, μοντάζ, σκηνικά και κοστούμια.
 • Χρυσή Σφαίρα σεναρίου και μουσικής. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (δράμα), σκηνοθεσία και πρώτο αντρικό ρόλο (Jeremy Irons) σε δράμα.
 • Βραβείο Bafta δεύτερου αντρικού ρόλου (Ray McAnally), μουσικής και μοντάζ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, σκηνικά, κοστούμια, ήχο και ειδικά εφέ.
 • Χρυσός Φοίνικας και μέγα τεχνικό βραβείο στο φεστιβάλ Κανών.

Παραλειπόμενα

 • Συμπεριλήφθηκε στις 15 ταινίες που επέλεξε το Βατικανό ως καλύτερες όλων των εποχών με τη θρησκεία ως θεματική τους.
 • Το φιλμ βασίζεται ιστορικά στη Συνθήκη της Μαδρίτης του 1750, όταν η Ισπανία παραχώρησε μέρος της ιησουϊτικής Παραγουάης στην Πορτογαλία. Αν και οι χαρακτήρες και η επιμέρους ιστορία είναι μυθοπλασία (ή τουλάχιστον ανεξακρίβωτη στα κεντρικά της σημεία), ο χαρακτήρας του πάτερ Γκάμπριελ έχει ως πρότυπο τον Roque Gonzalez de Santa Cruz, ενώ αυτός του καρδινάλιου Αλταμιράνο παραπέμπει άμεσα στον πάτερ Luis Altamirano (δεν ήταν όμως καρδινάλιος, αλλά ιεραπόστολος). Ο πάτερ C.J. McNaspy, συγγραφέας του βιβλίου The Lost Cities of Paraguay που επηρέασε τη συγγραφή του σεναρίου, διετέλεσε ως ιστορικός σύμβουλος της παραγωγής.
 • Γυρίσματα έγιναν σε Κολομβία (τα περισσότερα), Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη. Οι καταρράκτες είναι στα σύνορα Βραζιλίας-Αργεντινής, και ονομάζονται Ιγκουασού.
 • Πολλοί από τους κομπάρσους ήταν ιθαγενείς, και είχαν το ελεύθερο να λένε στη γλώσσα τους ό,τι ήθελαν. Σύμφωνα με τοπικό λεγόμενο, ήταν πολλές οι βρισιές ανάμεσα σε όσα ξεστομίζουν.
 • Ο Robert De Niro ήταν από τους λίγους που συμμετείχαν και δεν ασθένησε με αμοιβαδική δυσεντερία.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Η μουσική του Ennio Morricone έμεινε ως κλασική (η μη απόκτηση του Όσκαρ, θεωρείται από πολλούς μία από τις μεγαλύτερες αδικίες στην κατηγορία), με θέματα όπως το On Earth as It Is in Heaven, το Falls και το Gabriel’s Oboe. Το τελευταίο κυκλοφόρησε και αυτόνομα ως σινγκλ. Πρόκειται για τη δουλειά που θεωρούσε αγαπημένη του ο ιταλός συνθέτης από όσες είχε κάνει.
 • Το ιταλικό τραγούδι Nella Fantasia βασίστηκε στη μουσική του Gabriel’s Oboe, και έχει ηχογραφηθεί από πλήθος διάσημων ερμηνευτών, όπως τους: Sarah Brightman, Amici Forever, Il Divo, Russell Watson, Hayley Westenra, Jackie Evancho, Katherine Jenkins, Amira Willighagen και Yasuto Tanaka.

Γκαλερι φωτογραφιων

35 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *