
Η Διάσωση
- The Martian
- 2015
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Μανδαρινικά
- Δραμεντί, Επιβίωσης, Επιστημονικής Φαντασίας, Περιπέτεια
- 01 Οκτωβρίου 2015
Κατά τη διάρκεια αποστολής στον πλανήτη Άρη και μετά από μια τεράστια θύελλα, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι θεωρείται νεκρός και το υπόλοιπο πλήρωμα τον εγκαταλείπει. Όμως, ο Γουάτνι έχει επιβιώσει και έχει βρεθεί ολομόναχος σε ένα απόμερο κι αφιλόξενο τοπίο. Μόνο με τις βασικές προμήθειες πάνω του, πρέπει να βασιστεί στην ευφυΐα του και τη θέληση του για ζωή, ώστε να βρει τρόπο να στείλει κάποιο σήμα στη Γη, για να έρθουν να τον σώσουν. Όταν η ΝΑΣΑ αποκτά σημεία ζωής του, ξεκινάει ένας αδιάκοπος αγώνας για έρθει ο «Αρειανός» πίσω στο σπίτι του.
Σκηνοθεσία:
Ridley Scott
Κύριοι Ρόλοι:
Matt Damon … Mark Watney
Jessica Chastain … Melissa Lewis
Jeff Daniels … Theodore ‘Teddy’ Sanders
Kristen Wiig … Annie Montrose
Chiwetel Ejiofor … Vincent Kapoor
Sean Bean … Mitch Henderson
Michael Pena … Rick Martinez
Kate Mara … Beth Johanssen
Sebastian Stan … Δρ Chris Beck
Aksel Hennie … Δρ Alex Vogel
Mackenzie Davis … Mindy Park
Donald Glover … Rich Purnell
Benedict Wong … Bruce Ng
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Drew Goddard
Παραγωγή: Mark Huffam, Simon Kinberg, Michael Schaefer, Ridley Scott, Aditya Sood
Μουσική: Harry Gregson-Williams
Φωτογραφία: Dariusz Wolski
Μοντάζ: Pietro Scalia
Σκηνικά: Arthur Max
Κοστούμια: Janty Yates
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Martian
- Ελληνικός Τίτλος: Η Διάσωση
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: The Martian του Andy Weir.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Matt Damon), διασκευασμένου σεναρίου, σκηνικών, ήχου, ειδικών εφέ και ηχητικών εφέ.
- Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ) και πρώτου αντρικού ρόλου (Matt Damon) στην ίδια κατηγορία. Υποψήφιο για σκηνοθεσία.
- Υποψήφιο για Bafta σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Matt Damon), μοντάζ, σκηνικών, ήχου και ειδικών εφέ.
Παραλειπόμενα
- Ο συγγραφέας Andy Weir παρουσίασε για πρώτη φορά το πρωτόλειο βιβλίο του στο προσωπικό του site, με σκοπό μονάχα την ελεύθερη ψυχαγωγία. Όταν άρχισε κόσμος να του ζητάει να το μετατρέψει σε μορφή βιβλίου για κατέβασμα, τότε ο συγγραφέας το έδωσε με αυτή τη μορφή στο Amazon με ένα πενιχρό αντίτιμο από μεριάς αναγνώστη. Το 2011 έγινε η πρώτη έκδοση του με δικά του έξοδα, αλλά το 2014 έγινε η δεύτερη όταν αγοράστηκε από εκδότη. Έχοντας παρελθόν με την αναζήτηση της τεχνολογίας, ο Andy Weir ξεκίνησε να το γράφει το 2009 με σκοπό να εμπεριέχει όλα όσα είναι γνωστά από την εξελιγμένη μηχανική και αστρονομία.
- Οι σκηνές του Άρη είναι γυρισμένες στην Κοιλάδα του Φεγγαριού (Wadi Rum) στη νότια Ιορδανία, όπου η έρημος είναι κατακόκκινη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο τοπίο «μετατράπηκε» σε αρειανό για χάρη του κινηματογράφου (για την ακρίβεια ήταν η τέταρτη).
- Αρχικά προορίζονταν να το σκηνοθετήσει ο ίδιος ο σεναριογράφος, ο Drew Goddard. Είχε ήδη κάνει ντεμπούτο και υπό αυτή την ιδιότητα με την κωμωδία τρόμου Το Μικρό Σπίτι στο Δάσος (2012).
- Ο Matt Damon εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τον ρόλο ενώσω προορίζονταν ακόμα ο Goddard για τη σκηνοθεσία. Μόλις ανέλαβε ο Scott, κατοχυρώθηκε οριστικά και η δική του συμμετοχή.
- Αναφέρθηκε ότι η εμπλοκή της NASA με την παραγωγή αυτή ήταν στενότερη από το συνηθισμένο. Η διαστημική υπηρεσία αναζήτησε εδώ και την ευκαιρία να στρέψει το ενδιαφέρον του κοινού στη εξερεύνηση του διαστήματος.
- Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Naomi Scott γύρισε κάποιες σκηνές, ενώ ο χαρακτήρας της ονομάζονταν Ryoko. Δυστυχώς για την ίδια, καμία από αυτές τις σκηνές δεν επιβίωσε στο τελικό μοντάζ.
- Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama δήλωσε ότι αυτή ήταν η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας που είχε ποτέ παρακολουθήσει.
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
- Με μπάτζετ 108 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία ευτύχισε να φτάσει σε κέρδη των 630,6. Έγινε έτσι η πλέον εμπορική ταινία στη καριέρα του Scott, ενώ τερμάτισε δέκατη στην ετήσια λίστα.
Κριτικός: Νίκος Ρέντζος
Έκδοση Κειμένου: 20/1/2016
Άλλη μια αποστολή διάσωσης σε ξένο πλανήτη για τον Ματ Ντέιμον (Interstellar) , μέσα σε ένα χρόνο; Γιατί απλώς δε μένει σπίτι του; Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψει η ανθρωπότητα για να τον φέρει σπίτι του; Για να μη θυμηθούμε και τον Ράιαν και αυτά που τράβηξε ο Τομ Χανκς και η ομάδα του!
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την επιστημονική φαντασία αλλά και την επιβίωση στο διάστημα, με το Blade Runner και το Alien αντίστοιχα, επιστρέφει με μια πιο χαλαρή ταινία, η οποία εκπλήσει με το πόσο ανάλαφρη και αστεία μπορεί να είναι μια ταινία με θέμα την επιβίωση στον Άρη. Εξαιρετική παραγωγή, πολλά και μεγάλα ονόματα στο καστ και προσπάθεια μετάδοσης επιστημονικών όρων και μεθόδων στο ευρύ κοινό, μέσα από το χιούμορ που διέπει τον πρωταγωνιστή. Ο Σκοτ μας παραδίδει μια ταινία που δεν έχει καμία διάθεση σοβαροφάνειας και δε θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει ένα βαρύ θρίλερ επιβίωσης. Στιγμές αγωνίας έχει μερικές αλλά αυτό που μένει στο τέλος είναι η χαλαρή διάθεση, το χιούμορ, η πολύ καλή φωτογραφία των τοπίων του “Άρη”, η καλή ερμηνεία του Ντέιμον και μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες στιγμές από τους υπόλοιπους ηθοποιούς.
Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτός που με κέρδισε κατευθείαν με την παρουσία του ήταν ο Τζεφ Ντάνιελς! Όσες φορές ο Ντάνιελς εμφανίζεται με κρατά πάνω του, γιατί δίνει την τέλεια ερμηνεία για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Όχι υπερβολές αλλά παίζοντας τόσο όσο χρειάζεται, δίνει στο χαρακτήρα του τη σχετική ψυχρή παρουσία που περιμένεις από το “κεφάλι” μιας εταιρείας, γιατί και η ΝΑΣΑ τέτοια είναι. Ο Ματ Ντέιμον στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι φυσικά πολύ καλός και κρατά την προσοχή μας μέσα από τη “χαλαρή” ερμηνεία του και το ταιριαστό χιούμορ αλλά από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με πολλούς ηθοποιούς, πολλούς χαρακτήρες που παρά τις σχεδόν δυόμιση ώρες διάρκειας της ταινίας, στο τέλος δεν ένιωσα τίποτα για κανέναν. Η Τσαστέην ήταν εκεί και ήταν καλή, το ίδιο και οι Γουίγκ, Μάρα, Χένι, Ετζιοφόρ, Μπιν, Σταν, Γκλόβερ, όλοι πολύ καλοί. Έλα, όμως, που τελικά ένιωσα ότι δεν υπήρχαν ποτέ στο φιλμ, γιατί η απόδοσή τους από τον Σκοτ ήταν λίγο πιο κλισαρισμένη απ’ όσο θα έπρεπε. Δε με ένοιαξε στιγμή το ρομάντζο Μάρα-Σταν και δε βρήκα λόγο ύπαρξης στην ταινία, όπως ούτε η σχέση των υπολοίπων μελών του πληρώματος με τις οικογένειές τους. Μου φάνηκε όλο αυτό ως με “το ζόρι συναισθηματισμός”. Άφησα στην άκρη τον Πένια, γιατί κι αυτός για κάποιο λόγο ήταν από τους χαρακτήρες που με έκαναν να νιώθω ότι δικαιολογημένα υπάρχει στο φιλμ, έχοντας μια πιο ειλικρινής προσέγγιση στο χαρακτήρα του.
Το φιλμ πάντως γενικά κυλάει καλά και η ώρα περνά ευχάριστα και αν έλειπε και αυτή η υπερβολή της ζωντανής κάλυψης της επιχείρησης διάσωσης στο τέλος (ζωντανή κάλυψη διάσωσης από τον Άρη;;;;) θα είχε τελειώσει η προβολή με πολύ καλύτερη εντυπώσεις. Η τελευταία αγωνιώδης σκηνή, που θυμίζει επικίνδυνα Gravity, κάνει τη δουλειά της, ενώ μηνύματα του στυλ “όλοι μαζί μπορούμε”, γιατί έχουμε συνεργασία Κίνας και Αμερικής, είναι πάντα καλοδεχούμενα και πάντα αδιάφορα τελικά, καθώς αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν δεν δίνουν δεκάρα γι αυτά.
Μια από τις καλές ταινίες της χρονιάς 2015 τελικά το The Martian. Ο Ντέιμον σε φόρμα, ο Σκοτ επανέρχεται μετά τη μετριότητα του Exodus και ακόμα μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική στιγμή για την κινηματογραφική επιστημονική φαντασία. Υπάρχουν στιγμές που όντως κάνει πράξη την ατάκα του πρωταγωνιστή της : “I’m gonna have to science the shit out of this.” και αυτές είναι η πιο απολαυστικές.
Βαθμολογία:
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 3/7/2016
Είναι γεγονός, ότι πάντα περιμένουμε με αγωνία από τον Ρίντλεϊ Σκοτ να ξαναβρεί τον εαυτό του. Κι εδώ, κατά βάση τον βρίσκει. Ίσως σε αυτό βοηθάει το διαστημικό περιβάλλον που επιλέγει και πάντα του ταίριαζε, ίσως πάλι επειδή ο Ντριου Γκοντάρντ τού έχει γράψει ένα καλό κείμενο να πατήσει. Αν κάτι εντυπωσιάζει στον «Αρειανό» είναι η χαλαρή προσέγγιση και η απλότητα των καταστάσεων, σε κάτι που εύκολα θα γινόταν ένα ακόμα μπλοκ-μπάστερ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Έχουμε ένα «Gravity» που αντικαθιστά την εξαντλητική αγωνία με το προσγειωμένο χιούμορ, χωρίς να καθυποτάσσει την ανθρώπινη περιπέτεια. Αρωγός σε αυτό και ο Ματ Ντέιμον, ικανός να συνδυάσει αυτά τα δύο στοιχεία, χωρίς να του βγει κάτι σε παρωδία, ούτε καν κωμωδία. Είναι ένα ψυχαγωγικό φιλμ, το οποίο εκμεταλλεύεται όσο μπορεί περισσότερο τα λιγοστά στοιχεία από τα οποία αποτελείται.
Βαθμολογία: