Μετά την πτώση του Γκάνταλφ στην άβυσσο της Κάζα-Ντουμ και τον θάνατο του Μπορομίρ, η Συντροφιά αναγκάζεται να χωριστεί. Αν και μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες, το κάθε μέλος της αρχικής Συντροφιάς δεν ένιωσε λιγότερη την ευθύνη για τον ηρωικό σκοπό που έχουν αναλάβει. Χαμένοι στους λόφους του Έμιν Μιούιλ, ο Φρόντο και ο Σαμ συνειδητοποιούν ότι τους ακολουθεί το μυστηριώδες Γκόλουμ, ένα πανούργο πλάσμα που έχει υποστεί την επίδραση του Δαχτυλιδιού, και υπόσχεται, αν το ελευθερώσουν, να οδηγήσει τα Χόμπιτ ως τις Μαύρες Πύλες της Μόρντορ. Ο Σαμ δεν εμπιστεύεται τον νέο τους σύντροφο, αλλά ο Φρόντο νιώθει οίκτο για το Γκόλουμ, που όπως και ο ίδιος ήταν κάποτε κουβαλητής του Δαχτυλιδιού. Κι ενώ αυτοί συνεχίζουν την πορεία τους, ο Σάρουμαν έχει ήδη συγκεντρώσει το μέγιστο των σκοτεινών δυνάμεων που θα στρέψει ενάντια στην ανθρωπότητα με τη μορφή χιλιάδων αιμοβόρων Ουρούκ-Χάι.

Σκηνοθεσία:

Peter Jackson

Κύριοι Ρόλοι:

Elijah Wood … Frodo Baggins

Sean Astin … Samwise Gamgee

Viggo Mortensen … Aragorn

Ian McKellen … Gandalf

Andy Serkis … Gollum/Smeagol

Billy Boyd … Peregrin Took

Dominic Monaghan … Meriadoc Brandybuck

John Rhys-Davies … Gimli

Orlando Bloom … Legolas Greenleaf

Bernard Hill … Theoden

Miranda Otto … Eowyn

Christopher Lee … Saruman

Liv Tyler … Arwen Undomiel

Hugo Weaving … Elrond

David Wenham … Faramir

Cate Blanchett … Galadriel

Brad Dourif … Grima Wormtongue

Karl Urban … Eomer

Craig Parker … Haldir

John Leigh … Hama

Bruce Hopkins … Gamling

John Bach … Madril

John Noble … Denethor II (extended εκδοχή)

Sean Bean … Boromir (extended εκδοχή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Fran Walsh, Philippa Boyens, Stephen Sinclair, Peter Jackson

Παραγωγή: Peter Jackson, Barrie M. Osborne, Fran Walsh

Μουσική: Howard Shore

Φωτογραφία: Andrew Lesnie

Μοντάζ: Michael Horton

Σκηνικά: Grant Major

Κοστούμια: Ngila Dickson, Richard Taylor

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Lord of the Rings: The Two Towers
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δυο Πύργοι
  • Εναλλακτικός Τίτλος: The Two Towers

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: The Two Towers του J.R.R. Tolkien.

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ ειδικών εφέ και ηχητικών εφέ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, μοντάζ, σκηνικά και ήχο.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (δράμα) και σκηνοθεσίας.
  • Βραβείο Bafta κοστουμιών και ειδικών εφέ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, ήχο και μακιγιάζ/κομμώσεις.

Παραλειπόμενα

  • Η πλέον εμπορική ταινία του 2002 (με 926 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, έναντι κόστους των 94) γυρίστηκε ταυτόχρονα με τα άλλα δύο μέρη της τριλογίας στη Νέα Ζηλανδία.
  • Η extended εκδοχή για το Home Cinema διαρκεί 235 λεπτά στο Blu Ray και 223 στο DVD.
  • Ο Viggo Mortensen έσπασε δύο δάχτυλα του ποδιού κλωτσώντας σε μια σκηνή -που παρέμεινε στο τελικό μοντάζ- ένα κράνος των ορκ.
  • Ο Andy Serkis πήρε τον ρόλο του Γκόλουμ μέσω του ατζέντη του, αλλά αρχικά προορίζονταν μονάχα για τη φωνή. Όταν είδε την οντισιόν του ο σκηνοθέτης, αποφάσισε ο ηθοποιός να κάνει και τις κινήσεις του πλάσματος μέσω του motion-capture.
  • Για να πετύχει τη φωνή, ο Andy Serkis έπινε μπουκάλια και μπουκάλια από αυτό που ονόμαζε “χυμό του Γκόλουμ”, όπου ήταν ένα μείγμα από μέλι, λεμόνι και τζίντζερ.
  • Ο Peter Jackson εμφανίζεται στιγμιαία στη μάχη του Χελμς Ντιπ, πετώντας πάνω από την πύλη ένα δόρυ στα Ουρούκ-Χάι. Τα παιδιά του όπως και η αδελφή του Elijah Wood εμφανίζονται επίσης ως φυγάδες στις σπηλιές.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Howard Shore έγραψε 5 τραγούδια, από τα οποία το ένα (το Farewell to Lorien με τη φωνή της Hilary Summers) ακούγεται μόνο στην extended εκδοχή. Τα άλλα τέσσερα είναι τα: Gollum’s Song (Emiliana Torrini), Evenstar (Isabel Bayrakdarian), Breath of Life (Sheila Chandra) και Isengard Unleashed (Elizabeth Fraser και Ben Del Maestro).

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/1/2009

Η αιώνια μάχη καλού εναντίον κακού συνεχίζεται, μαζί με το μεγαλύτερο έπος του σύγχρονου κινηματογράφου. Περισσότεροι ήρωες, η μεγαλύτερη μάχη του ψηφιακού σινεμά -ως τότε- και το υπερθέαμα δεν χάσκει λεπτό. Χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διαφορά με το πρώτο μέρος (δεν είναι μόνο ότι γυρίστηκαν ταυτόχρονα, αλλά διατηρούν και τον χαρακτήρα επεισοδίων), σε αυτό το κεφάλαιο ο ανθρώπινος παράγοντας επικρατεί περισσότερο, ιδίως στο εκτεταμένο επεισόδιο του Ρόχαν, όπου στη μνήμη μας έρχονται επικές ταινίες τύπου Ελ Σιντ. Αντίθετα με αυτή τη λογική, ο πλέον ενδιαφέρων νέος χαρακτήρας είναι ο ψηφιακά δημιουργημένος Γκόλουμ (πάνω στις κινήσεις του ηθοποιού Άντι Σέρκις), που κάποιοι τον ήθελαν υποψήφιο για Όσκαρ Ερμηνείας ή ακόμα εμπνευστή μιας νέας κατηγορίας, που να αφορά τις ψηφιακές ερμηνείες. Γενικά οι φαν της τριλογίας θα νιώσουν άκρα ικανοποίηση, ίσως θα ασπαστούν την αίσθηση πως στα μικροσημεία -δίχως κριτικής όμως σημασίας- αυτό είναι το πιο αδύναμο μέρος, αλλά κυρίως θα συνεχίσουν να ονειρεύονται…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

30 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *