Ο Βασιλιάς των Λιονταριών
- The Lion King
- 1994
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Σουαχίλι, Κόσα, Ζουλού
- Κινούμενα Σχέδια, Μιούζικαλ, Οικογενειακή, Περιπέτεια
- 09 Δεκεμβρίου 1994
Ο Σίμπα είναι ένα θαρραλέο, ανέμελο λιονταράκι που ανυπομονεί να γίνει βασιλιάς, ακολουθώντας τις διδαχές του πατέρα του, βασιλιά Μουφάσα, σχετικά με τον Κύκλο της Ζωής. Όμως, ο Σκαρ, ο δολοπλόκος θείος του, έχει τα δικά του σατανικά σχέδια: προκειμένου να ανέβει ο ίδιος στον θρόνο, αποφασίζει να προκαλέσει τον θάνατο του Μουφάσα, οδηγώντας παράλληλα στην εξορία τον Σίμπα, ο οποίος τώρα θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τον χαμό του πατέρα του. Ολομόναχος και γεμάτος ενοχές, ο Σίμπα σύντομα βρίσκει συντροφιά στις αναζητήσεις του τον Τιμόν και τον καλόκαρδο φίλο του, Πούμπα. Ο ελεύθερος και περιπετειώδης χαρακτήρας τους παρασέρνει τον Σίμπα σε μια καθημερινότητα με στυλ Χακούνα Μακάτα, ως τη στιγμή που η Νάλα, η παιδική του φίλη, επανεμφανίζεται στη ζωή του, υπενθυμίζοντάς του την πραγματική του αποστολή και το πεπρωμένο του.
Σκηνοθεσία:
Roger Allers
Rob Minkoff
Κύριοι Ρόλοι:
Matthew Broderick … Simba (φωνή)
Jonathan Taylor Thomas … νεαρός Simba (φωνή)
Jeremy Irons … Scar (φωνή)
James Earl Jones … Mufasa (φωνή)
Moira Kelly … Nala (φωνή)
Nathan Lane … Timon (φωνή)
Ernie Sabella … Pumbaa (φωνή)
Robert Guillaume … Rafiki (φωνή)
Rowan Atkinson … Zazu (φωνή)
Madge Sinclair … Sarabi (φωνή)
Whoopi Goldberg … Shenzi (φωνή)
Cheech Marin … Banzai (φωνή)
Jim Cummings … Ed (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Irene Mecchi, Jonathan Roberts, Linda Woolverton
Στόρι: Burny Mattinson, Barry Johnson, Lorna Cook, Thom Enriquez, Andy Gaskill, Gary Trousdale, Jim Capobianco, Kevin Harkey, Jorgen Klubien, Chris Sanders, Tom Sito, Larry Leker, Joe Ranft, Rick Maki, Ed Gombert, Francis Glebas, Mark Kausler
Παραγωγή: Don Hahn
Μουσική: Hans Zimmer
Μοντάζ: Ivan Bilancio
Σκηνικά: Chris Sanders
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Lion King
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Βασιλιάς των Λιονταριών
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 2: Το Βασίλειο του Σίμπα (1998)
- Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3: Χακούνα Ματάτα (2004)
- Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2019)
- Μουφάσα: Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (2024)
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ μουσικής και τραγουδιού (Can You Feel the Love Tonight). Υποψήφιο για τραγούδι (Circle of Life και Hakuna Matata).
- Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ), μουσικής και τραγουδιού (Can You Feel the Love Tonight). Υποψήφιο για τραγούδι (The Circle of Life).
- Υποψήφιο για Bafta μουσικής και ήχου.
- Καλύτερη ταινία στα Annie, τα βραβεία των κινουμένων σχεδίων.
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
- Το φιλμ βγήκε σε μια περίοδο που η Disney ονόμαζε ως Αναγέννηση, και βοήθησε όσο κανένα άλλο να διασωθεί η διάσημη εταιρία οριστικά από τη χρεοκοπία.
- Εκτός από κομμάτια ψηφιδωτών ταινιών, αλλά και το σίκουελ Μπερνάρ και Μπιάνκα: Περιπέτειες στην Άκρη της Γης (που όμως βασίζονταν στους χαρακτήρες του πρώτου), αυτό ήταν το πρώτο κινούμενο σχέδιο μεγάλου μήκους της Disney με αυθεντικό σενάριο. Δάνεια παρθήκαν για αυτό από το Άμλετ του Shakespeare, αλλά και εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης σε σχέση με τον Μωυσή και τον Ιωσήφ.
- Η ιδέα είχε γεννηθεί σε μια συνομιλία ανάμεσα στους Jeffrey Katzenberg, Roy E. Disney, και Peter Schneider, το 1988 εν πτήσει από τις ΗΠΑ για την Ευρώπη. Πρώτος εργάστηκε πάνω σε αυτήν ο Thomas Disch υπό τον τίτλο King of the Kalahari, κι έπειτα η Linda Woolverton, αλλάζοντας τίτλο δύο φορές: King of the Beasts και μετά King of the Jungle. Μέχρι εδώ όμως το σενάριο μιλούσε για πόλεμο ανάμεσα σε λιοντάρια και μπαμπουίνους. Ώσπου να βρεθεί στην τελική του μορφή, το σενάριο πέρασε από πάρα πολλά ακόμα χέρια.
- Το 1991, είχε οριστεί αρχικά ως σκηνοθέτης ο George Scribner.
- Tim Curry και Malcolm McDowell ήταν υποψήφιοι για τη φωνή του Σκαρ.
- Για την προώθηση, η Disney αποφάσισε να κυκλοφορήσει ως πρώτο trailer ολόκληρη την τετράλεπτη σκηνή με το Circle of Life, κι ενώ το φιλμ ήταν έτοιμο ακόμα μόνο κατά το ένα τρίτο. Ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν τόσος, που ο παραγωγός Don Hahn αγχώθηκε υπερβολικά. Περί αυτού, διοργανώθηκαν 11 δοκιμαστικές προβολές για να είναι βέβαιοι ότι όλα πήγαν καλά.
- 186 προϊόντα με τη φίρμα της ταινίας κυκλοφόρησαν κατά την εκτεταμένη καμπάνια. Ανάμεσα στις συνεργαζόμενες εταιρίες, ήταν οι: Burger King, Mattel, Kodak, Nestle και Payless ShoeSource. Μόνο από αυτά, η Disney μέτρησε κέρδη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τα 214 εκατομμύρια να προέρχονται αποκλειστικά από παιχνίδια που κυκλοφόρησαν τα Χριστούγεννα του 1994.
- Στις 6/10/2011, επαναπροβλήθηκε η ταινία στην Ελλάδα, σε τρισδιάστατη αυτή τη φορά μορφή.
- Το 1997, η Julie Taymor σκηνοθέτησε τη θεατρική εκδοχή, η οποία και διασκευάστηκε ανά τον πλανήτη.
- Η ταινία κόστισε 45 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τα κέρδη της -μαζί με τις επανεκδόσεις- έχουν φτάσει στα 968,5.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Γιάννης Γιαννόπουλος (νεαρός Σίμπα) , Ζαχαρίας Ρόχας (μεγάλος Σίμπα), Λάζαρος Χρυσομαλλίδης (μικρός Σίμπα), Κατερίνα Κακριδώνη (μικρή Νάλα), Αλεξάνδρα Παυλίδου (ενήλικη Νάλα), Αλέξης Σταυράκης (Σκαρ), Ζανό Ντάνιας (Τιμόν), Τάσος Κωστής (Πούμπα), Κώστας Καστανάς (Μουφάσα), Ντάνος Λυγίζος (Ραφίκι), Σπύρος Μπιμπίλας (Ζάζου), Ελένη Κριτή (Σαράμπι), Σοφία Χάνου (Σένζι), Νίκος Νίκας (Μπανζάι). Τραγούδι: Βιβή Κίτσου, Ελένη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παπαδημητρίου (Σίμπα). Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Δεσποτίδης. Μετάφραση: Βάσω Χαραλάμπους. Στοίχοι: Βάσω Χαραλάμπους, Γιώργος Νιάρχος.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο συνθέτης Alan Menken με τον στιχουργό Tim Rice έβγαλαν ένα σάουντρακ που θεωρείται κλασικό για το είδος. Έγραψαν 5 νέα τραγούδια (Circle of Life, I Just Can’t Wait to Be King, Be Prepared, Hakuna Matata και Can You Feel the Love Tonight), τραγουδημένα επί της ταινίας από το καστ, αλλά τα τρία από αυτά (Circle of Life, I Just Can’t Wait to Be King, Can You Feel the Love Tonight) ακούγονται στο φινάλε από τον Elton John. Το σάουντρακ έφτασε ως το νούμερο 1 των ΗΠΑ, αφού έγινε 2 φορές πλατινένιο.
- Στα ελληνικά, τα τραγούδια έχουν τους τίτλους: Κύκλος Ζωής, Αγάπη Νιώσε στη Νυχτιά, Χακούνα Ματάτα, Θε’ Να Γίνω Εγώ Βασιλιάς, Τα Νέα Τα Πρωινά, Χούλα, Άγρια Ζούγκλα, Υπ’Ατμόν.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 2/10/2011
Η μεγαλύτερη επιτυχία της Disney από τον θάνατο του ιδρυτή της, που την έσωσε από τα πρόθυρα της οικονομικής διάλυσης, προκαλεί την εξής απορία: η Disney διασκευάζει συνεχώς κλασικά έργα, κι έρχεται ένα αυθεντικό σενάριο κι ανακηρύσσεται βασιλιάς; Αυτό το μάλλον παράδοξο γεγονός είναι που προσδίδει στην ταινία την εγκυρότητα και την κλασικότητα της. Μονάχα θυμηθείτε τα σενάρια που έχουν γραφτεί για παιδικές ηλικίες, και δύσκολα θα βρείτε πάνω από πέντε καλύτερα μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Από την άλλη, πόση έμπνευση χρειάζεται για να αποδώσεις την κεντρική ιδέα του Άμλετ σε λιονταρίσια μορφή; Πολλή. Στην προκειμένη, το σενάριο έχει το χάρισμα να μην προσβάλει τον σοβαρό θεατή και παράλληλα να διασκεδάζει τον μικρό. Ούτε φάρσα, ούτε τραγωδία κι ας υπάρχουν σημεία που παραπέμπει και στα δύο.
Αυτό είναι το μυστικό του Βασιλιά. Απλώνει όμορφα ένα σωρό ήρωες και τους φέρεται με απόλυτο σεβασμό (ακόμα και στους κακούς), παντρεύοντας την ανθρώπινη λογική με αυτή ενός άγριου ζώου. Γενικά, η φύση δεν χάνει την ιδιοσυγκρασία της, παρόλο που εξανθρωπίζονται επικίνδυνα οι ήρωες. Πέρα από τα πολλά περί κουλτούρας, η ταινία ανήκει στα παιδιά, κι αυτά έχουν να αδράξουν όμορφα τραγούδια, δράση, χαμόγελα, υπέροχο παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο με βάθος πεδίου και αρκετή αγωνία. Το μικρό λιονταράκι είναι κοντά στον παιδικό χαρακτήρα και η τραγική του περιπέτεια μπορεί να προβληματίσει έναν μικρό φίλο που νομίζει ότι όλα στη ζωή είναι εύκολα. Ακούγομαι αποθεωτικός, αλλά από μέσα μου κρατάω αρνητικούς άσους που δεν έχω σκοπό να βγάλω. Το βρίσκω περιττό από τη στιγμή που η ταινία μετράει 17 χρόνια ζωής και δεν έρχεται για να συστηθεί εκ νέου σε όσους την έχουν ήδη δει, αλλά να κερδίσει ένα νέο κοινό που δεν έχει εμπειρία περί παραδοσιακού. Το κινούμενο σχέδιο, βλέπετε, δεν γεννήθηκε με το Toy Story…
Βαθμολογία: